Newsroom 28.01.2019

Wyszukana forma i wysublimowane przeszycia inspirowane piłeczką tenisową. Dobry, duński design, jakość i funkcjonalność. Swój 10. jubileusz obchodzi właśnie fotel Imola - BoConcept Design Icon. Z tej okazji marka przygotowała limitowaną edycję mebla oraz jego artystyczną wersję, stworzoną przy współpracy Mateusza Sudy i BoConcept Warszawa.

Zastanawialiście się nad powodem, dla którego nie możecie sprzedać lub wynająć swojego mieszkania czy domu? Mimo że nieruchomość znajduje się od dłuższego czasu na rynku, klienci wcale nie walą do nas drzwiami i oknami. Co może być tego przyczyną? Kryzys w nieruchomościach, zła lokalizacja, czwarte piętro i brak windy?

Schody - element pionowej komunikacji w naszych domach. Klatka schodowa to nie tylko techniczny element ułatwiający nam komunikację pomiędzy piętrami, ale także dusza domu. Wygląd schodów nadaje charakter wnętrzu, a zastosowana forma i wykończenie zdecydowanie potrafi być wyznacznikiem do całości aranżacji. Finezyjna drewniana konstrukcja czy mocna betonowa forma? Jakie schody zatem wybrać? Do wnętrz mieszkalnych coraz częściej chętniej wybieramy samonośne schody drewniane, ale czy mają one same zalety? Poniżej, krótkie podsumowanie.

Od pewnego czasu obserwujemy na polskim rynku marki i projektantów, coraz bardziej świadomych potrzeb swoich Klientów. Świetnym przykładem jest marka DO_M, oferująca meble charakteryzujące się  sprytnymi rozwiązaniami, także do niewielkich mieszkań. Pomysły na projekty mebli powstawały podczas rozmów o projektowaniu wnętrz. Dlatego marka DO_M przy procesie projektowym współpracowała z socjologami i badała potrzeby osób, które urządzają swoje mieszkania.

Lucky Bamboo, czyli "Szczęśliwy Bambus", zyskał sporą popularność jako roślina ozdobna do mieszkań, która kojarzy się ze stylem orientalnym. Jego uprawa jest bardzo prosta i przyjemna. W dodatku można go hodować na dwa sposoby: w doniczce z ziemią albo w naczyniu wypełnionym wodą. W czym jednak tkwi sekret, aby Lucky Bamboo był rzeczywiście „szczęśliwy”?

Nowoczesna łazienka urządzona w zdecydowanych tonacjach zachwyci oryginalnością i płynącą z barw energią. Przepis na wyraziste wnętrze zagwarantują zatem odważne zestawienia kolorystyczne kafelków, mebli i elementów zdobiących. Białe drzwi będą zaś gustownym zwieńczeniem wystroju.

Wszyscy pragniemy, aby przestrzenie, w których mieszkamy, były piękne oraz dostosowane do naszych potrzeb. Kuchnia to miejsce wyjątkowe, gdzie łączymy żywioły, mieszamy składniki, wykorzystujemy funkcje i programy wyposażenia. Nowoczesne sprzęty oferują coraz więcej możliwości, które doceniają nie tylko użytkownicy - najlepiej zaprojektowane produkty zdobywają prestiżowe nagrody i wyróżnienia. Dzięki nim możemy stworzyć kuchnię na medal – dosłownie!

Przedpokój nie musi być przechodnim pomieszczeniem bez wyrazu. Wręcz przeciwnie - jako pierwsze wnętrze, które widzimy po przekroczeniu progu mieszkania, powinien robić bardzo dobre wrażenie. Efektowny wzór na ścianie, intensywny kolor oraz umiejętna gra dodatkami sprawią, że domowy korytarz nabierze niesztampowego charakteru i będzie stanowić ciekawą zapowiedź tego, co kryje się dalej.

Planując budowę domu bądź renowację dachu w nadchodzącym sezonie już teraz warto szukać inspiracji, które pomogą nam wybrać dachówkę zarówno funkcjonalną, jaki i dobrze prezentującą się na połaci. Zima to czas, kiedy dach przechodzi prawdziwą próbę wytrzymałości. Dowiedz się, na co zwracać uwagę dopasowując dachówkę do wymagającego klimatu i zmiennej temperatury. Radzi Michał Kacprzak, Kierownik Akademii CREATON.

Jak może wyglądać kuchnia jutra? Wszyscy, którzy mieli okazję odwiedzić stoisko SieMatic na  targach LivingKitchen 2019, mogli przekonać się, że najnowsze propozycje marki wykraczają daleko poza klasyczne kuchnie klasy premium. Obchodząca tym roku 90. urodziny marka zaprezentowała się w atmosferze przypominającej bardziej ekskluzywny butik, niż klasyczne studio kuchenne. SieMatic jak zwykle pokusił się o przedstawienie całościowej koncepcji wyposażenia, wchodząc w swoistą interakcję pomiędzy użytkownikiem a przestrzenią. Flagowe kolekcje niemieckiej marki PURE, URBAN, CLASSIC i NEW HANDLE zapraszały swoją formą i funkcją w zmysłową, kulinarną podróż.

Firma Miele od lat wyznacza trendy na rynku urządzeń pralniczych na świecie. Wraz z Nowym Rokiem oferta niemieckiego producenta została wzbogacona o nowe modele pralek i suszarek, które oferują domownikom jeszcze więcej możliwości. Wysoka energooszczędność, możliwość prania pojedynczej sztuki tekstyliów, podłączenie do ciepłej wody, czy nowa funkcja WiFiConn@ct i FragranceDos2 to tylko niektóre z zalet nowych urządzeń Miele z linii Prestige.