Apteka w ogrodzie

Apteka w ogrodzie: Sok z pigwowca. Właściwości i przygotowanie

Owoce pigwowca nie nadają się do spożywania na surowo, bo są twarde i bardzo kwaśne. Można z nich jednak w prosty sposób przyrządzić pyszny sok o ciekawym kwiatowo-owocowym zapachu i słodko-kwaśnym smaku. Sok z pigwowca to również sposób na poprawę odporności organizmu. 

Fot. 123RF/PICSEL
REKLAMA

Rodzaje pigwowca 

Pigwowiec bywa często mylony z pigwą przez to, że obydwie rośliny dają podobne owoce o charakterystycznym kwaskowatym posmaku. Pigwowiec to jednak wieloletni krzew, który pierwotnie pochodzi z obszarów Azji. Pigwa to natomiast drzewo było spotkać przede wszystkim w rejonach Zakaukazia, Iranu czy Azji Wschodniej. Najpopularniejsze odmiany pigwowca w Polsce pochodzą z terenów Chin i Japonii. Są to:  

  • pigwowiec japoński,
  • pigwowiec okazały, 
  • pigwowiec pośredni. 

Krzew pigwowca ma zwykle około 1-2 metry wysokości. Spośród 3 najpopularniejszych odmian, tylko pigwowiec okazały, nazywany też czasami chińskim, jest pozbawiony kolców. Zarówno pigwowiec japoński, jak i pośredni to krzewy, które chronią swoje kwiaty i owoce za pomocą drobnych, ostrych kolców. Pigwowiec chiński (okazały) zazwyczaj osiąga też największe rozmiary. 

Krzew pigwowca Fot.123RF.com/Krzew pigwowca

Pigwowiec i pigwa — różnice 

Wiele osób stosuje określenia pigwa i pigwowiec zamiennie. Jest to jednak błąd, bo są to dwie różne rośliny. Dają owoce o podobnym smaku i właściwościach, jednak znacząco różnią się w uprawie. Pigwa to drzewo, podczas gdy pigwowiec jest krzewem. Owoce pigwowca mają też nieco kwaśniejszy smak i zawierają zdecydowanie więcej pektyn, dlatego lepiej nadają się na przetwory. 

Zarówno pigwa, jak i pigwowiec doskonale nadają się do przygotowania soku. Surowe owoce są twarde i mają bardzo kwaśny, specyficzny smak. Mają jednak również dużą zawartość witaminy C, dzięki czemu sok z ich owoców to świetny dodatek do jesiennej herbaty i smaczny sposób na zwiększenie odporności. 

SPRAWDŹ: Uprawa pigwy w ogrodzie - wszystko, co warto wiedzieć

Pigwowiec – właściwości i zastosowanie 

Syrop z pigwowca do herbaty może być doskonałą alternatywą dla plasterka cytryny w filiżance. Pigwowiec ma nieco kwaskowaty smak i wiele dobroczynnych wartości odżywczych. Syrop z pigwowca świetnie sprawdza się zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy najbardziej narażeni na różne infekcje czy przeziębienia. 

Owoce pigwowca są niskokaloryczne i mają dużo dobroczynnych właściwości. Mają sporo witaminy C i przeciwutleniaczy. Są także źródłem wielu minerałów, takich jak: 

  • miedź,  
  • żelazo,
  • potas,
  • magnez.  

Owoce mają ponadto właściwości antyalergiczne i przeciwzapalne. Dzięki dużej zawartości witaminy C sok z pigwowca wzmacnia także odporność organizmu. 

Sok z pigwowca – na co może pomóc? 

Pigwowiec ma prozdrowotne właściwości, a przy tym jest bardzo smaczny. Dodatek soku z pigwowca do herbaty może wspomagać leczenie suchego kaszlu, a ponadto wzmacnia odporność. Owoce pigwowca mają także działanie przeciwbakteryjne, a przygotowany z nich sok może pomóc w problemach z trawieniem. Działa kojąco na żołądek, wspomaga leczenie niestrawności, nieżyt jelit czy zgagę. Sok z pigwowca jest w zasadzie polecany dla każdego, kto: 

  • cierpi z powodu zaburzeń układu trawienia, 
  • ma problemy z apetytem, 
  • odczuwa przewlekle zmęczenie fizyczne oraz psychiczne, 
  • obawia się o swoją odporność lub choruje na przeziębienie, 

Owoce pigwowca: sposób na odporność 

Ze względu na dużą zawartość witaminy C sok z owoców pigwowca to świetny dodatek do herbaty. Taki napój doskonale pasuje do jesiennej aury i pomaga dbać o odporność w okresach obniżonej odporności i podatności na przeziębienia czy grypę. 

