Spis treści:
- Dlaczego pomidory potrzebują nawożenia?
- Nawożenie krzaków pomidorów — terminy
- Czym nawozić pomidory — naturalne nawozy
Dlaczego pomidory potrzebują nawożenia?
Pomidory należą do dość żarłocznych warzyw. Nic dziwnego. Te rośliny potrzebują bardzo dużo składników, aby móc wytworzyć owoce (u niektórych odmian mogą one ważyć nawet 700 g!) i utrzymać je do czasu, aż dojrzeją. Z tego powodu już po kilku tygodniach zużywają wszystkie składniki, które znajdują się w glebie. Wtedy pomidory zaczynają cierpieć na niedobór substancji odżywczych. To skutkuje osłabieniem krzaków, które stają się podatne na choroby grzybowe. W rezultacie można stracić całe plony.
Można temu zapobiec, jeśli będziesz regularnie nawozić pomidory. Te warzywa potrzebują przede wszystkim:
- azotu — jest niezbędny, aby roślina mogła równomierne rosnąć i wypuszczać liście. Dzięki nim warzywa pobierają energię z promieni słonecznych, co która jest później wykorzystywana do produkowania kwiatów. Brak azotu powoduje zahamowanie rozwoju rośliny i obniżenie jej odporności;
- potasu i fosforu — to składniki odpowiadające za wytwarzanie kwiatów i zawiązywanie się owoców. Ich niedobór skutkuje żółknięciem i brązowieniem liści, a także słabym wybarwianiem się pomidorów. Zdarza się, że zbiory mają także tzw. zieloną piętkę.
Jednocześnie warto pamiętać, że nie tylko za niski poziom tych substancji jest niebezpieczny. Na rozwój krzaków zły wpływ ma także nadmiar składników odżywczych. Jeśli w glebie będzie np. za dużo potasu, rośliny nie będą mogły pobierać wapnia. To może doprowadzić do rozwoju suchej zgnilizny wierzchołkowej.
Przeczytaj również: Dlaczego sadzonki pomidorów nie rosną? Jak przyspieszyć ich wzrost?
Nawożenie krzaków pomidorów — terminy
Pomidory należy nawozić regularnie. Zaniedbanie tej kwestii sprawi, że rośliny zaczną być podatne na choroby, a zbiory nie będą tak obfite, jak oczekujesz.
Dokarmianie roślin należy rozpocząć jesienią po zakończeniu sezonu. W tym czasie na grządkę, gdzie mają rosnąć pomidory, rozsyp obornik. Może być świeży lub przekompostowany. To prawdziwa bomba cennych substancji odżywczych. Materia poprawia także strukturę podłoża i warunki wodno-powietrzne w glebie. Dzięki temu ziemia może się „odrodzić” po intensywnym sezonie. Grządkę z obornikiem należy wyściółkować, np. słomą, i pozostawić na zimę.
Wiosną — w kwietniu lub na początku maja — należy przekopać podłoże i rozłożyć na nie kompost. To nie tylko cenne źródło składników odżywczych, ale także naturalna ściółka, która chroni glebę przed deszczem i promieniami słonecznymi.
Jeśli samodzielnie uprawiasz krzaki pomidorów z nasionka, to po raz pierwszy należy je nawieźć po ok. 7 dniach od pierwszego pikowania. Od tego czasu najlepiej regularnie je podlewać z dodatkiem płynnego preparatu. Kolejne nawożenie należy przeprowadzić podczas sadzenia roślin do gruntu. Najlepiej dodać garść preparatu do gleby i wymieszać go z nią. Następnie trzeba odczekać ok. 3-4 tygodnie. Ponowne dokarmianie roślin należy rozpocząć po miesiącu od posadzenia ich do gruntu. Od tej pory trzeba je nawozić co ok. 14 dni, aż do momentu, gdy owoce dojrzeją. Wtedy ogranicz stosowanie preparatów, aby pomidory nie wytwarzały już kolejnych kwiatów.
