Sponsor serwisu Leroy Merlin logo
Rośliny domowe

Zielenina w wersji mini – zdrowo i szybko. Uprawa mikrolistków na parapecie

Mikrolistki (microgreens) to rośliny na wczesnym etapie rozwoju, które doceniane są za nieprzeciętne walory smakowe i dobroczynne właściwości. Zaliczane są do tzw. superżywności, czyli najzdrowszych produktów świata. Nie musimy ich kupować – wystarczy je wysiać i pielęgnować na okiennym parapecie. Jak uprawiać mikrolistki? Jakie nasiona na nie przeznaczyć? Wyjaśniamy w artykule.

Zielenina w wersji mini – zdrowo i szybko. Uprawa mikrolistków na parapecie
Podpowiadamy, czym są mikrolistki i dlaczego warto je uprawiać. Fot. Ajax9/CanvaPro

Spis treści:

Czym są mikrolistki (microgreens)?

Wielu z nas zakłada przydomowy ogród przede wszystkim po to, aby cieszyć się świeżymi, pełnymi smaku warzywami i ziołami, które były uprawiane bez chemii. Poza sezonem bardzo nam ich brakuje i szukamy sposobów na uzupełnienie swojej diety w witaminy, minerały, przeciwutleniacze oraz inne cenne związki. Na szczęście istnieje produkt, w którym te niezbędne składniki występują w skoncentrowanej formie, a na dodatek wyróżnia się nieprzeciętnymi walorami smakowymi. Mowa o mikrolistkach, czyli bardzo zdrowej i całkowicie naturalnej żywności, zdobywającej coraz większą popularność.

Czym są mikrolistki (microgreens)? To młode rośliny (siewki i sadzonki warzyw oraz ziół) nadające się do bezpośredniego spożycia tuż po pojawieniu się na nich pierwszych liści właściwych. Znajdują się na wczesnym etapie rozwoju – nie są już kiełkami ani nie osiągnęły jeszcze dojrzałości. W ostatnich latach mikrolistki szturmem wdarły się do świata kulinariów i chętnie wykorzystywane są na surowo do różnorodnych potraw. Możemy dodawać je do zdrowych koktajli, sałatek, surówek, soków oraz kanapek. Świetnie nadają się również do dekorowania posiłków.

Poszczególne rodzaje mikrolistków różnią się smakiem, zapachem i wyglądem, ale łączy je jedno – wszystkie są prawdziwą bombą dobroczynnych dla zdrowia składników. Zawierają ich znacznie więcej niż dojrzałe warzywa czy zioła! Jeśli chcemy z nich skorzystać, jedzmy micogreens zawsze na surowo. Obróbka termiczna sprawia bowiem, że tracimy część najcenniejszych substancji.

Mikrolistki są bombą witamin i składników mineralnych. Mikrolistki są bombą witamin i składników mineralnych. Fot. mikeosphoto/123RF.com

Przeczytaj również: Jak wyhodować czosnek w doniczce? Jak sadzić i pielęgnować czosnek w domu

Zalety uprawy mikrolistków

Mikrolistki w zależności od gatunku różnią się smakiem. Jest on właściwy dla dojrzałych warzyw czy ziół, jednak dużo bardziej intensywny i wyrazisty. Podobnie jest z zapachem, który jest silniejszy niż w przypadku w pełni wykształconych roślin. Cechy te zawdzięczamy dużemu skoncentrowaniu substancji w mikrolistkach. Niespotykane walory smakowe to niejedyna zaleta tej superżywności. Dlaczego warto uprawiać i spożywać mikrolistki?

  • Stanowią prawdziwą bombę witamin – zawierają duże ilości witamin, zwłaszcza A, C, K i te z grupy B (skład różni się od pochodzenia mikrolistków).

  • Obfitują w składniki mineralne i przeciwutleniacze – mogą mieć ich nawet 4 razy więcej niż dojrzałe warzywa czy zioła.

  • Zawierają błonnik pokarmowy – pobudza on pracę układu pokarmowego.

  • Wspierają zdrowie – składniki znajdujące się w mikrolistkach są nieocenionym wsparciem dla naszego zdrowia.

  • Wyróżniają się intensywnym smakiem i aromatem – stanowią ciekawe uzupełnienie potraw.

  • Mają wiele zastosowań kulinarnych – do wyboru mamy dziesiątki rodzajów mikrolistków, które możemy wykorzystać w kuchni na różne sposoby.

