Spis treści:
- Kapusta pak choy - charakterystyka i właściwości
- Najlepsze odmiany kapusty pak choy
- Uprawa kapusty pak choy
- Czy kapusta pak choy jest zdrowa?
Kapusta pak choy - charakterystyka i właściwości
Kapusta pak choy (inaczej Bai cai) pochodzi z Azji, gdzie porasta obszar obejmujący Japonię, Tajwan i Chiny, przez co określana jest również jako kapusta właściwa chińska. Dojrzałe warzywo może osiągnąć od 20 do 60 cm wysokości, a jego maksymalna szerokość wynosi od 20 do 30 cm.
Kapustę chińską wyróżnia charakterystyczny wzniesiony pokrój w formie rozety, na którą składają się sztywne ciemnozielone liście o eliptycznym kształcie. To właśnie one uznawane są za najsmaczniejszą, jadalną część rośliny, choć w kuchni wykorzystuje się również łodygi i nasiona kapusty pak choy, z których niekiedy wytwarzany jest olej.
Najlepsze odmiany kapusty pak choy
Jeśli chodzi o najlepsze odmiany kapusty pak choi, to na forach internetowych najczęściej poleca się uprawę warzyw w typie: "Joi Choi" albo "Green Boy".
- Joi Choi – u tej odmiany kapusty chińskiej liście są jasnozielone, a łodyga biała i chrupiąca.
- Green Boy – w przypadku ten odmiany kapusty pak choy liście są mięsiste i ciemnozielone.
Przeczytaj również: Organiczny suplement na wzrost pomidorów. Owoce szybko rosną, są zdrowe i słodkie
Uprawa kapusty pak choy
Uprawa kapusty pak choy we własnym ogródku nie jest trudna, jednak może sprawić problemy ogrodnikom-amatorom, którzy dopiero zaczynają swą przygodę z sadzeniem warzyw.
Warzywo wymaga od nas troski i uwagi, jednak możemy liczyć na dorodne plony pod warunkiem, że nie zapomnimy o jego pielęgnacji oraz przeglądzie pod kątem ewentualnych chorób i szkodników kapusty pak choy.
- Sadzenie kapusty pak choy
Na sadzenie kapusty pay choi możemy zdecydować się w kwietniu (na zbiór wiosenny) albo od połowy czerwca aż do sierpnia (przy zbiorach jesiennych).
Metody są dwie. Możemy uprawiać warzywa z rozsady, najpierw sadząc nasiona do małych doniczek i po około 3-4 tygodniach od siewu gotowe rozsady wysadzić do gruntu.
Mamy jednak również możliwość uprawy wprost do gruntu i wówczas nasiona wysiewamy na grządkach pod koniec lipca lub na początku sierpnia. Odstęp pomiędzy nasionami powinien wynosić od 20 do 25 centrymetrów.
Uprawiając kapustę pak choi, musimy wziąć pod uwagę zasady płodozmianu. Idealnym przedplonem będą warzywa takie jak: rośliny strączkowe, cebula, albo dynia. Najgorszym – wszelkie warzywa kapustne.
- Ziemia kapusty pak choy
Ziemia kapusty pak choi powinna być żyzna, próchnicza i lekko wilgotna o pH gleby odcylującym w granicach od 6,0 do 7,5. W związku ze słabo rozwiniętym systemem korzeniowym rośliny, niezalecana jest jej uprawa na glebie o zbyt rozluźnionej strukturze.
- Stanowisko kapusty pak choy
Warzywo potrzebuje minimum 4-5 godzin bezpośredniego nasłonecznienia w ciągu dnia. Idealne stanowisko kapusty pak choi będzie więc słoneczne lub półcieniste, ale może rosnąć również na obszarach nieco ocienionych. Najważniejsze jest to, aby miejsce było zaciszne i osłonięte od wiatru.
- Podlewanie kapusty pak choy
Roślina wykazuje umiarkowane zapotrzebowanie na nawadnianie, ale podłoże powinno być stale lekko wilgotne. Podlewanie kapusty pak choi powinno odbywać się codziennie, niewielką ilością wody tak, by nie doprowadzić do zastoju cieczy.
- Nawożenie kapusty pak choy
W przypadku nawożenia kapusty pak choi, zalecane jest stosowanie nawozów organicznych, lub wieloskładnikowych przed posadzeniem rośliny. Zwłaszcza jeśli gleba nie jest zbyt żyzna. W miejscu pod uprawę można również zastosować dobrze rozłożony kompost.
- Kwitnienie kapusty pak choy
Jeśli chodzi o kwitnienie kapusty pak choy, to w internecie można wyczytać, że biaałoogonkowe odmiany rosliny mogą mieć większą skłonność do wybijania w pęd kwiatowy. Kolor kwiatów wówczas jest żółty.
- Zbiory kapusty pak choy
Zbiory kapusty pak choi w przypadku upraw jesiennych najczęsciej odbywają się od września do października (w miarę dojrzewania warzyw).
Wiosenne możemy zbierac od maja do czerwca. Okres wegetacji rośliny jest dość krótki, więc młode liście będą gotowe do spożycia już po 4-6 tygodniach od siewu.
Wycinamy młode pojedyncze liście albo całe wyrośnięte rozety. Trzeba jednak pamiętać, że liście po owinięciu w folię spożywcze mogą być przechowywane w lodówce przez okres maksymalnie dwóch tygodni.
- Choroby i szkodniki kapusty pak choy
Choroby i szkodniki kapusty pak choy nie występują często. Roślina ta jest dość odporna na "ataki", o ile posadzimy ją w odpowiednim miejscu i nie przesadzimy z nawadnianiem.
Największym problemem może okazać się plamistość liści lub zgnilizna korzeni. Natomiast w przypadku szkodników, uciążliwe bywają gąsienice, mszyce, śmietki kapuściane i pchełki ziemne.
Czy kapusta pak choy jest zdrowa?
Z uwagi na skład, chińska kapusta pak choy uznawana jest za jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Zawiera cenny dla układu pokarmowego błonnik i jest niskokaloryczna. Ma zaledwie 13 kcal w 100 gramach. Dzięki temu może być pożądanym składnikiem na diecie redukcyjnej.
Kapusta pak choi jest również źródłem antyoksydantów i kwasu foliowego. Zawiera mnóstwo witaminy C, witaminę K i witaminy z grupy B, a także minerały takie jak: potas, żelazo czy wapń, dzięki czemu może aktywnie wspierać nasz układ odpornościowy.
Źródło: Opracowanie własne, National Library of Medicine, North Carolina State University
Przeczytaj również: Uprawa kapusty pekińskiej - o czym warto pamiętać?
"Rolnicy": Jak wygląda sadzenie kapusty za pomocą maszyn? na INTERIA.TV.