Spis treści:
Kompost — darmowy sposób na użyźnianie gleby
Zastosowanie własnego kompostu w ogrodzie wiąże się z całym szeregiem korzyści. Przede wszystkim jest tani, a przy tym bardzo skuteczny. Wzbogaca glebę w składniki mineralne, a także poprawia jej strukturę — w przypadku gleby lekkiej i przepuszczalnej pomaga dłużej zatrzymać wodę, natomiast gleby ciężkie i gliniaste rozluźnia.
Ponadto w kompoście żyje wiele pożytecznych mikroorganizmów, które poprawiają później jakość upraw. Można go zaliczyć do nawozów długodziałających, ponieważ dostarcza wiele składników, które rośliny pobierają stopniowo. Nie zapominajmy też, że kompostowanie pozwala zagospodarować odpady z domu i ogrodu, co stanowi bardzo ekologiczne rozwiązanie.
Badanie przeprowadzone w 2024 roku przez naukowców z Beijing Forestry University wykazało, że użycie kompostu z odpadów zielonych zwiększa ilość węgla organicznego w glebie średnio o około 11%, jednocześnie poprawiając jej retencję i strukturę o około 5,6%.
Jakie skutki ma stosowanie takiego naturalnego nawozu? Znacząco poprawia zdrowotność i odporność roślin na choroby, wpływa korzystnie na ich kwitnienie, owocowanie oraz wytwarzanie nowych pędów i liści. Wzmacnia też system korzeniowy, co jest szczególnie ważne jesienią, podczas przygotowań do zimy.
Przeczytaj również: Kompost i ściółka. Co jest lepsze, czy można stosować równocześnie?
Czego unikać w kompoście?
Aby otrzymać zdrowy i wartościowy kompost, trzeba dokładnie wiedzieć, co można wrzucać do kompostownika. Zignorowanie tych zasad sprawi, że nawóz znacząco straci na jakości, a zachodzące procesy będą przebiegać nieprawidłowo. Lista materiałów, których należy unikać w kompoście, jest dość długa i zaliczają się do nich:
- mięso i ryby – wydzielają nieprzyjemne zapachy podczas rozkładu i przyciągają niepożądane organizmy,
- nabiał – powoduje powstawanie pleśni i przyciąga owady,
- tłuste resztki – podobnie jak mięso, wydzielają nieprzyjemny zapach i spowalniają proces rozkładu,
- chore rośliny – mogą przenosić infekcje na nawóz, a następnie na zdrowe rośliny,
- chwasty z nasionami – ich nasiona często przetrwają w kompostowniku i później rozsiewają się na grządki,
Odpowiednie składniki w kompoście są kluczem do stworzenia zdrowego nawozu. Fot. Russell Calvert/Canva Pro
- skorupki orzechów i liście orzecha włoskiego – zawierają substancje spowalniające rozwój innych roślin,
- plastik i chemikalia – rozkładają się bardzo wolno, zanieczyszczają środowisko i kompost,
- odchody zwierząt domowych – często zawierają patogeny niebezpieczne dla mikroorganizmów i roślin,
- duże gałęzie – rozkładają się bardzo powoli,
- zadrukowany papier – może uwalniać do kompostu szkodliwe substancje chemiczne, zaburzające proces rozkładu.
Poza tym, przygotowując kompost, kieruj się kilkoma ważnymi zasadami, które sprawią, że nawóz będzie bogaty i zdrowy. Pamiętaj, aby w kompostowniku mieszać różne materiały, by rozkładana masa zawierała jak najwięcej potrzebnych związków, i unikaj dużych elementów. Niezwykle istotne jest też regularne sprawdzanie wilgotności pryzmy oraz jej mieszanie, aby zapewnić stały dostęp powietrza.
FAQ — najczęściej zadawane pytania
Co to jest kompost?
To naturalny nawóz, który powstaje w wyniku rozkładającej się materii z resztek roślinnych i kuchennych.
Czego nie wolno wrzucać do kompostownika?
Przede wszystkim resztek zwierzęcych, nabiałów, tłuszczy, chwastów, chorych roślin, a także odpadów z plastikiem i chemikaliami.
Z czego zrobić dobry kompost?
Ze zdrowych resztek roślinnych, czyli skoszonej trawy oraz liści, z fusów od kawy i herbaty, obierek warzyw i owoców, kory, małych gałęzi oraz zeszłorocznego kompostu.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
To nie wrzosy, choć bywają z nimi mylone. Uroczo kwitną od późnej jesieni aż do wiosny
Twarde i bardzo wydajne. To drewno grzeje tak dobrze jak buk i jest tańsze
Mało wymagająca bylina w kolorze purpury. Rośnie wyżej niż płot, tworząc kwitnącą ścianę