Porady ogrodnicze

Wciąż mało znane, ale pyszne i zdrowe warzywo. Jak uprawiać musztardowca w ogrodzie i na balkonie?

Musztardowiec to warzywo, które na całym świecie cieszy się dużą popularnością, ze względu na swój lekko pikantny posmak. Liści tej rośliny używa się do wielu potraw, aby wzbogacić ich intensywność i smak. Co więcej, musztardowiec nadaje się do uprawy domowej i amatorskiej. Sprawdź, jak o niego zadbać i co warto o nim wiedzieć.

Wciąż mało znane, ale pyszne i zdrowe warzywo. Jak uprawiać musztardowca w ogrodzie i na balkonie?
Musztardowiec to mało znane warzywo liściowe, które dodaje potrawom pikantnego i musztardowego smaku. Fot.123RF.com

Spis treści:

Musztardowiec – charakterystyka

Musztardowiec jest rośliną należącą do rodziny kapustowatych. Jest wciąż mało znanym warzywem w Polsce, mimo że na świecie zachwyca swoich pikantnym i lekko musztardowym smakiem. Wywodzi się z Azji, a dokładniej z obszarów, Syberii, Chin oraz Indii. W naturalnym środowisku występuje również w Ameryce Północnej oraz w Europie Wschodniej.

Jest rośliną mocno rozgałęzioną, która w całości pokryta jest woskowym nalotem o fioletowych liściach. Musztardowiec może osiągać wysokość do 1 m wysokości. Jego nasiona cechują się brązową barwą i utrzymują się na roślinie znacznie dłużej niż np. w przypadku gorczycy czarnej czy też białej.

Uprawa musztardowca

Uprawa musztardowca nie jest skomplikowana. Co więcej, to roślina, która nadaje się do uprawy w ogródkach, na działkach oraz w pojemnikach. Musztardowiec może być uprawiany z rozsady lub siany od razu do pojemników docelowych. Jednak pierwsza metoda zapewnia nam szybszy zbiór.

Nasiona musztardowca wysiewane są w marcu w pojemnikach, które umieszcza się na parapecie. Po 3-4 tygodniach możemy wysadzać je do większych donic i przenieść na balkon. W tym celu najlepiej użyć donic torfowych, które umieszcza się w większej donicy z ziemią, gdzie po prostu się rozkładają. Dzięki temu ograniczymy ryzyko zniszczenia delikatnych korzeni rośliny. Natomiast siew w pojemnikach wykonujemy na balkonie dopiero w kwietniu. W obu przypadkach głębokość siewu wynosi około 1 cm.

Roślinie musimy również zapewnić odpowiednie stanowisko. Musztardowiec najlepiej będzie się rozwijał na nasłonecznionym miejscu i w glebie zasobnej w wapń. Dobrze sprawdzi się również stanowisko z rozproszonym światłem, ponieważ letnie słońce może okazać się zbyt mocne dla rośliny. Na potrzeby uprawy balkonowej najczęściej stosuje się podłoże dla warzyw lub uniwersalną ziemię dla roślin doniczkowych. Oprócz tego musztardowiec ma niewielkie wymagania klimatyczne, ponieważ kiełkuje w temperaturze 5 stopni Celsjusza, a po wschodach wytrzymuje nawet przymrozki do minus 6 stopni Celsjusza.

musztardowiec Kształt i kolor liści musztardowca może być różny, w zależności od odmiany. Fot.123RF.com

Musztardowiec wymaga systematycznego podlewania, ponieważ nie toleruje suszy. Niedobór wody może prowadzić nie tylko do zasychania rośliny i zmniejszania plony, ale również wpływa niekorzystnie na smak liści rośliny. Nie możemy także zapominać o regularnym nawożeniu musztardowca. Najlepiej wykonywać je co 2-3 tygodnie za pomocą nawozów w płynie, które zawierają mało azotu. Zalecane jest stosowanie nawozów humusowych.

Oprócz tego warto co jakiś czas sprawdzić liście musztardowca, czy nie widać na nich żadnych oznak chorób oraz szkodników. Mimo tego, że nie jest podatny na wymienione problemy, to zdarza się, że pojawiają się u niego powszechne szkodniki takie jak mszyce lub szkodniki typowe dla warzyw kapustnych.

Musztardowiec – warto wiedzieć

Musztardowiec to roślina, która dopiero zdobywa sławę w Polsce i nie jest tu jeszcze tak dobrze rozpowszechniona. Co jeszcze warto o nim wiedzieć? Oto kilka ciekawych informacji na temat tej rośliny:

  • Wiele odmian musztardowca ma atrakcyjny wygląd, tak jak odmiana Red Frills, dzięki czemu idealnie nadają się nie tylko do spożywania, ale i do dekoracji potraw.

  • Liście warzywa zawierają witaminy A, B, C, i K oraz sulforan, przeciwutleniacze i dużą ilość soli mineralnych. Oszacowano, że 100 g musztardowca pokrywa ponad 20 proc. dziennego zapotrzebowania na potas u dorosłego człowieka.

  • Spożywanie warzywa wpływa na odporność na infekcje, a także pomaga na zaparcia i usprawnia pracę jelit.

  • Roślina lubi niskie temperatury, a chłód wzmaga intensywność smaku liści.

  • Musztardowca nie powinny spożywać osoby z wrzodami żołądka, ponieważ może on podrażniać błonę śluzową żołądka. Z tego przysmaku powinny również zrezygnować kobiety w ciąży.

Przeczytaj również: Jak siać szpinak? Zadbaj o dobre sąsiedztwo i pielęgnację, a szpinak będzie obficie rósł

Musztardowiec – zastosowanie w kuchni

Okres wegetacyjny musztardowca średnio trwa 110 dni, jednak pierwsze niewielkie plony można zbierać już nawet po 3-4 tygodniach od momentu siewu.

Liście musztardowca mają lekko musztardowy, pikantny smak i można je spożywać na surowo, dusić, gotować, smażyć lub podpiekać. Istnieje wiele dań, do których można użyć tej rośliny. Oto najczęstsze zastosowanie musztardowca w kuchni.

  • Pesto – wystarczy zblendować garść surowych liści, dodając ziarna słonecznika oraz olej z pestek dyni. Opcjonalnie można również zmieszać je z parmezanem lub cheddarem.

  • Zupa – aby przygotować zupę z musztardowca, wystarczy na klarowanym maśle podsmażyć pół cebuli i 1 ząbek czosnku. Następnie dodajemy 2 garści szpinaku i garść liści musztardowca. Gdy składniki zmiękną, zalewamy je bulionem warzywnym, doprawiamy, miksujemy i dodajemy nieco słodkiej śmietanki.

  • Twarożek – liście musztardowca siekamy, doprawiamy solą oraz pieprzem i wrzucamy do rozgniecionego w miseczce twarożku. Można również dodać nieco czosnku i odrobinę musztardy francuskiej do smaku.

  • Jajecznica – posiekane liście musztardowca można także podać z jajecznicą, smażąc liście od razu z jajkami lub dodając je na koniec i zwilżając oliwą oraz sokiem z cytryny.

Przeczytaj również: Nowatorski sposób uprawiania czosnku. Możesz mieć czosnek prosto z parapetu

Zielone warzywa – moc witamin w jednym kolorze na INTERIA.TV.

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.