Apteka w ogrodzie

Roślina o wyjątkowej mocy. Możesz uprawiać w domu i stosować w przeziębieniu

Imbir znajduje zaszczytne miejsce w kuchni, w pierwszej chwili kojarzyć się może z azjatyckimi daniami, ale ma on jednak bardziej wszechstronne zastosowanie. Jego właściwości lecznicze wykorzystywane są do robienia domowych specyfików, a sok z tej rośliny często podbija smak herbaty czy innych trunków. Podpowiadamy, jak poprawnie uprawiac go w domu i jak stosować przy okazji przeziębienia. 

Roślina o wyjątkowej mocy. Możesz uprawiać w domu i stosować w przeziębieniu
Smak imbiru albo pokochamy, albo znienawidzimy. Fot. 123RF.com

Spis treści

Imbir lekarski - charakterystyka

Smak świeżego imbiru jest bardzo specyficzny – słodko-kwaśny, cytrynowo-korzenny, a jednocześnie ostry, intensywny, mocno orzeźwiający i aromatyczny. Pierwsza okazja do skosztowania jest ważna, ponieważ zadecyduje ona o tym, czy go pokochamy, czy znienawidzimy. Jeżeli już go spożywaliście i nie przekonał was do siebie, spróbujcie dać mu drugą szansę, szczególnie że właśnie dzięki niemu pozbędziecie się wielu problemów natury zdrowotnej. Imbir pomoże w przypadkach:

  • trudności w prawidłowym trawieniu - m.in. złagodzi ból żołądka, pobudzi produkcję soków żołądkowych, usunie zgagę;
  • podwyższonego ciśnienia krwi i cholesterolu;
  • bólu głowy, zębów;
  • przeziębienia (leczy infekcje gardła, rozgrzewa, odkaża jamę ustną, działa przeciwzapalnie).

Kobiety powinny po niego sięgnąć w czasie miesiączki, gdyż skutecznie łagodzi bóle menstruacyjne, a podróżni podczas wyjazdów, ponieważ osłabia objawy choroby lokomocyjnej. Nie od dziś wiadomo także, że imbir doskonale sprawdza się w odchudzaniu. Korzeń ten przyspiesza metabolizm, a co za tym idzie – redukcję tkanki tłuszczowej.

Imbir skutecznie łagodzi bóle menstruacyjne. Fot. 123RF.com

Imbir lekarski (zingiber officinale) jest rośliną uprawną z rodziny imbirowatych. Roślina wytwarza mięsiste, grube kłącza, z których wyrastają pędy sięgające nawet 1 m wysokości, o fioletowych grzbiecistych kwiatach. Istnieje wiele gatunków imbiru w zależności od kraju pochodzenia, warunków glebowych i klimatycznych. Wydawałoby się, że jego uprawa ma miejsce głównie w Azji, jednak możemy natrafić na kłącza przybyłe z Brazylii, Australii, Jamajki czy Afryki Zachodniej. O pochodzeniu świadczy kolor skórki, aromat oraz pikantność w smaku.

Przeczytaj również: Zbieranie i suszenie koniczyny czerwonej. Jakie właściwości ma czerwona koniczyna, co z niej zrobić?

Uprawa imbiru lekarskiego w domu

W celu rozpoczęcia domowej uprawy imbiru lekarskiego należy przygotować świeże, niezbyt długie kłącza (ok. 3cm, można pociąć nożyczkami lub przekroić nożem te większe), które posiadają co najmniej jedno żywe „oczko” na końcach rozgałęzień. Im więcej oczek, tym lepiej, gdyż to zwiększa szanse na prawidłowy rozwój rośliny. Kłącza można zdobyć w niemal każdym supermarkecie, jednak warto po zakupie zamoczyć je w ciepłej wodzie przez kilka godzin, a następnie pozostawić do wyschnięcia przez najbliższe dni. Gdy już kłącza będą gotowe, przyszykujcie doniczkę o średnicy 30-35cm. Wypełnijcie ją żyzną ziemią z domieszką kompostu stosowanego do uprawy kwiatów. Gleba powinna być lekko kwaśna, minimalnie zbliżona do obojętnej.

Pamiętajcie, że kłącza imbiru rosną wszerz, zatem wskazane jest zachowanie przynajmniej 20 cm odstępu między nimi. Kłącza zanurzcie w ziemi na głębokości 2-5cm. Unikajcie częstego podlewania – gleba niech będzie wilgotna. Doniczkę chrońcie przed ostrymi promieniami słonecznymi, niemniej imbir przepada za temperaturą 20-25°C, nie mniejszą. Nadejście wiosny to najlepszy czas na sadzenie imbiru, szczególnie że jego wzrost trwa kilka miesięcy, niekiedy nawet do zimy.

Przeczytaj również: Czarny bez – pielęgnacja i uprawa. Kiedy zbierać owoce czarnego bzu?

Właściwości i zastosowanie imbiru lekarskiego

Imbir lekarski stosowany jest głównie w kuchni, lecz nie tylko jako przyprawa do egzotycznych potraw. Najbardziej popularna jest rozgrzewająca i odchudzająca herbata z imbirem oraz cytryną, a także syrop z imbirem na przeziębienie z dodatkiem czosnku i ponownie cytryny.

Poza kuchnią imbir często pojawia się w produktach kosmetycznych. Bardzo łatwo jest przygotować pastę lub spirytus z imbiru na bolące części ciała; na jego bazie powstają również balsamy do skóry i olejki do kąpieli. Olej imbirowy wzmacnia włosy i przyspiesza ich wzrost.  

  • Relaksująca kąpiel imbirowa

Kąpiel imbirowa jest kapitalnym pomysłem na zrelaksowanie się po ciężkim dniu. Dlatego polecamy starcie imbiru (dowolna ilość), dodanie go do 2L zagotowanej wody i pozostawieniu na ok. 25-35min do zaparzenia (koniecznie pod przykryciem!). Do wanny możecie wlać zarówno sam odcedzony napar, jak i z dodatkiem zmiękczonych wiórków imbiru. Krążki świeżo pokrojonego imbiru także wrzućcie do kąpieli.

Artykuł aktualizowany. Pierwszy raz ukazał się 20.02.2019

Przeczytaj również: Jakie rośliny są najlepsze na oczyszczenie i wspomaganie wątroby? 8 sprawdzonych roślin

"Na zdrowie": Morwa na INTERIA.TV.

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.