Sponsor serwisu Leroy Merlin logo
Porady domowe

Zabrakło ci papieru do pieczenia? Mamy kilka alternatyw

Papier do pieczenia to jeden tych akcesoriów kuchennych, jaki wykorzystywany jest bardzo często. Pomaga on bowiem ochraniać produkty w trakcie ich przygotowania i ułatwia ich przyrządzenie. Często jednak okazuje się, że akurat… nie mamy go pod ręką. Co zrobić w takim przypadku i czym zastąpić papier do pieczenia? Okazuje się, że zamiast papieru do pieczenia można użyć wiele innych substytutów. Co to takiego? Podpowiadamy!

Zabrakło ci papieru do pieczenia? Mamy kilka alternatyw

Fot.123RF.com

Czym zastąpić papier do pieczenia?

Produkt ten słynie ze swojej dużej gęstości, a powleczony jest on silikonową powłoką, będącą nieprzywieralną. Często jest to również powłoka tłuszczowa. Dzięki dość rygorystycznej jego produkcji, nadającej właściwości niemal ognioodporne, całość jest bardzo wytrzymała na warunki w piekarniku (zazwyczaj w takim samym stanie papier wytrzyma aż do 230 st. C). Jak to się dzieje? Otóż, papier ten kompresuje się na arkusze, a następnie poddaje kąpieli kwasowej i przemywa.

Papierem wykłada się najczęściej blachy z aluminium oraz tortownice czy keksówki. Pozwalają one na zachowanie formy ciasta tak, jak zostało do piekarnika wsadzone – nie musisz wówczas oddzielać go od blachy, gdy się przyklei. Plusem jest to, że możesz kupić papier do pieczenia niemal w każdym sklepie. Minusem papieru do pieczenia jest jednak fakt, że jest dość mało wydajny oraz użyć można go wyłącznie raz. Coraz częściej spotykamy się więc z zastępowaniem papieru do pieczenia bardziej ekologicznymi rozwiązaniami. Czym wyłożyć blachę do pieczenia ciast, by… nie wywołać pożaru? Sprawdź także ten artykuł o pasteryzacji słoików w piekarniku.

REKLAMA

Folia / mata silikonowa

Jeżeli nie masz pod ręką papieru do pieczenia, z powodzeniem zastąpić może go folia do pieczenia albo silikonowa mata. Możesz używać ich nawet przy wysokiej temperaturze przygotowywanego dania. Folia i mata są nawet nieco bardziej skuteczne od papieru do pieczenia, ponieważ potrafią zatrzymywać ciepło i używać możesz ich wiele razy! Przez to cena jest nieco wyższa niż papieru do pieczenia – jednak, ta kwota bardzo szybko się zwraca.

Zobacz więcej zdjęć

Folia do pieczenia wyróżnia się właściwościami elastycznymi, a także jest odporna na wysokie temperatury w piekarniku. Dzięki temu możesz spokojnie piec w niej bułki bądź ciasteczka – powierzchnia folii się nie klei. Pamiętaj jednak, że silikonowych mat nie wolno używać do przechowywania produktów żywnościowych. Postaraj się też kupić kilka rozmiarów akcesoriów, aby móc dopasować je do każdej blaszki.

REKLAMA

Folia aluminiowa

Zastanawiasz się, czym zastąpić papier do pieczenia? Otóż, warto będzie zastosować aluminiową folię, czyli sreberko (często też nazywane złotko). Bardzo dobrze piecze się w niej chrupkie potrawy – to dlatego, że folia aluminiowa pokryta jest powłoką żaroodporną. Sprawia to, że niestraszne są jej wysokie temperatury w piekarniku. Folią możesz wyłożyć zarówno blaszkę, jak i patelnię wstawianą do urządzenia – wówczas na pewno nie trzeba będzie dużo po sobie… sprzątać.

