Sponsor serwisu Leroy Merlin logo
Liściaste

Szczypiorek (Allium schoenoprasum)

Szczypiorek to jedna z tych roślin, które zawsze warto mieć w swojej kuchni. Doskonale nadaje się do sałatek oraz wielu innych potraw. Jak go uprawiać?

Szczypiorek (Allium schoenoprasum)
Kwiaty szczypiorku zebrane są w baldachy - kwitnie od maja do sierpnia. Fot. Wikipedia

Szczypiorek: wygląd rośliny

Szczypiorek, a właściwie czosnek szczypiorek, to wieloletnia bylina cebulkowa z rodziny amarylkowatych. Ludziom znany jest od tysiącleci, a od XVI wieku uprawia się go jako roślinę przyprawową.

Szczypiorek jest rośliną o kępiastym pokroju, osiągającą maksymalnie 40 centymetrów wysokości. Tworzy kępy z długimi, rurkowatymi i pustymi w środku liśćmi. W ciągu jednego sezonu szczypiorek może rodzić nowe liście nawet do 8 razy. Od maja do sierpnia roślina rozwija także pędy kwiatostanowe, nieco wyższe od rurkowatych liści. Kwiaty szczypiorku zebrane są w baldachy o różnych odcieniach, od białego, po różowy, liliowy i fioletowy.

Uprawa i wymagania szczypiorku

Szczypiorek to roślina niezwykle łatwa w uprawie. Można sadzić go bezpośrednio do gruntu lub hodować w doniczkach, w domowych zielnikach. W gruncie najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych, ale poradzi sobie także w półcieniu. Lubi gleby żyzne, o dużej zawartości próchnicy i lekko zasadowe. Przed zasadzeniem warto spulchnić ziemię i nawozić ją obornikiem. Szczypiorek to roślina odporna na mrozy, ale źle znosi suszę, wiec trzeba pamiętać o jej regularnym nawadnianiu.

Szczypiorek można sadzić na odrębnych grządkach lub obsadzać nim inne rośliny. Roślina ta nie lubi jednak sąsiedztwa roślin kapustnych i strączkowych. Można uprawiać go także w doniczce na parapecie w domu. Nasiona należy wysiać do doniczek o średnicy około 10 centymetrów i na głębokości około 1 centymetra. Pielęgnacja polega na podlewaniu sadzonki i ścinaniu pędów kwiatostanowych, gdyż kwitnienie powoduje mniejszy plon z liści. Same liście można ścinać przez cały rok.

Szczypiorek: zastosowanie

Szczypiorek to przede wszystkim warzywo przyprawowe, cenione ze względu na ostry, intensywny smak i aromat. Najlepiej smakuje na surowo, więc doskonale nadaje się do sałatek, kanapek czy zimnych sosów. Można dodawać go także do jajecznicy, grzanek, twarożku oraz do zup, na przykład od zupy pomidorowej. Liście szczypiorku zawierają także wiele wartości odżywczych. Stanowią źródło witaminy C oraz beta-karotenu.

Stanowisko: Półcieniste, słoneczne

Wilgotność: Podłoże umiarkowanie wilgotne

Roślina ozdobna z: Kwiaty

Podlewanie: średnie

Wysokość: 0,2-0,5 m

Pokrój: Kępiasty, wyprostowany

Termin kwitnienia: Maj, czerwiec, lipiec, sierpień

Zimozielone: nie

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Edytuj komentarz

Usuń komentarz

Czy na pewno chcesz usunąć komentarz do rośliny "Szczypiorek (Allium schoenoprasum)"? Tej operacji nie można cofnąć.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.