Porady ogrodnicze

Czy pory trzeba okrywać? Zimowanie porów w gruncie

Por to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce, uprawiamy go w donicach, przydomowych ogródkach i na polu. Temat jego zimowania budzi wiele wątpliwości. Jak przezimować pory w gruncie? Czy trzeba je okrywać? Sprawdź najważniejsze informacje.  

Czy pory trzeba okrywać? Zimowanie porów w gruncie
wiele odmian porów zbiera się zimą. Jak je odpowiednio zabezpieczyć, żeby nie przemarzły? For.123RF/Piscel

Spis treści:

Por jest rośliną dwuletnią należącą do rodziny czosnkowatych. W pierwszym roku wytwarza zgrubienie cebulowe nad piętką będącą skróconą łodygą oraz płaskie liście z białymi nasadami, które są najlepszą częścią jadalną.  

Por nie jest wymagający, jeśli chodzi o glebę i o klimat. Najlepiej rośnie w klimacie umiarkowanym. Warto nawozić go obornikiem – uprawiamy warzywo pierwszy rok po zastosowaniu tego nawozu.  

Pory siejemy od połowy marca do początku kwietnia w zależności od odmiany i terminu sadzenia. Zbiory wykonujemy późnym latem. Mogą one potrwać do maja następnego roku. 

Przeczytaj również: Wykopywanie porów na zimę. Jak przechowywać pory, żeby nie wiotczały i zachowywały witaminy?

Por letni a por zimowy 

Por letni ma krótki okres wegetacji i nie jest odporna na temperatury niższe niż -10 stopni Celsjusza. Uprawiamy ją na letni zbiór. Por letni w odróżnieniu od tej zimowej charakteryzuje się jasnozielonymi liśćmi, większą soczystością, delikatniejszym smakiem, a także bardziej miękką konsystencją pochew liściowych.  

Por zimowy lepiej znosi ujemne temperatury niż letnie warzywo, jednak poszczególne odmiany różnią się od siebie wytrzymałością mrozów. Zimują nawet w trakcie występowania śniegów. Ich okres wegetacji wynosi od 150 do 170 dni. Zbieramy je jesienią lub wiosną następnego roku. Charakteryzuje je krótka i gruba łodyga oraz ciemnozielone liście z woskowatym nalotem.  

Obecnie wiele odmian porów zimowych zbieramy zimą, a nawet później. Firmy nasienne oferują pory zimowe przeznaczone na zbiór jesienny z możliwością przetrzymania ich na polu. W ten sposób możemy przechowywać warzywa do wiosny na terenach o łagodnych zimach.

Jedną z metod zimowania porów jest kopczykowanie. Fot.123RF/Piscel

Czy pory trzeba okrywać na zimę? 

Pory warto okrywać na zimę, aby zwiększyć szansę ich przetrwania i uzyskać duże okazy o dobrej jakości. Podczas tej pory roku warzywa są narażone na mróz i śnieg, dlatego należy je dodatkowo zabezpieczyć. 

Pory okrywamy agrowłókniną np. używając stelaża w postaci kilku desek. Kolejnym materiałem do okrycia jest folia tunelowa, która nie może stykać się z warzywami. Pamiętajmy, że pora pod osłonami należy podlewać.  

W przypadku, gdy mamy duże ilości porów, to nie musimy używać stelaża. Wystarczy przykryć rośliny samą agrowłókniną, a boki zasypać ziemią lub kamieniami, tak, jak robią to rolnicy.  

Inne rozwiązanie to lekkie zakopczykowanie pora za pomocą ziemi wymieszanej z torfem. Zasypujemy warzywo ziemią, uważając na jego stożek.  

Przeczytaj również: Jak przechowywać ziemniaki na zimę? Stare, sprawdzone metody na to, żeby ziemniaki były twarde i nie kiełkowały

Zimowanie porów w gruncie 

Jeśli chcemy spożywać pory, gdy ziemia jest zmarznięta, to najpierw powinniśmy wykopać je jesienią, następnie obciąć ich korzenie przy piętce, skrócić liście o połowę i na koniec wkopać do dołu. W zagłębieniu należy gęsto i na ukos ustawić warzywa, obsypać wilgotnym piaskiem i przykryć je suchymi liśćmi albo trocinami. Nie zapomnijmy o okryciu.  

Wiosenny zbiór następuje do połowy kwietnia. Gdy zima jest łagodna, to ten zimowy plon jest niewiele mniejszy od jesiennego, nawet jeśli nie był pod osłoną.

Źródło: deccoria.pl

Przeczytaj również: 

Kiedy wykopywać buraki? Sposoby przechowywania buraków

Jak przechowywać czosnek? Standardowe i starodawne metody przechowywania czosnku

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.