Spis treści:
Tymianek pospolity – pachnąca przyprawa i ozdoba rabaty
Tymianek pospolity (Thymus vulgaris), określany również jako macierzanka tymianek, jest jedną z najczęściej wykorzystywanych w kuchni przypraw, która wchodzi w skład m.in. ziół prowansalskich. Jest ceniony za intensywny aromat i pikantny, lekko gorzkawy smak, a także właściwości lecznicze. W medycynie ludowej tymianek pospolity wykorzystywany jest od tysięcy lat. Zawiera olejki eteryczne, flawonoidy, saponiny, minerały i inne związki prozdrowotne, które działają antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo, odkażająco, uspokajająco oraz wykrztuśnie.
Z tymianku pospolitego można przyrządzać napary i kąpiele dla zdrowia. Suszone liście nadają się też do odstraszania szkodników domowych, zwłaszcza moli odzieżowych i spożywczych. Wystarczy, że wsypiemy je do woreczka i zawiesimy w miejscu, gdzie pojawiają się niepożądani goście. Ziele tymianku pospolitego możemy zbierać o każdej porze, przez cały sezon, a następnie zostawiać w przewiewnym miejscu do wysuszenia.
Roślina ta jest nie tylko pachnącą przyprawą i skarbem dla każdego zielarza. Warto mieć ją w ogrodzie również po prostu dlatego, że ma nieprzeciętne walory ozdobne. Jest niską krzewinką, osiągającą ok. 30 cm wysokości oraz podobną szerokość, której rozgałęzione pędy są gęsto obsypane szarozielonymi liśćmi. Tymianek pospolity bardzo długo kwitnie – w sprzyjających warunkach nawet pół roku – od maja aż do października. Główkowate kwiaty w kolorze lilaróż są niezwykle urokliwe. Przyciągają mnóstwo zapylaczy do ogrodu.
Jak uprawiać tymianek pospolity? Fot. terra2024/123RF.com
Przeczytaj również: Najcenniejsza przyprawa świata prosto z ogrodu. Posadź we wrześniu, w listopadzie będzie można zebrać
Jak uprawiać tymianek pospolity?
Tymianek pospolity jest rośliną wieloletnią, jednak z uwagi na śródziemnomorskie pochodzenie nie jest wystarczająco mrozoodporny, aby przetrwać naszą zimę bez dodatkowego okrycia. Późną jesienią powinniśmy go zabezpieczyć gałązkami iglaków, słomą albo agrowłókniną. W polskich ogrodach najczęściej uprawia się tę roślinę jednak jako jednosezonową ozdobę rabaty.
Jak uprawiać tymianek pospolity? Dzięki kilku wskazówkom okaże się to dziecinnie proste.
- Ziemia – powinna być lekka, przepuszczalna i próchnicza. Najlepiej sprawdzą się gleby wapienne.
- Stanowisko – tymianek potrzebuje ciepłego, słonecznego i osłoniętego od wiatru miejsca do wzrostu oraz kwitnienia.
- Podlewanie – roślina ta powinna być umiarkowanie podlewana w czasie suszy.
- Nawożenie – nie jest konieczne, choć na wiosnę możemy podsypać krzewinkę kompostem.
- Odchwaszczanie – to dodatkowy zabieg, o którym warto pamiętać przez cały sezon.
- Przycinanie – wiosną, przed kwitnieniem, skracamy wszystkie pędy tymianku o 1/3.
Tymianek pospolity może być uprawiany z nasion wysiewanych w kwietniu bezpośrednio do gruntu lub w marcu do inspektu, a także z gotowych sadzonek. Zachowujemy między nimi odstęp ok. 20 cm, umieszczając średnio 16 roślin na metr kwadratowy. Sadzenie zaplanujmy na drugą połowę maja.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Byliny, które szybko rosną i zatrzymają chwasty. Mało pracy, a efekt spektakularny
Niepozorna roślina o zdrowotnych właściwościach. Jak uprawiać kozieradkę w ogrodzie i w doniczce?
Mało znane warzywo o niewielkich wymaganiach. Mizuna — uprawa, właściwości i zastosowanie