Apteka w ogrodzie
Majeranek to jedna z najpopularniejszych przypraw, jakie są używane w polskiej kuchni. Charakteryzuje go piękny zapach i wspaniały smak, dzięki którym dania mięsne są pyszne i aromatyczne. Roślinę wyróżnia także wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. W sezonie warto zasadzić go w ogrodzie lub regularnie uprawiać w doniczce na kuchennym parapecie.
Czytaj artykułGoździki to popularna i lubiana przyprawa, po którą najczęściej sięgamy w okresie Bożego Narodzenia. Czy wiecie, że goździki mają wiele innych zastosowań oraz właściwości lecznicze? M.in. łagodzą objawy wielu chorób oraz działają przeciwbólowo. Poznajcie zalety goździków.
Czytaj artykułOcet czterech złodziei, nazywany jest również marsylskim, powstaje z mieszanki przypraw korzennych i ziół. Ma wiele zastosowań leczniczych i użytkowych. Zwalcza wirusy, zarazki, pity regularnie, wzmacnia odporność. Zobacz, jak zrobić ocet czterech złodziei z ziół z własnego ogrodu, do czego i jak stosować.
Czytaj artykułAcmella oleracea, zwana również jeżówką elektryczną, to mało znana roślina z rodziny astrowatych. A szkoda, ponieważ wyróżnia się bardzo ciekawym wyglądem. Co więcej, ma szereg zastosowań zarówno w medycynie, jak i kosmetyce. Dlaczego warto mieć w ogrodzie jeżówkę elektryczną? Jak uprawiać tę niezwykłą roślinę? Sprawdź.
Czytaj artykułApteka w ogrodzie to cykl, w którym przybliżamy wam nieco zapomniane lub mniej znane rośliny, które posiadają przydatne i zdrowotne właściwości. Dziś przyszła kolej na żywokost lekarski, często określany mianem polskiego żeń-szenia.
Czytaj artykułIstnieją rośliny, które stanowią duże wsparcie w leczeniu cukrzycy – o ich skuteczności świadczą na bieżąco prowadzone badania naukowe. Zioła na obniżenie cukru nie wyleczą choroby, ale mogą spowolnić jej rozwój i złagodzić skutki, są również ważnym elementem profilaktyki przeciwcukrzycowej. Wiele z nich mamy w ogrodzie, często nie znając dobroczynnego działania.
Czytaj artykułŚlaz, zwany również dziką malwą, można spotkać na łąkach, w przydomowych ogrodach czy wśród zabudowy miejskiej. Znajduje zastosowanie jako roślina ozdobna, lecznicza oraz jadalna. Herbata z kwiatów ślazu ma właściwości łagodzące i świetnie sprawdza się przy przeziębieniu.
Czytaj artykułMięta to roślina, która jest znana chyba wszystkim. Charakteryzuje się orzeźwiającym smakiem i aromatem oraz jest wykorzystywana w kuchni. Oprócz tego mięta może się też pochwalić wieloma właściwościami prozdrowotnymi, wspomagając leczenie różnorodnych dolegliwości. Poza tym jest ona łatwa w uprawie, a żeby cieszyć się smakiem i aromatem świeżych liści, nie trzeba mieć ogrodu, ponieważ mięta doskonale rośnie też w doniczkach.
Czytaj artykułWrzos to ikona zmierzającego ku końcowi lata. To od niego wywodzi się nazwa miesiąca - wrzesień. To okres kiedy ta urocza roślina z fioletowymi kwiatami prezentuje się najurokliwiej. W czasach, gdy herbata była jeszcze nieznana, ciepłe napary z wrzosu były ulubionym napojem, a roślina ta wykorzystywana była zarówno do leczenia, jak i do wyrobu mioteł
Czytaj artykułImbir znajduje zaszczytne miejsce w kuchni, w pierwszej chwili kojarzyć się może z azjatyckimi daniami, ale ma on jednak bardziej wszechstronne zastosowanie. Jego właściwości lecznicze wykorzystywane są do robienia domowych specyfików, a sok z tej rośliny często podbija smak herbaty czy innych trunków. Podpowiadamy, jak poprawnie uprawiac go w domu i jak stosować przy okazji przeziębienia.
Czytaj artykułWątroba to kluczowy gruczoł pełniący szereg istotnych ról w naszym organizmie. Niestety często poddawana jest stresowi. Wpływamy na nią znacząco, stosując różnego rodzaju leki czy nadużywając alkoholu. Aby pomóc w regeneracji wątroby oraz poprawie jej wydolności, warto skorzystać z dobroczynnych właściwości warzyw oraz ziół.
Czytaj artykułCzarny bez jest popularnym krzewem europejskim, który znany jest ze względu na swoje właściwości. Jest to jeden z najskuteczniejszych środków zapobiegających sezonowym infekcjom, co niezwykle ważne w okresie jesienno-zimowym. Poznaj niezwykle właściwości czarnego bzu i jego zastosowanie.
Czytaj artykułZbieranie i suszenie koniczyny czerwonej. Jakie właściwości ma czerwona koniczyna, co z niej zrobić?
Wiele osób uważa czerwoną koniczynę za zwykły chwast, gdyż można ją znaleźć praktycznie na każdej łące. Okazuje się jednak, że jej kwiaty posiadają wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. Kiedy i jak zbierać czerwoną koniczynę, aby korzystać z jej dobroczynnych właściwości? Oto wszystko, co musisz wiedzieć.
Czytaj artykułMówi się o nim, że jest „zielem długowieczności”, działa lepiej od żeń-szenia i warto nim zastąpić zieloną herbatę. Przy okazji jest pięknym pnączem, które doskonale nadaje się do uprawy w ogrodzie, na balkonie i w mieszkaniu.
Czytaj artykuł- Poprzednia
- z 9
- Następna