Porady ogrodnicze

Jak pielęgnować winorośl po owocowaniu - nawożenie i przycinanie

Pielęgnacja winorośli jesienią jest bardzo ważna, ponieważ to od niej zależy wygląd roślin i ich obfite owocowanie w następnym sezonie. Po tegorocznym owocowaniu musimy odpowiednio przyciąć winogrono, a także zasilić je wodą i innymi składnikami pokarmowymi. Poznaj wszystkie tajniki uprawy winorośli jesienią. Sprawdź przepisy na naturalne nawozy i właściwą technikę cięcia.  

Jak pielęgnować winorośl po owocowaniu - nawożenie i przycinanie
Winorośl nawozimy jesienią, po opadnięciu liści. Fot. 123RF.com

Spis treści:

Pielęgnacja winogron po owocowaniu – najważniejsze zasady 

Pielęgnacja winogron po owocowaniu polega na odpowiednim nawodnieniu roślin, natryskiwaniu oraz przygotowaniu do zimy. Poznaj najważniejsze zasady tych czynności pielęgnacyjnych.  

  • Podlewanie 

We wrześniu, po zbiorach nie ma konieczności regularnego podlewania winorośli, jeśli nie było zbyt gorąco. Roślinę musimy nawodnić przed nadejściem zimy. Dzięki nawilżeniu gleby, winogrono będzie przygotowane na nadejście mrozów, a system korzeniowy zostanie ochroniony przed niskimi temperaturami.  

Winorośl podlewamy u nasady. Dzięki temu wprowadzony do gleby płyn utrzyma się aż do lata. W przypadku suchej ziemi z pęknięciami musimy ją najpierw poluzować. Czynność tę wykonujemy rano, a podłoże nawadniamy wieczorem. Następnego dnia powtarzamy zabieg luzowania.  

  • Opryskiwanie 

Winogrono opryskujemy po całkowitym opadnięciu liści. Opryski zapobiegają szkodnikom i chorobom. Ogrodnicy najczęściej używają siarczanu żelaza. Do pielęgnacji młodych krzewów wykorzystujemy 100 g produktu i 10 l wody. Starą winorośl opryskujemy 3% roztworem witriolu. W przypadku wcześniejszego wystąpienia choroby grzybowej, zagęszczamy roztwór stosując 500 g produktu na 10 l wody.  

Winogrono opryskujemy po całkowitym opadnięciu liści. Fot. 123RF.com

Do opryskiwania możemy także zastosować środki ludowe. Używamy roztworu na bazie jodu, jeśli winorośl chorowała na szarą zgniliznę. Z kolei w pozbyciu się pleśni pomaga oprysk ze startego mydła do prania albo popiołu. 

Winogrono spryskujemy przy suchej pogodzie, najlepiej wieczorem. Nie używamy zbyt dużej ilości produktu - płyn nie może spływać z liści do gleby.  

  • Przygotowanie do zimy 

Winogrono przygotowujemy do zimy poprzez przysypywanie przyziemnej części pnącza kopczykiem z kory lub z ziemi. Nadziemną część osłaniamy matami słomianymi, białą agrowłókniną albo arkuszami tektury. Zabieg ten wykonujemy po obu stronach kratownicy. Jeśli chcemy wykonać go tylko po jednej stronie, to po tej bardziej nasłonecznionej. Odmiany niewymagające zabezpieczenia na zimę to Cascade, Marechal Foch, Izabelle.  

Przeczytaj również: Aeracja trawnika jesienią. Jeden z najważniejszych zabiegów na dobre zimowanie trawnika

Nawożenie winorośli jesienią 

Winorośl nawozimy jesienią na przełomie października i listopada, po całkowitym opadnięciu liści. Możemy zastosować nawozy zakupione w sklepie ogrodniczym w formie granulowanej lub płynnej, zawierające dużo fosforu i potasu, a mało azotu. Dzięki nim pędy są mocne, kwiatów i owoców jest dużo, a liście mają soczystą, zieloną barwę.  

Nawożenie winorośli jesienią może odbywać się za pomocą naturalnych nawozów. O tej porze roku warto zastosować np. kompost, najlepiej zmieszany z torfem. Umieszczamy go pod krzewem i przysypujemy ziemią. Dostarczy składników pokarmowych i zadziała podobnie jak ściółka.  

Naturalnym nawozem do winogrona jest popiół drzewny. Najlepiej zastosować jesion iglasty lub liściasty jako wierzchni opatrunek, nakładając go na sucho u nasady krzewu. Z popiołu drzewnego można także przygotować napar. Wystarczy 300 g składnika zmieszać z 10 l wody. Winorośl zasilamy naparem raz na tydzień.

Przeczytaj również: Przygotowanie drzew owocowych do zimy. Dlaczego jest ważne, co trzeba zrobić?

Jesienne przycinanie winorośli - jak to zrobić? 

Jesienne przycinanie winorośli zazwyczaj przeprowadza się po pierwszych przymrozkach. Zabieg ten wykonujemy ostrym sekatorem. Dzięki temu narzędziu nacięcia będą płaskie i gładkie.  

Najbardziej zdrewniałą i zgrubiałą część pnącza zostawiamy jak najniżej, a przycinamy wszystkie wyrosłe, tegoroczne pędy na długość nie większą niż 50 cm. Doświadczeni ogrodnicy zalecają cięcie nad 2 – 3 oczkiem, ale winorośl na pergoli daje również liście, także dopuszczalna jest trochę większa długość.  

Jesienne przycinanie winorośli przeprowadza się po pierwszych przymrozkach. Fot. 123RF.com

W przypadku wybicia dwóch pędów na jednej pergoli należy zostawić tylko jeden z nich. Po kilku latach ze starych pędów wyrosną nowe, a więc winorośl ulegnie rozkrzewieniu.  

W dwuletnich winogronach tniemy pionowe łodygi na dwa pąki, a łodygi owoców na cztery. W trzecim roku usuwamy cztery pionowe pędy i te, które miały owoce. Środkową łodygę tniemy na dwa pąki, a odległe na cztery.  

Przeczytaj również: Ile kosztują prace ogrodowe. Cennik usług ogrodniczych 2023 w twoim regionie

Jak zadbać o sadzonki ziół w domu? na INTERIA.TV.

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.