Spis treści:
Trzy Siostry w ogrodzie – metoda Irokezów
Metoda Trzech Sióstr, wywodzi się z tradycji rolniczych rdzennych plemion Ameryki Północnej, takich jak Irokezi i polega na współrzędnej uprawie trzech roślin: kukurydzy, fasoli oraz dyni. Każda z tych roślin odgrywa specyficzną rolę, tworząc synergiczny system współpracy, który poprawia ich warunki wzrostu i zwiększa plony.
Kukurydza rośnie pionowo i tworzy naturalne podpory dla fasoli, nie konkurując jednocześnie z dynią o przestrzeń. Dzięki symbiozie z bakteriami brodawkowymi fasola wzbogaca glebę w azot, co korzystnie wpływa na dynię i kukurydzę. Natomiast sama dynia rośnie nisko i rozciąga się po ziemi, zasłaniając jej powierzchnię olbrzymimi liśćmi, co ogranicza parowanie wody i rozwój chwastów.
Metoda ta pozwala na maksymalne wykorzystanie danej przestrzeni oraz naturalną poprawę żyzności gleby bez użycia sztucznych nawozów. Jednocześnie tworzy naturalną ochronę roślin przed chwastami, szkodnikami i suszą, ograniczając użycie pestycydów.
System Trzech Sióstr dobrze sprawdzi się zarówno w małych ogródkach działkowych, jak i w większych warzywnikach. Z historycznego punktu widzenia te trzy warzywa były również ważne dlatego, że zawierają cenne nasiona, z których można korzystać później przez cały rok.
Przeczytaj również: Wysiewanie roślin na nawozy zielone. 5 najlepszych na poplon i wzmocnienie gleby
Kolejność i termin siewu Trzech Sióstr
Pierwotnie kukurydzę, dynię i fasolę sadzono razem na kopcach ziemi, co miało zapobiec gromadzeniu się wody w ich korzeniach podczas ulewnych deszczy. Z kolei na terenach suchych wysiewano rośliny na oddzielnych, ale sąsiadujących ze sobą polach. W ten sposób nie konkurowały o wodę, ale nadal zyskiwały na swojej obecności. W polskim klimacie rośliny można siać w niewielkiej odległości, np. dyni w odstępie 50 cm od kukurydzy i fasoli.
Tytułowe "Trzy Siostry" to kukurydza, fasola i dynia. Fot. krrad/123RF.com
Opisana metoda działa tylko wtedy, kiedy zachowa się odpowiednią kolejność oraz termin siewu tych trzech roślin. Najpierw wysiewa się kukurydzę, gdy gleba jest już dostatecznie ciepła – w polskich warunkach ma to miejsce zazwyczaj na przełomie kwietnia i maja. Kiedy siewki osiągną ok. 20-30 cm wysokości (ok. 2-3 tygodnie) można przystąpić do wysiewu fasoli, która będzie miała już wystarczająco wysokie podpory.
Do opisanej metody najlepiej sprawdzi się fasola tyczna. Po jej wykiełkowaniu, czyli kolejnych 1-2 tygodniach można wysiać dynię. W tym celu należy wybrać odmiany o nisko rosnących, płożących pędach, które nie będą wspinać się po innych roślinach. Taka kolejność wysiewu pozwala na optymalne wykorzystanie przestrzeni i naturalną ochronę roślin w uprawie, korzystając z ich wzajemnych właściwości.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Jesienne nawożenie ogrodu bez chemii i sztucznych polepszaczy. Ziemia potrzebuje tego najbardziej
Jak zbierać i przechowywać nasiona lawendy? Wysiejesz wiosną, fioletowe łany gwarantowane