Sponsor serwisu Leroy Merlin logo
Liściaste

Kalafior (Brassica oleracea var. botrytis)

Kalafior to zdrowa i smaczna odmiana kapusty warzywnej z rodziny kapustowatych, uprawiana w Europie i w Azji. Co warto wiedzieć o uprawie tej rośliny?

Kalafior (Brassica oleracea var. botrytis)
Kalafior (Brassica oleracea var. botrytis). Fot. 123RF.com

Kalafior: wygląd rośliny

Kalafior to roślina, której wyglądu chyba nie trzeba nikomu opisywać. Jego cecha charakterystyczna to zwarte róże w białym lub kremowym kolorze. Zdarzają się również odmiany zielone (romanesco) czy też fioletowo-purpurowe. Kwiaty (a właściwie pędy kwiatowe) osiągają wagę od 1 do 3 kg. Odmiany o białych pędach mają zaokrąglone różyczki, natomiast romanesco ma różyczki o lekko szpiczastym kształcie.  

Liście kalafiora są jasnozielone i przypominają liście kapusty. Posiadają one widoczne, twarde nerwy. Po zerwaniu białego kalafiora dobrze jest okryć jego pęd kwiatowy liśćmi – chronią one warzywo przed utratą białego koloru.

Wymagania i uprawa kalafiora

Kalafior lubi słoneczne stanowiska, ale nie przepada za upałami. Należy go regularnie i mocno podlewać, szczególnie w okresie zawiązywania róż. Nie toleruje on suchej gleby. Preferowana wilgotność podłoża to około 80%. Uprawa kalafiora udaje się najlepiej w glebie o odczynie lekko zasadowym lub obojętnym (pH 6,0-7,0). Kalafiory nie udają się na glebie kwaśnej ani bardzo wapiennej, piaszczystej czy podmokłej. Podłoże pod uprawę kalafiorów powinno być zasobne w próchnicę i żyzne. Kalafiory świetnie rosną na słonecznych i w miarę możliwości – osłoniętych od wiatru stanowiskach.  

Kalafior: pielęgnacja uprawy i nawożenie

Warzywo uprawia się z rozsady – młodych roślin (sadzonek) uzyskanych po wysianiu nasion w kontrolowanych warunkach, np. szklarniach. Rozsadę można przygotować samodzielnie lub pozyskać ją od profesjonalnych producentów. Wczesne odmiany można wysadzić do gruntu już w kwietniu, odmiany średnie i późne (Herbstriesen czy Walcherer Winter) w czerwcu i lipcu. Podstawowym zabiegiem pielęgnacyjnym jest odchwaszczanie. Róże kalafiorów należy chronić przed słońcem i mocnym wiatrem. Upały przy niektórych odmianach mogą wywołać omszenie róż, ich przerastanie czy rozluźnianie się.  

Nawożenie kalafiora powinno być bardzo intensywne. Warzywo lubi ziemię bogatą w azot, bor, wapń i molibden. Najlepsze plony można zebrać rok po zastosowaniu obornika lub kompostu.

Właściwości i zastosowanie kalafiora

Kalafior jest lekkostrawnym i niskokalorycznym warzywem o dużej zawartości witaminy C, z grupy B i K oraz siarki (stąd jego specyficzny zapach podczas gotowania). Jadalne są nie tylko jego róże (silnie skrócone pędy kwiatowe), ale także liście, które można przygotować jak liście innych gatunków kapusty. Kalafior można też wykorzystać do ugotowania zupy lub upiec go w całości. Jest on smaczny również na surowo, jako surówka.

Stanowisko: Słoneczne

Wilgotność: Podłoże wilgotne

Roślina ozdobna z: Kwiaty, liście

Podlewanie: Obfite

Wysokość: Do 0,2m

Pokrój: Kępiasty

Termin kwitnienia: -

Zimozielone: -

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Edytuj komentarz

Usuń komentarz

Czy na pewno chcesz usunąć komentarz do rośliny "Kalafior (Brassica oleracea var. botrytis)"? Tej operacji nie można cofnąć.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.