Sreberko nie posiada właściwości „nieprzylepnych” – więc nie klei się do jedzenia. To chyba jedyny minus folii aluminiowej. Jeżeli używasz więc jej w trakcie pieczenia, wystarczy posmarować folię olejem. Dzięki temu potrawy nie powinny przywierać i blacha się nie zabrudzi. A może zainteresuje cię także ten artykuł o dymie z piekarnika w czasie pieczenia?

Zobacz więcej zdjęć

Czym wyłożyć blachę do pieczenia ciast?

Jeżeli nie posiadasz ani folii aluminiowej, ani sreberka, warto będzie zwyczajnie… natłuścić formę do pieczenia. Możesz zrobić to przy użyciu masła, oleju czy też sprayu zawierającego tłuszcz. Jest to rozwiązanie stosowane już od bardzo dawna – jednak nie sprawdzi się zbyt dobrze przy każdego rodzaju pożywieniu. Dlaczego? Otóż, tłuszcz rozgrzewa się mocniej jak np. masa ciasta – a więc, jego spód może się przypalić, a nawet stracić smak.

Ze względu na to, warto będzie używać tłuszczów roślinnych – one nie posiadają aż tak silnego zapachu, jak tłuszcze zwierzęce!

Jeżeli nie wiesz, czym zastąpić papier do pieczenia, możesz wykorzystać w tym celu… bułkę tartą! To sposób, z jakiego korzystali nasi rodzice i dziadkowie! Dzięki bułce tartej ciasto nie przyklei się do blachy bądź foremki, a będzie też miało… dość ciekawą teksturę po wyjęciu z piekarnika!

Bułką tartą można również potraktować pasztety czy wytrawne dania. Wystarczy, że nasmarujesz blaszkę do pieczenia cienką warstwą tłuszczu i posypiesz na nią bułkę tartą. Pamiętaj, aby warstwa bułki nie była gruba, ale jednak przykryła całą blaszkę. Nie masz bułki tartej? Zastąp ją kaszką manną albo płatkami jęczmiennymi!

REKLAMA

Czym jeszcze można zastąpić papier do pieczenia?

Jeżeli nie posiadasz żadnych z powyżej wymienionych produktów, możesz użyć również akcesoriów takich, jak;

  • foremki silikonowe – stosowane coraz chętniej ze względu na to, że są łatwe w użyciu i estetycznie wykonane, a także wielorazowego użytku. Poza tym, silikon dobrze znosi wysoką temperaturę, nie zmienia kształtu i nie wymaga smarowania go tłuszczami. Pamiętaj przy tym, że im twardsze będą foremki silikonowe, tym dłużej posłużą. To samo dotyczy mat silikonowych, o jakich wspominaliśmy już wcześniej. Warto wydać trochę więcej pieniędzy, by zyskać porządny i wytrzymały produkt na wiele lat.
  • papier śniadaniowy – jeżeli posmarujesz papier śniadaniowy masłem i wyłożysz go w blaszce, zadziała on podobnie jak papier do pieczenia.
  • opakowanie po margarynie – wystarczy położyć na foremkę zużyte opakowanie po margarynie i… gotowe!
  • papier pergaminowy – podobnie, jak papier śniadaniowy, należy wyłożyć nim blaszkę. Następnie, posmaruj papier pergaminowy olejem, za pomocą małego pędzelka.
Zobacz więcej zdjęć

Pamiętaj, że…

Nie kładź na blaszkę produktów, jakie nie są odporne na działanie wysokiej temperatury w piekarniku! Jeżeli bowiem zdecydujesz się na taki, możesz stworzyć realne zagrożenie w postaci… pożaru! Warto więc korzystać tylko ze sprawdzonych, alternatywnych metod, jak wymienionych powyżej. Przy używaniu ognia nie warto kombinować! Grozi to bowiem uszczerbkiem nie tylko na zdrowiu domowników, ale i… życiu rodziny oraz innych mieszkańców!

Reklama

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.