Sok z pigwowca to smaczny, naturalny suplement. Pomaga w leczeniu suchego kaszlu i odkrztuszaniu. Owoce pigwowca japońskiego oprócz wysokiej zawartości witaminy C są też bogate w inne związki mineralne jak potas, fosfor czy żelazo, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. 

Oowce pigwy w koszyku Fot.123RF.com owoce pigwy i pigwowca.

Cenny przeciwutleniacz 

Owoce pigwowca są bogate w fenole roślinne, a zwłaszcza w kwas kawoilochinowy. Podczas gotowania owoców ze skórki wydziela się duża ilość ekstraktu fenolowego o właściwościach antyoksydacyjnych. 

Wykazują działanie ochronne dla erytrocytów w krwi oraz mogą zapobiegać hemolizie, czyli chorobie krwi polegającej na przedwczesnym i nieprawidłowym rozpadzie czerwonych krwinek. 

Inne właściwości soku z pigwowca 

Regularne spożywanie soku z pigwowca ma korzystne działanie na cały organizm. Sok z owoców tego azjatyckiego krzewu może przyczyniać się do zwalczania wolnych rodników, które uważane są za jeden z głównych czynników wywołujących nowotwory. 

Ponadto sok z owoców pigwowca może pomóc w obniżeniu ciśnienia tętniczego krwi, regulacji poziomu glukozy czy obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi. Sok z pigwy wykazuje także działanie wyciszające i uspokajające układ nerwowy. Owoce pigwowca wspomagają regenerację wątroby, a ponadto mogą obniżać aktywność komórek raka: 

  • nerek,
  • jelita grubego,
  • wątroby, 
  • płuc, 
  • szyjki macicy. 

Jak przygotować sok z pigwowca? 

Dużo już wiesz o prozdrowotnych właściwościach pigwowca, jak zatem przygotować sok z jego owoców? Najpierw należy je starannie przebrać i odrzucić te uszkodzone. Następnie owoce dokładnie myjemy i ostrym nożem dzielimy je na cztery cząstki. Delikatnie usuwamy wszystkie gniazda i nasiona, a następnie całość kroimy w plastry lub ścieramy na tarce. 

Owoce trzeba następnie przesypać do dużego szklanego słoika i zasypać cukrem. Powinno go być tyle samo, co owoców. Słój przykrywamy gazą i zostawiamy na 3 dni, co jakiś czas mieszając lub intensywnie potrząsając. Po 3 dniach owoce pod wpływem cukru powinny puścić już odpowiednio dużo soku, który można przefiltrować przez gazę czy sitko i przelać do butelek. 

Jeśli chcesz dłużej przechowywać sok, należy poddać go procesowi pasteryzacji. Pozostałe owoce można usmażyć na patelni czy w garnku i w ten sposób przygotować pyszną konfiturę, dżem czy inne przetwory z pigwowca. 

Sok z pigwowca – przeciwwskazania 

Zarówno owoce, jak i sok pigwowca mogą mieć wiele dobroczynnych i prozdrowotnych właściwości. We wszystkim jednak ważny jest umiar i zdrowy rozsądek. Nie powinno się spożywać owoców pigwowca na surowo, ze względu na ich twardość i specyficzny, bardzo kwaśny smak. Z kolei do produkcji soku wykorzystuje się duże ilości cukru. 

Poważnym, choć w zasadzie jedynym przeciwwskazaniem do picia soku z pigwy jest cukrzyca. Osoby zaburzeniami poziomu glukozy we krwi powinny uważać zarówno na naturalny cukier zawarty w owocach, jak i dosładzanie napoju cukrem białym czy nawet trzcinowym.  

Owoce pigwiowca pocięte na pół Fot.123RF.com

Sok z pigwy do herbaty 

Oprócz soku z pigwowca można też przygotować sok z owoców pigwy. Mają one bardzo podobne właściwości, nieco mniej kwaśny smak i również wyróżniają się dużą zawartością witaminy C. Sok z pigwy do herbaty świetnie pasuje do jesiennej aury, gdy na zewnątrz robi się zimno i każdy szuka sposobu na to, aby trochę się rozgrzać. Filiżanka ulubionej herbaty z dodatkiem soku z pigwy to świetna alternatywa dla klasycznej wersji z cytryną i miodem. 

Kwaśne cytrusowe smaki zawsze cieszą się dużą popularnością podczas jesiennych wieczorów czy zimowych poranków. Sok z owoców pigwy czy pigwowca to świetny sposób na poprawę odporności i przełamanie herbacianej rutyny. 

Autor: Redakcja Deccoria.pl

Reklama

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

REKLAMA

Wasze komentarze (0)

Brak komentarzy

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Edytuj komentarz

Usuń komentarz

Czy na pewno chcesz usunąć komentarz do artykułu "Apteka w ogrodzie: Sok z pigwowca. Właściwości i przygotowanie"? Tej operacji nie można cofnąć.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.