  • Ich uprawa jest łatwa – nie musimy kupować mikrolistków, aby cieszyć się ich smakiem i dobroczynnymi właściwościami. Możemy bez trudu je wysiać i pielęgnować na okiennym parapecie.

Smak mikrolistków jest bardzo intensywny. Smak mikrolistków jest bardzo intensywny. Fot. dyrelena/123RF.com

Nasiona na mikrolistki

Wybór nasion na mikrolistki jest bardzo szeroki. Do takiej uprawy nadaje się wiele warzyw i ziół, lecz na pewno nie wszystkie. Unikać musimy roślin z rodziny psiankowatych oraz dyniowatych, których liści nie powinno się spożywać. Mikrolistków nie możemy otrzymać z papryki, pomidorów, ziemniaków, cukinii czy bakłażanów. Są one nie tylko gorzkie i nieprzyjemne w smaku, ale w niektórych przypadkach nawet trujące. Na mikrolistki przeznaczamy tylko warzywa i zioła o jadalnych liściach.

Jakie nasiona na mikrolistki wybrać? Możemy zdecydować się na m.in.:

  • rukolę,
  • brokuły,
  • rzodkiewkę,
  • koper włoski,
  • bazylię,
  • kolendrę,
  • buraki,
  • jarmuż,
  • amarantus,
  • mizunę,
  • słonecznik,
  • fasolę mung,
  • ciecierzycę,
  • gorczycę,
  • soczewicę,
  • kalarepę czerwoną,
  • kapustę pak choi,
  • kapustę czerwoną.

Wiele ziół i warzyw można uprawiać na mikrolistki. Wiele gatunków ziół i warzyw można uprawiać na mikrolistki. Fot. sglazkova/123RF.com

Jak uprawiać mikrolistki?

Nie tylko zimą, lecz przez cały rok, mikrolistki są wartościowym dodatkiem do naszej codziennej diety. Ich uprawa jest dziecinnie prosta, więc poradzą z nią sobie nawet początkujący. Nie powinniśmy mylić tych roślin z kiełkami, które uprawiane są bez podłoża i mogą być spożywane wraz z korzonkami. Mikrolistki wysiewa się do ziemi i ścina się, gdy rozwiną pierwszą parę liści właściwych. W celach kulinarnych wykorzystujemy zatem tylko młode pędy i listki. W zależności od gatunku na pierwsze zbiory świeżej zieleniny musimy poczekać od kilku do kilkunastu dni.

Jak uprawiać mikrolistki? Poniżej przedstawiamy kilka praktycznych wskazówek.

  • W pierwszym kroku wybieramy ulubiony gatunek warzywa lub ziela o jadalnych liściach. Możemy zdecydować się na specjalne mieszanki na mikrolistki lub zwykłe nasiona (zwróćmy tylko uwagę, czy nie są zaprawiane środkami chemicznymi).

  • Następnie przygotowujemy odpowiednie podłoże. Najlepsza będzie przepuszczalna ziemia do wysiewu i rozsad, która jest pozbawiona zanieczyszczeń.

  • Wybranym podłożem wypełniamy doniczki i delikatnie wyrównujemy jego powierzchnię dłonią. Nie ugniatamy.

  • Przystępujemy do siewu nasion. Rozmieszczamy je równomiernie na ziemi w doniczkach, sugerując się instrukcjami producenta na opakowaniu.

  • Całość przysypujemy cienką warstwą gleby i ostrożnie przyklepujemy, po czym zraszamy wodą o temperaturze otoczenia.

  • Doniczki stawiamy na jasnym parapecie, a następnie przykrywamy folią spożywczą lub plastikowym pojemnikiem.

W kolejnych dniach dbamy o to, aby podłoże nie wyschło. Mikrolistki zbieramy tuż nad ziemią, płuczemy i spożywamy od razu, gdy rozwiną liście właściwe. Zanim zjemy wszystkie, wysiejmy nasiona ponownie, aby mieć pod dostatkiem tej niezwykle wartościowej żywności.

Źródło: deccoria.pl

Przeczytaj również:

Poprawia pamięć, obniża ciśnienie, reguluje cukier. Jak w domu wyhodować awokado z pestki?

Leczy, rozgrzewa, a nawet odchudza. Jak uprawiać imbir w doniczce?

Ogródek na parapecie. Jak go założyć i pielęgnować?

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.