Nawozy do pomidorów można zrobić samodzielnie. For.123RF.com
Czym nawozić pomidory — naturalne nawozy
Do zasilania warzyw najlepiej wybrać naturalne nawozy w płynie. Ich stosowanie nie niesie ryzyka przenawożenia, zatem rośliny nie ucierpią. Ponadto dzięki płynnej formie obecne w nich składniki są szybko przyswajane przez warzywa. Oto preparaty, które się sprawdzą w uprawie pomidorów.
-
Gnojówka z pokrzyw
Gnojówka z pokrzyw to doskonały nawóz do roślin w pierwszej fazie ich rozwoju, czyli do momentu, gdy zaczynają kwitnąć. Ten preparat zawiera dużo azotu, który odpowiada m.in. za wytwarzanie liści i utrzymanie ich zielonego koloru.
Aby przygotować gnojówkę z pokrzyw potrzebujesz:
- 1 kg roślin — mogą być całe krzaczki bez korzeni;
- 10 l wody — najlepiej deszczówki;
- wiaderka z gazą do przykrycia.
Do pojemnika wsadź pocięte pokrzywy i zalej je wodą. Przykryj całość gazą, aby do środka nie przedostawały się muchy czy komary i nie składały jaj. Raz dziennie mieszaj zawartość pojemnika. Po ok. 14 dniach preparat będzie gotowy do użytku. Gnojówki z pokrzyw należy używać w rozcieńczeniu z wodą w stosunku 1:10. Stosuj tę mieszankę co 2 tygodnie.
-
Gnojówka z żywokostu
Gnojówka z żywokostu to prawdziwa bomba potasu i fosforu, które są potrzebne pomidorom do zawiązywania kwiatów oraz owoców. Dlatego koniecznie trzeba ją przygotować, gdy rośliny są już posadzone w gruncie. Procedura wygląda podobnie jak podczas przyrządzania gnojówki z pokrzyw.
1 kg roślin należy zalać 10 litrami wody i odstawić mieszaninę na 14 dni. Po tym czasie można zacząć stosować gnojówkę w rozcieńczeniu z wodą (w stosunku 1:10) co 2 tygodnie. Aby zniwelować przykry zapach gnojówki, wystarczy dodać do niej mączki bazaltowej? Złagodzi aromat i jednocześnie wzbogaci nawóz w potas.
-
Nawóz z drożdży
Drożdże świetnie sprawdzają się nie tylko w kuchni, ale także w ogrodzie. Zawierają cenne składniki, które pomagają chronić pomidory przed grzybami. W rezultacie nawóz z drożdży można wykorzystywać do profilaktyki zarazy ziemniaczanej.
Aby przygotować ten preparat, wymieszaj 1 kostkę produktu z 10 l ciepłej wody. Po kilku godzinach można podlać warzywa bez konieczności rozcieńczania nawozu. Można również przelać płyn do spryskiwacza i rozpylić go na liście oraz owoce. W ten sposób składniki obecne w drożdżach pomogą usunąć zarodniki grzybów. To zapobiegnie rozwojowi zarazy ziemniaczanej.
-
Gnojowica
Gnojowica to nic innego jak rozpuszczony obornik świeży lub granulowany. Stanowi świetną alternatywę dla materii organicznej w formie stałej. Składniki obecne w płynnym nawozie mogą szybko przenikać do korzeni i być wykorzystane przez rośliny.
Aby przygotować gnojowicę należy:
- włożyć do 10 l wiaderka jedną „szuflę” obornika,
- zalać wodą i odstawić w ciepłe, lekko nasłonecznione miejsce.
Po ok. 5 dniach należy wymieszać zawartość pojemnika. Jeśli woda ma ciemnobrązowy kolor, oznacza, że nawóz jest gotowy do użytku. Gnojowicę należy stosować po rozcieńczeniu w wodzie. Trudno jest podać proporcje — gotowy produkt powinien mieć kolor lekko zaparzonej herbaty. Nawóz w takiej formie stosuj raz w miesiącu.
Nawożenie pomidorów jest kluczowe, jeśli chcesz się cieszyć smacznymi, dużymi owocami! Bez dodatkowej porcji składników odżywczych warzywa nie będą zdrowo się rozwijać i zaczną obumierać. Warto o tym pamiętać.
Przeczytaj również: Nawożenie rozsady. Sprawdź, czym i jak nawozić sadzonki - nie każdy sposób zasilania jest dobry