Uprawa krwawnika
Krwawnik pospolity to wytrzymała, całkowicie mrozoodporna bylina tworząca rozety bardzo drobno podzielonych, pierzastych liści o gorzkim, przyjemnym zapachu, który wyostrza zmysły. Rozmnaża się przez podziemne kłącza. Drobne, białe kwiaty tworzą gęste, spłaszczone kwiatostany, wznoszące się na sztywnych łodygach na wysokość 70 cm. Istnieje ok. osiemdziesięciu pięciu gatunków i wiele mieszańców z rodzaju Achillea.
Odmiany: Wśród pięknych odmian znajdziemy: Lemon Queen, Paprika, Cerise Queen, Appleblossom, mające kremowe kwiaty Credo, Cassis o kwiatach barwy czarnej porzeczki, pachnącą różą damasceńską Fawncette Beauty, Lilac Beauty i miedziana Colorado. Inne popularne gatunki to krwawnik wełnisty, krwawnik wiązówkowaty i jego złoto kwitnący mieszaniec Coronation Gold, krwawnik kichawiec oraz A. Taygetea i jego popularny mieszaniec Moonshine.
Stanowisko: Wszystkie wymienione powyżej odmiany wymagają słonecznego stanowiska i przepuszczalnej gleby. Odmiany te są mrozoodporne i bardzo wytrzymałe na suszę.
Rozmnażanie: Nasiona wysiewamy do pojemników i przesadzamy na stałe miejsce po 6-8 tygodniach. Odmiany ozdobne rozmnaża się poprzez podział kępy.
Pielegnacja: Kępy należy dzielić co 3-4 lata późną jesienią lub wczesną wiosną.
Szkodniki i choroby: Brak poważniejszych chorób lub szkodników. W glebie o słabym drenażu rośliny mogą gnić po chłodnych i mokrych zimach.
Gdzie i kiedy rośnie krwawnik?
Krwawnik rośnie na całym świecie. Najczęściej można go spotkać na polach, łąkach, pastwiskach czy nasypach torów kolejowych. Kwitnie od czerwca do września.
Właściwości lecznicze
Krwawnik zawiera alkaloidy, cholinę, flawonoidy, kwas octowy, kwas mrówkowy, kwas salicylowy, kumaryny, olejki lotne z różnym składem (linalool, kamforę, sabinene, chamazulen), poliacetyleny, seskwiterpeny, sole mineralne, taniny (garbniki), triterpeny, żywice, gorzki glikozyd – achilleinę (zwłaszcza sole magnezu i cynku). Substancje te mają właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne i ściągające.
Krwawnik przyspiesza gojenie się ran, wrzodów, oparzeń i innych stanów zapalnych skóry. Pobudza apetyt i przyspiesza trawienie. Wspomaga leczenie zapalenia żołądka i jelit. Można go stosować podczas przeziębienia i grypy, ponieważ likwiduje gorączkę, kaszel czy ból gardła. Dodatkowo oczyszcza organizm z toksyn i odżywia układ krążenia.
Stosuje się go również do leczenia żylaków, zakrzepicy i hemoroidów. Ma właściwości moczopędne i pomaga w leczeniu bólów stawowych. Zawiera sterole, które działają podobnie do hormonów, wspomagając regulację cyklu miesiączkowego - redukują obfite krwawienia oraz łagodzą ból menstruacyjny. Można z niego przygotować środki do oczyszczania skóry i na zmarszczki.
Fot.123RF.com
Zbiory i suszenie krwawnika
Właściwości lecznicze ma jedynie górna część pędów o długości do 25 cm. Należy ścinać je w okresie kwitnienia, czyli od czerwca do września. Można zbierać również same kwiaty.
Fot.123RF.com
Rośliny najlepiej zbierać w słoneczne dni, ponieważ wtedy mają najwięcej właściwości leczniczych. Krwawnik nie powinien być suszony na słońcu. Po zebraniu kładziemy go w zacienionym i przewiewnym miejscu. Można go suszyć również w profesjonalnych suszarniach, ale temperatura suszenia nie powinna przekroczyć 40 st.C.
Przepisy z krawnikiem
Wino na problemy z żołądkiem
Wino z krwawnika świetnie reguluje trawienie, pomaga przy wzdęciach i skurczach żołądka.
Składniki: 2 szklanki świeżych kwiatów krwawnika, 6 szklanek wytrawnego, białego wina.
Kwiaty krwawnika miażdżymy np. przy pomocy miksera. Przekładamy do szklanego słoika, dolewamy wino i odstawiamy w ciemne miejsce na około 4 tygodnie. Po tym czasie wino odcedzamy.
Napar z ziela krwawnika
Stosuje się go w przewlekłych zaburzeniach trawiennych z krwawieniem i w zaburzeniach miesiączkowania. Dodatkowo usuwa z organizmu związki toksyczne. Napar należy pić 3 razy dziennie po 2/3 szklanki.
Składniki:1 łyżka suszonego ziela krwawnika, 1 1/5 szklanki wody.
Do miski wsypujemy suszone ziele i zalewamy wrzątkiem. Parzymy pod przykryciem około 15 minut. Następnie odstawiamy na następne 15 minut. Po tym czasie odcedzamy.
Napar z kwiatów krwawnika
Stosuje się go w formie płukanki, w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej. Z powodzeniem może zastępować rumianek.
Składniki: 1 łyżka suszonych kwiatów krwawnika, 1 1/5 szklanki wody.
Do miski wsypujemy suszone ziele i zalewamy wrzątkiem. Parzymy pod przykryciem około 15 minut. Następnie odstawiamy na następne 15 minut. Po tym czasie odcedzamy.
Zastosowanie krwawnika w kuchni
Młode, świeże liście krwawnika są doskonałym dodatkiem do sałatek, zup i serów. Posiekany krwawnik można położyć na chlebie z masłem.
Surówka z krwawnika: łączymy młode liście krwawnika z nacią rzodkiewki, pietruszki, ogórkiem, koprem, rzeżuchą, szczypiorkiem, liściem melisy, drobno posiekanym jajkiem na twardo i serem żółtym. Przyprawiamy solą, pieprzem, oliwą i majonezem.
Autor: Redakcja Deccoria.pl