Wysiew ziół - bazylia, majeranek, melisa, stewia. Uprawa cebuli i arbuza.
Wysiew bazylii, majeranku, stewii, kminku, melisy, lubczyku, kopru czy rumianku. Powiemy też o wysiewie cebuli, cebuli z dymki i uprawie arbuza.
Rozsady przygotowywane od lutego rosną. Część z nich jest już w szklarni, część w domu, przy oknie od strony południowej. Pomału zaczyna brakować miejsca, ale liczę na to, że już niedługo aura pozwoli na wyniesienie sadzonek odpornych na wiosenne chłody.
Pomidory do tych roślin oczywiście nie należą. Te wysiane tydzień temu w większości pięknie skiełkowały. Najgorzej wzeszła odmiana Cornabel, o paprykowym kształcie, ale dam mu jeszcze trochę czasu. Pomidory karłowe do uprawy w donicach wysiane w lutym i popikowane 2 tygodnie temu rosną ładnie. Wszystko wskazuje na to, że czeka mnie ich jeszcze jedno przesadzanie. Papryka i seler też zadomowiły się już w nowych doniczkach. Reszta rozsad ma się całkiem nieźle.
W zeszłym tygodniu przesadzałam też arbuzy wysiane w lutym. Wiele osób w komentarzach obawiało się, że zabrałam się za nie za wcześnie. Rzeczywiście, po wykiełkowaniu, mimo wieczornego doświetlania, zanadto się wydłużyły. Postanowiłam je więc przesadzić do większych pojemników, zagłębiając łodygę w podłoże. Po tygodniu wyglądają tak. Wydaje mi się, że mają się znacznie lepiej.
Posadziłam też cebulę dymkę, ponieważ brakuje nam już w domu szczypiorku. Oczywiście na szczypior możemy też użyć dużych cebul, zakupionych w sklepie spożywczym. Sadzimy je w doniczce z podłożem lub umieszczamy w szklance lub miseczce z wodą na dnie. Ale ja akurat miałam te cebulki pod ręką, bo pora z nimi wyruszyć do ogrodu.
W pierwszej kolejności do szklarni, gdzie kiełkuje już w donicach szpinak i rzodkiewka. Groch i bób jeszcze nie wykiełkowały, ale przyglądając się z bliska widać, że nastąpi to już niedługo. Wypełniając więc czas oczekiwania uszykowałam kolejne 3 donice, tym razem nieco mniejsze, w których posadzę cebulę z dymki za pierwszy zbiór. Za mniej więcej tydzień kolejne sadzenie cebuli z dymki, tym razem już na późniejszy, letni zbiór przeprowadzę jak zwykle na podwyższanej grządce, w połączeniu z marchwią.
Wracając do dymki sadzonej teraz, udało mi się ją nabyć w trzech odmianach, w tradycyjnym żółtym kolorze, w kolorze czerwonym i białym. Posadzę je dość gęsto, ponieważ będą zbierane na bieżąco, jak tylko szczypior nieco podrośnie. Ziemia do uprawy cebuli powinna być żyzna, przepuszczalna, wilgotna, ale nie mokra. Czeka mnie więc systematyczne i dość częste, ale jednocześnie niezbyt obfite podlewanie tej donicy. Cebuli zagłębiamy w ziemi tak, żeby ich wierzchołki, skierowane ku górze, wystawały nad powierzchnię.
Donica obok będzie moim inspektem do przygotowania rozsady cebuli. Tu wysieję nasiona trzech odmian, również w kolorze żółtym, czerwonym i białym. Cebule uzyskane z siewu są późniejsze niż te uprawiane z dymki, za to znacznie lepiej się przechowują. Wymagania co do ciepła w uprawie tego warzywa nie są duże, nasiona można wysiewać na grządkach już na przełomie marca i kwietnia. Jest ona dość wytrzymała na przymrozki. Gleba jak już wspomniano powinna być żyzna, próchniczna i zasobna w składniki pokarmowe, nie zakwaszona. Rozsady cebuli się nie pikuje. Gdy podrośnie, przesadzę ją od razu na wybrane dla niej miejsce stałe.
Marzec to też najwyższa pora, żeby wysiać koper. Na razie zrobię to także w szklarni, w trzeciej donicy, głównie z myślą o jego wykorzystywaniu na bieżąco. Młode liście z gotowanymi ziemniakami lub w ziemniaczanej sałatce smakują świetnie. Zeszły sezon nie był dla mnie udany w uprawie koperku. Za każdym razem, gdy nieco podrósł atakowały go mszyce. Może tym razem się uda, przy wczesnej uprawie w szklarni.
I tym sposobem przeszliśmy do tematu ziół. Najwyższa pora, aby przygotować rozsady tych ulubionych. W moim przypadku jest ich sporo. Uważam, że nie powinno ich zabraknąć ani w ogrodzie warzywnym, ani w kuchni. Dzięki nim potrawy nabierają aromatu, smaku i lepiej wyglądają. Ponadto wiele z nich pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Ale to temat rzeka. Najważniejsze, żeby uprawiać te, które po prostu lubimy.
Ja na pewno wysieję pietruszkę naciową w odmianie Festival 68 o gładkich, intensywnie zielonych liściach. Wszystkie zioła będę wysiewać do niewielkich doniczek, potem grupami będę przesadzać do większych tarasowych donic lub bezpośrednio do gruntu, na miejsce stałe. Nasiona pietruszki przysypujemy cienką warstwą ziemi.
W moim zielniku nie może zabraknąć bazylii. Do wyboru jest wiele odmian tej rośliny. Jak co roku pokuszę się o wysianie kilku. Zaczynając od bazylii właściwej, czyli takiej, jaką zazwyczaj możemy nabyć w sklepach spożywczych.
Linki :
Facebook : https://www.facebook.com/izabella.schick
Blog : https://ogrodnacodzien.pl/
Instagram : https://www.instagram.com/ogrod_na_co_dzien/
#zioła #zioławkuchni #zioła #ziola #bazylia #bazylia