Sponsor serwisu Leroy Merlin logo
Porady ogrodnicze

Kiedy zbierać czosnek jesienny, a kiedy wiosenny? Wykopywanie, wiązanie i najlepsze metody przechowywania

Czosnek z własnego ogródka jest gwarancją zdrowia przez całą zimę. Daje nam pewność, że nasze warzywo nie zawiera chemii, a jego składniki zdrowotne są pełnowartościowe. Właśnie nadchodzi termin zbierania czosnku zimowego. Zanim się do tego zabierzesz, sprawdź, czy twoja uprawa jest już na to gotowa i co jeszcze możesz zrobić, by aromatyczne główki były większe. Jeśli chcesz je przechowywać, trzymaj się kilku zasad.  

Kiedy zbierać czosnek jesienny, a kiedy wiosenny? Wykopywanie, wiązanie i najlepsze metody przechowywania
Kiedy zbierać czosnek jesienny, a kiedy wiosenny? Jest wiele czynników, które o tym decydują. Fot. Anton Gvozdikov/123RF.com

Spis treści: 

Kiedy zbierać czosnek jesienny, a kiedy wiosenny 

Czosnek możemy sadzić jesienią lub wiosną i termin sadzenia wpływa bezpośrednio na czas zbiorów. Przyjmuje się, że czosnek jary zbieramy około 3 – 4 tygodni po zbiorach czosnku ozimego. Trudno tu podać konkretną datę, wiele bowiem zależy tu od czynników zewnętrznych: pogody, jakości ziemi, wielkości sadzonek. Można jednak podać ogólne ramy terminów zbiorów tego warzywa:  

  • czosnek jesienny należy zbierać od początku lipca do przełomu lipca i sierpnia; 
  • czosnek wiosenny należy zbierać w sierpniu aż do września.  

Jeśli czas zbioru czosnku jesiennego ze względów pogodowych przesunie się na koniec lipca, sadzonki wiosenne możemy zbierać wtedy nawet na początku września. Tak szerokie widełki czasowe powodują, że termin nie może tu być jedyną przesłanką do rozpoczęcia zbiorów. Uprawę trzeba uważnie obserwować, by wybrać odpowiedni moment. Jego przegapienie może spowodować utratę możliwości przechowywania czosnku przez całą zimę.  

Jeśli 50 proc. liści czosnku zżółkło lub uschło, to znak, że trzeba go zebrać. Fot. YuriyS/CanvaPro

Jak rozpoznać, że czosnek jest gotowy do zbioru? 

W przypadku czosnku obowiązuje zasada, że lepiej wykopać go zbyt wcześnie niż za późno. Chodzi o to, że przetrzymane w ziemi zbyt długo główni zaczną pękać, a ich ząbki się oddzielać. To sprawia, że czosnek nadaje się wyłącznie do użytku bieżącego, nie można go przechowywać. A przecież to warzywo przez całą zimę zapewnia nam witaminy i wzmacnia naszą odporność. Dlatego w okolicach terminu zbiorów codziennie doglądaj swoich upraw. Jak rozpoznać, że czosnek jest gotowy do zbioru? 

  • 50 proc. liści uschło lub zżółkło;  
  • zachowane łodygi z kwiatostanem się prostują;  
  • wykopane główki czosnku mają odpowiednią wielkość. 

Zbioru czosnku dokonuj w słoneczny i ciepły dzień, kiedy ziemia jest sucha. Najlepiej dwa tygodnie wcześniej zaprzestań podlewania. Główki i tak trzeba będzie wysuszyć, zebrane w dżdżysty dzień byłyby trudniejsze do wysuszenia i bardziej podatne na gnicie. Zebrany czosnek oczyść delikatnie z ziemi i pozostaw rozłożony na słońcu na kilka godzin, łatwiej go potem oczyścić z resztek zaschniętej ziemi.  

