Spis treści:
Pigwowiec — charakterystyka
Pigwowiec (Chaenomeles) to roślina wieloletnia należąca do rodziny różowatych. W naturze pigwowce porastają leśne i skaliste tereny Azji Wschodniej — głównie w Chinach, Japonii i na Półwyspie Koreańskim.
Możemy wyróżnić cztery gatunki pigwowców:
- chiński - nazywany też pigwowcem okazałym. Dorasta on do około 2 m wysokości i z czasem przybiera postać pokaźnego drzewa. Ma kolczaste pędy, a także szerokie, piłkowane na brzegach zielone liście. Wydaje twarde, kuliste, lekko wydłużone, żółte i bardzo aromatyczne owoce;
- japoński - to niski i szeroki krzew, który osiąga około 1 m wysokości. Słynie z pachnących i intensywnie wybarwionych, pomarańczowo-czerwonych kwiatów, które zakwitają wiosną, jeszcze przed pojawieniem się na drzewie liści. Jesienią pigwowiec japoński wytwarza kuliste żółte owoce, które są skarbnicą składników odżywczych.
- pośredni - to mieszaniec powstały ze skrzyżowania powyższych pigwowców. Jest on też najczęściej uprawianym gatunkiem w polskich ogrodach. Kwiaty pigwowców pośrednich przybierają różne barwy. W zależności od odmiany mogą kwitnąć na czerwono, różowo i biało.
- katajski - nazywany też pigwowcem wąskolistnym, to najrzadziej uprawiany gatunek pigwowców w naszym kraju, ponieważ cechuje się niską odpornością na mrozy. Słynie z ostrych kolców i biało-różowych kwiatów, które jesienią przekształcają się w duże, bo nawet 15-centymetrowe kwiaty.
Pigwowce to wyjątkowe drzewka, które pięknie prezentują się w ogrodzie. Najatrakcyjniej jednak wyglądają wiosną, gdy ich gałązki obsypują się kolorowymi kwiatami przyciągającymi pszczoły. Kwitnienie pigwowców możemy podziwiać zwykle przez dwa tygodnie, najczęściej jest to przełom kwietnia i maja.
Po okresie kwitnienia w miejscu kwiatu stopniowo zaczynają rozwijać się owoce. Termin owocowania pigwowców przypada jesienią, zwykle w październiku. Dojrzałe limonkowo-żółte owoce mają kulisty, nieco spłaszczony i nieregularny kształt. Są one cierpkie w smaku, jednak doskonale nadają się przetwory. Warto wiedzieć, że owoce pigwowca mają dużo dobroczynnych właściwości. Działają przeciwbakteryjnie, pomagają na problemy z trawieniem i wzmacniają odporność organizmu. Można przygotowywać z nich pyszne dżemy i nalewki.
Przeczytaj również: Smaczny sposób na wzmocnienie odporności. Poznaj cenne właściwości pigwowca
Owoce pigwowca charakteryzują się przede wszystkim wysoką zawartością kwasu askorbinowego (witaminy C). Fot.123RF.com
Pielęgnacja pigwowca
Uprawa pigwowca wcale nie jest trudna. Te rośliny nie mają dużych wymagań, dlatego sprawdzą się praktycznie w każdym ogrodzie. Ze względu na ozdobne kwiaty, pojawiające się wiosną, warto posadzić drzewko w reprezentacyjnym miejscu w ogrodzie np. w pobliżu wejścia do domu czy w sąsiedztwie altanek, skąd będziemy mogli podziwiać te piękne drzewka w rozkwicie. Sprawdzą się również nad brzegami oczek wodnych, ponieważ w swoim środowisku naturalnym porastają brzegi jezior. Pigwowiec nadaje się także na żywopłot, a odpowiednio formowany będzie piękną ozdobą ogrodu. Co ważne, pigwowce japońskie można również uprawiać w pojemnikach. Wtedy jednak należy dużą wagę przywiązywać do podlewania drzewek.
Najważniejsze zasady uprawy pigwowców:
- Stanowisko
Pigwowce najlepiej rosną na pełnym słońcu. Co prawda poradzą sobie również na miejscach częściowo zacienionych, jednak należy mieć na uwadze, że tylko posadzone na słonecznych stanowiskach zakwitną w pełnej okazałości.
