Jakie warzywa wysiewamy w czerwcu?
Jakie warzywa wysiewamy w czerwcu? To temat dzisiejszego filmu z cyklu "Ogród Warzywny". Zapraszam!
Jeżeli mamy w ogrodzie warzywnik, to w czerwcu jesteśmy już w dużej mierze zajęci zbiorami i doglądaniem wysianych już lub posadzonych roślin. Większość lub wszystkie grządki są już zajęte. Zbierać można m.in. groszek cukrowy, sałatę, kalarepę, cebulę dymkę, a w cieplejszych rejonach także bób.
I w tych miejscach, które się zwalniają lub będą się po zbiorach zwalniać, możemy wysiewać kolejne warzywa lub sadzić ich wcześniej przygotowane sadzonki. Część z nich będzie gotowa do zbioru jeszcze latem, część jesienią, a część nawet zimą. Co to za rośliny? Jakie warzywa nadają się do czerwcowych wysiewów?
Są to... ogórki, dynie, cukinie, patisony i kabaczki. Możemy je siać bezpośrednio na grządkach, od razu na miejsce stałe. Jeżeli nie mamy w czerwcu dla nich miejsca, ale wiemy, że zwolni się ono np. w lipcu, to możemy przygotować ich rozsady, najlepiej w nieco większych już doniczkach, bo robimy to w ogrodzie i możemy sobie pozwolić na zajęcie nieco większej ilości miejsca.
Przez cały czerwiec możemy wysiewać fasolkę szparagową. W pierwszej połowie tego miesiąca, zarówno odmiany tyczne, jak i karłowe. W drugiej połowie miesiąca, bezpieczniej jest już sięgać po nasiona odmian karłowych, które dojrzewają nieco szybciej. Fasolka szparagowa jest warzywem, na które szczególnie warto zwrócić uwagę uprawiając swój warzywnik. W sklepach jest stosunkowo droga i czasami trudno jest dostać zdrowe, ładne, soczyste strąki. Tymczasem jej uprawa jest praktycznie bezproblemowa. Roślina ta wykiełkuje i urośnie praktycznie w każdej glebie, nie jest wymagająca, rzadko choruje i ładnie plonuje. Oprócz podlewania nie trzeba pamiętać praktycznie o żadnych zabiegach pielęgnacyjnych, za to świeża, zerwana prosto z krzaczka i ugotowana do obiadu smakuje wyśmienicie. Warto o niej pamiętać.
Przez cały czerwiec, a także lipiec możemy wysiewać też buraki, zarówno ćwikłowe, jak i liściowe. Niektórzy o tej porze wysiewają jeszcze marchew, z myślą o późnych zbiorach, lub zbiorach w postaci młodej, jeszcze nie do końca wyrośniętej marchewki.
Do połowy czerwca można jeszcze pokusić się o wysiew kukurydzy. Jeżeli nie mamy dla niej miejsca w ogrodzie, zawsze możemy spróbować uprawy współrzędnej. Kukurydza doskonale czuje się rosnąc na tej samej grządce do dynie, patisony czy kabaczki. One będą płożyć się po ziemi, a między jej pędami mogą wyrastać strzeliste kukurydze.
Bezpośrednio do gruntu możemy w dalszym ciągu wysiewać też rzodkiewkę, ale przypominam, że w czerwcu, lipcu i na początku sierpnia opłaca się wysiewać tylko tzw. odmiany letnie, które są bardziej odporne na upały. Tradycyjne odmiany wysiane w tym czasie nie będą zawiązywały podziemnych zgrubień, tylko od razu zaczną rozbudowywać masę liściową i pędy kwiatostanowe. Po nie będziemy mogli sięgnąć rozpoczynając uprawę poplonów jesienią, najwcześniej w drugiej połowie sierpnia, gdy zrobi się chłodniej.
Na grządkach lub na rozsadniku możemy w czerwcu wysiewać też sałatę. I podobnie, jak w przypadku rzodkiewek, tu także należy postawić na odmiany letnie lub liściowe, które będziemy zbierać w postaci młodych, nie w pełni rozwiniętych rozet. Po pozostałe odmiany także będzie można ponownie sięgnąć pod koniec lata.
Ponadto, czerwiec to miesiąc wysiewu wielu roślin na rozsady, które można potem dosadzać w zwalniające się miejsca, po zbiorze wczesnych warzyw kapustnych, groszku, bobu, sałaty, czy potem pomidorów i ogórków.
A są to np. kolejne warzywa kapustne. Praktycznie całe lato możemy wysiewać na rozsady kalarepę, którą potem w wybranych miejscach można dosadzać na grządkach. Warto pamiętać, że w przypadku kalarepy jadalne są nie tylko zgrubienia łodygi, ale także liście, które możemy dodawać do sałatek i surówek. W czerwcu na rozsadniku możemy wysiewać też kalafiory i brokuły, w ich przypadku jadalne są także nie tylko kwiatostany, jeszcze nie do końca rozwinięte, nierozkwitnięte, ale także liście. W tym miesiącu możemy rozpocząć uprawę kapusty pak-choi. I oczywiście możemy wysiewać jarmuż, to chyba najstarsza roślina kapustna, jaką uprawiamy w ogrodach. Jej cechą charakterystyczną jest to, że jest niesłychanie zdrowa i pożywna oraz że uprawiając ją we własnym ogrodzie, możemy liczyć na zbiory nawet przez całą zimę. Jarmuż doskonale znosi mrozy, jego liście po przemrożeniu są nawet smaczniejsze, słodsze. Gdy już na grządkach jesienią nie ma prawie niczego, pozostaje zimowy por, brukselka...
Życzę wszystkim wspaniałych, zdrowych i obfitych plonów. I zapraszam do oglądania kolejnych filmów z cyklu „Ogród Warzywny” oraz pozostałych filmów na kanale OGRÓD NA CO DZIEŃ.
Linki :
Facebook : https://www.facebook.com/izabella.schick
Blog : https://ogrodnacodzien.pl/
Instagram : https://www.instagram.com/ogrod_na_co_dzien/
#wysiew #siew #czerwiec #uprawa #uprawawarzyw #uprawawłasna #warzywnik #warzywniak #warzywa #warzywawogrodzie #warzywagórą #warzywazogródka #ogrod_na_co_dzien