Przeczytaj również: Prosty sposób na to, by czosnek rósł szybko i zdrowo. Tip ogrodnika

Wiązanie czosnku 

Wiązanie czosnku to tradycyjny sposób na większe zbiory. Wywołuje ono u rośliny stres, co powoduje, że wszystkie substancje odżywcze przekazywane są do korzenia. Dzieje się tak dlatego, że znajdujące się pod ziemią ząbki mają szansę na wykiełkowanie, a przedłużenie gatunku i proces rozrodczy są głównym celem każdej rośliny.  Przy okazji zabieg ten zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji. Wiązanie czosnku przyniesie takie efekty pod warunkiem, że jest wykonane w odpowiednim czasie i we właściwy sposób:  

  • zabieg przeprowadź nie wcześniej niż dwa tygodnie przed zbiorami. Zbyt wczesne wiązanie przyniesie odwrotny skutek. Najpóźniejszy termin to pięć dni przed wykopaniem główek; 
  • zbyt krótkie liście możesz zapleść, a zbyt długie pogrupować;  
  • węzły nie powinny być zbyt ciasne;  
  • zostaw pojedyncze liście poza wiązaniem. Będzie w nich zachodziła fotosynteza, która dostarczy składniki odżywcze do korzeni, a przy okazji będzie można po nich stwierdzić, kiedy czosnek nadaje się do wykopania;  
  • pozostawione cebulki napowietrzne obetnij, aby korzeń stał się jedyną opcją rozmnażania dla rośliny, która wtedy będzie w niego inwestować.  

Zabieg wiązania czosnku najlepiej wykonywać w rękawiczkach, gdyż jego liście są ostre i łatwo mogą poranić dłonie. Dobrze jest robić to suchy dzień, ponieważ mokre i związane liście mogą stać się przyczyną infekcji.  

Jest kilka sposobów na przechowywanie czosnku, które pozwalają utrzymać go w dobrym stanie. Fot. Anna Solovei/123RF.com

Przechowywanie czosnku - najlepsze sposoby   

Zebrany w odpowiednim momencie czosnek nadaje się do przechowywania. Ten jesienny po ususzeniu będzie nam służył maksymalne do stycznia, natomiast odmiany jare można przechowywać nawet rok. Przed przechowaniem czosnek należy dokładnie wysuszyć. Świeżo wykopane główki wraz z liśćmi najlepiej rozłożyć na kilka godzin na słońcu. Dzięki temu łatwiej je później oczyścisz z resztek ziemi. Potem łodygi czosnku zwiąż w pęczki i powieś w przewiewnym, suchym, ale nie w pełni nasłonecznionym miejscu. Po trzech tygodniach czosnek jest na tyle wyschnięty, że można go przechowywać. Najpierw jednak skróć korzenie przy główkach do długości około 1 cm. Następnie możesz wykorzystać jeden ze sposobów na jego przechowywanie:  

  • łodygi czosnku zapleć w warkocz i powieś w suchym i ciemnym miejscu, gdzie temperatura wynosi od kilku do kilkunastu stopni Celsjusza;  
  • łodygi czosnku skróć do długości ok. 10 cm i ułóż w przewiewnej skrzynce tak, by się ze sobą nie stykały. Skrzynka powinna stać w suchym i ciemnym oraz niezbyt ciepłym miejscu;  
  • główki czosnku włóż do pudełka tak, by się nie stykały i zasyp mąką. Spełnia ona funkcję izolacyjną i pochłania wilgoć;  
  • główki czosnku zanurz w roztopionym wosku i pozostaw do stężenia. Następnie ułóż czosnek na dnie pudełka wyłożonego papierem do pieczenia.  

W przechowywaniu czosnku ważny jest brak dostępu do światła, wilgoci i zbytniego ciepła. Dzięki temu ząbki nie zaczną kiełkować. Przechowywane główki warto raz w miesiącu przejrzeć pod kątem gnicia. Zainfekowane zapasy trzeba natychmiast wyrzucić, aby nie narażać pozostałego czosnku na choroby.  

Źródło: deccoria.pl

Przeczytaj również: 

Dlaczego czosnek i cebula żółkną? Wiosenne nawożenie czosnku i cebuli ozimej

Dlaczego czosnek ma małe główki? Uprawa i pielęgnacja czosnku latem

Jak przechowywać czosnek? Standardowe i starodawne metody przechowywania czosnku

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.