- Podłoże
Pigwowiec nie ma szczególnych wymagań związanych z ziemią. Urośnie praktycznie w każdym podłożu, zarówno gliniastym, jak i piaszczystym. Najlepsze jednak będą dla niego gleby o pH neutralnym lub lekko kwaśnym.
- Podlewanie
Pigwowce dobrze znoszą suszę, dlatego kilkuletnich drzewek posadzonych w ogrodzie nie ma potrzeby podlewać, ponieważ wystarczy im woda opadowa i wilgoć pobierana z podłoża. Dodatkowego nawadniania wymagają za to młode drzewka, świeżo po posadzeniu oraz krzewy rosnące w donicach. Należy podlewać je raz na tydzień lub dwa tygodnie, a w okresach suszy jeszcze częściej.
Aby zapobiec odparowywaniu wody z podłoża, warto ziemię wokół krzewów wysypać warstwą ściółki. Dzięki temu gleba dłużej zachowa wilgoć, a ściółka dodatkowo zapobiegnie wyrastaniu chwastów.
-
Nawożenie
Jeżeli chcemy, by pigwowiec w naszym ogrodzie obficie zakwitł, konieczne będzie nawożenie drzewka. W tym celu należy wczesną wiosną dokarmić go uniwersalnym nawozem o powolnym uwalnianiu. Wystarczy zmieszać preparat z wodą w proporcji zaleconej przez producenta i obficie podlać drzewko. Do nawożenia pigwowca sprawdzi się również kompost, który można wymieszać z ziemią wokół krzewu.
Co, jeśli nie mamy w domu nawozu ani tym bardziej kompostu? W tej sytuacji najlepiej sprawdzi się domowy nawóz na bazie pokrzywy. Jak go przygotować? Wystarczy do konewki z wodą wrzucić kilka torebek z herbatą z pokrzywy i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie wywar będzie już gotowy i możemy go wykorzystać do podlewania pigwowców.
Jeśli mamy do dyspozycji świeżą pokrzywę, możemy przygotować na jej bazie gnojówkę. Wtedy kilogram świeżej i pociętej na mniejsze kawałki pokrzywy zalewamy 10 litrami wody, przykrywamy gazą i odstawiamy na 2-3 tygodnie, co jakiś czas mieszając. Gdy gnojówka będzie gotowa, należy rozcieńczyć ją z wodą w proporcji 1:10 i wykorzystać do podlewania. Gnojówka z pokrzyw zawiera duże ilości azotu, potasu, żelaza, wapnia, krzemu, cynku, a także kwasów organicznych i soli mineralnych. Dzięki temu podziała na pigwowca stymulująco i przyczyni się do obfitego kwitnienia oraz plonowania.
Nawożenie pigwowca sprawi, że krzew obficie zakwitnie. Fot. 123RF.com
- Przycinanie
Chcąc nadać pigwowcom pożądany kształt, należy je regularnie przycinać. Warto jednak pamiętać, że pigwowce zawiązują pąki na tegorocznych pędach, dlatego przycinanie powinniśmy wykonać dopiero po kwitnieniu, czyli w maju lub czerwcu. W tym czasie można przeprowadzić cięcie sanitarne i formujące, które sprawi, że pozbędziemy się suchych i uszkodzonych pędów oraz tych, które nadmiernie zagęszczają drzewko. Do przycinania koniecznie należy założyć grube rękawice, ponieważ kolce wyrastające z pędów mogłyby nas poranić.
- Rozmnażanie
Najbardziej popularną metodą rozmnażania pigwowców jest ukorzenianie półzdrewniałych tegorocznych pędów. Istnieje także możliwość rozmnożenia pigwowca z nasion, jednak jest to bardziej czasochłonna metoda.
Przeczytaj również: Pigwa nie owocuje? Sprawdź, dlaczego tak się dzieje i jak temu zaradzić
Wyjaśniamy, co sprawia, że pigwa nie owocuje. Fot. 123RF.com