Artykuły

Jak suszyć grzyby w domu? Czy opłaca się suszyć grzyby w suszarce? PORADNIK

Grzybobranie trwa w najlepsze! A po udanych zbiorach przychodzi czas na zasuszenie grzybów, co pozwala zachować ich wartości odżywcze oraz smak na nadchodzące zimowe miesiące. Sprawdźcie, jak prawidłowo suszyć grzyby w domu.

Sprawdź, jak suszyć grzyby, by zaoszczędzić. Fot. 123RF.com
REKLAMA

Spis treści:

Suszenie grzybów w domu

Suszenie grzybów polega na pozbywaniu się z nich wody np. w procesie naturalnego jej odparowywania. Dzięki temu chronimy grzyby przed rozwijaniem się w nich szkodliwych grzybów, pleśni i bakterii, ponieważ w środowisku bez wody nie są w stanie się one rozwijać. Suszenie jest więc naturalnym i całkowicie bezpiecznym sposobem konserwowania żywności.

Suszenie grzybów w domu pozwala także zachować ich naturalny aromat, smak i zapach bez stosowania żadnych substancji konserwujących czy ulepszaczy. Poza tym suszone grzyby można w łatwy sposób przechowywać.

W jaki sposób możemy suszyć grzyby w domu? Najczęściej suszy się je:

  • na nitce
  • w piekarniku,
  • na gazecie,
  • na kaloryferze,
  • w suszarce,
  • w mikrofali,
  • w kombiwarze,
  • na słońcu

Istnieje wiele metod suszenia grzybów. Fot. 123RF.com

Jak suszyć grzyby?

Przed rozpoczęciem suszenia grzybów wszystkie zebrane okazy należy dokładnie przejrzeć oraz oczyścić, a także pozbyć się tych grzybów, które są robaczywe czy uszkodzone. Czy grzyby przed suszeniem się myje? Specjaliści i wieloletni grzybiarze nie zalecają mycia i namaczania grzybów przed ich suszeniem, ponieważ powoduje to, że nabierają one wody, a to wydłuża proces suszenia. Jeżeli zebrane przez nas grzyby są zabrudzone np. przez piasek, możemy go usunąć przy pomocy miękkiej szczotki lub jedynie delikatnie przepłukać niewielką ilością wody.

Kolejną ważną czynnością, od której zaczyna się proces suszenia grzybów, jest ich staranne pokrojenie w cienkie plastry o szerokości około 0,5 cm. Do suszenia nadają się zarówno kapelusze, jak i trzonki grzybów. Bez krojenia na plastry można suszyć jedynie małe grzybki, których powierzchnia jest niewielka, a przez to szybko odparowuje z nich woda. Gdy mamy w ten sposób przygotowane grzyby, możemy przystąpić do ich suszenia wybranym przez siebie sposobem. Poniżej wyjaśniamy, jak suszyć grzyby popularnymi metodami:

  • Suszenie grzybów na nitce

Chcąc suszyć grzyby na nitce wystarczy przygotować białą cienką nitkę i nawlekać na nią przygotowane wcześniej plasterki. Pamiętaj, by zachowywać odległość pomiędzy poszczególnymi kawałkami, ponieważ zapewnia to przepływ powietrza. Gdy o tym zapomnimy i nawleczemy grzyby na nitkę zbyt ciasno, mogą one zapleśnieć, a cała nasza praca może pójść na marne. Dobrą praktyką jest naprzemienne nawlekanie kapeluszy i trzonków. Dzięki temu nie będą się sklejać.

Nawleczone na nitkę grzyby, przypominające w tej formie hawajskie naszyjniki, zawieszamy w ciepłym, nasłonecznionym i przewiewnym miejscu. Gdy pogoda na zewnątrz jest słoneczna, można wieszać grzyby na balkonie czy tarasie, pamiętając, by jednak zawsze chować je na noc do domu, co uchroni je przed wilgocią. "Girlandy" z grzybami można także suszyć nad kaloryferami, co przyśpiesza cały proces.

  • Suszenie grzybów na gazecie

Wystarczy rozłożyć pokrojone w plasterki grzyby na gazecie lub papierze, następnie przenieść je do ciepłego i przewiewnego miejsca. Jeśli dopisze nam pogoda, ułożone na gazecie grzyby możemy suszyć na słońcu. Trzeba jednak pamiętać, by co jakiś czas przewracać grzyby na drugą stronę. Ta metoda suszenia grzybów jest jednak dosyć długotrwała. Czasami też pojedyncze plastry przyklejają się do papieru i wtedy trudno je odkleić.

  • Suszenie grzybów w piekarniku

Pokrojone grzyby należy poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętajmy, by nie były ułożone zbyt ciasno i nie nachodziły na siebie. W jakiej temperaturze suszy się grzyby? Piekarnik ustawiamy na temperaturę około 40-50 stopni Celsjusza i pozostawiamy uchylone drzwiczki. Ile trwa suszenie grzybów w piekarniku? Zwykle proces ten trwa od kilku do kilkunastu godzin, a wszystko zależy od tego, jak dużo wilgoci zawierały w sobie grzyby.

  • Suszenie grzybów w suszarce

Jest to chyba najszybszy sposób suszenia grzybów. Pokrojone w plastry grzyby układamy równomiernie na sitkach suszarki. Optymalna temperatura suszenia grzybów w suszarce wynosi około 70-90 stopni Celsjusza. Ile trwa suszenie grzybów w suszarce? Wszystko zależy od modelu suszarki i wilgotności grzybów, ale zwykle proces ten trwa około 6-8 godzin.

Zasuszone grzyby najlepiej przechowywać w słoikach lub puszkach. Fot. 123RF.com

Czy opłaca się suszyć grzyby w suszarce?

Rosnące ceny energii elektrycznej sprawiają, że wiele osób stara się oszczędzać prąd i ograniczać używanie sprzętów do niezbędnego minimum. Czy w takim razie warto używać suszarki do grzybów? Ile prądu zużywa?

Na rynku dostępne są modele suszarek do grzybów o różnej mocy grzewczej. Te słabsze posiadają zwykle około 125 W, a mocniejsze modele mają do 400 W. Cena prądu w taryfie G11, czyli dla odbiorców indywidualnych i gospodarstw domowych wynosi obecnie około 77 groszy za 1 kWh.

Zakładając, że będziemy używać sprzętu o najniższej mocy - 125 W, 8 godzin dziennie przez 7 dni w tygodniu zużyjemy 7 kWh. Przy obecnych stawkach za prąd wyniesie nas to 5,39 zł.

Jeśli natomiast mamy bardzo dużo grzybów do wysuszenia i posługujemy się mocniejszym sprzętem, wówczas musimy się przygotować na wyższe koszty. Dla przykładu posługując się urządzeniem o mocy 400 W, 8 godzin dziennie przez 14 dni, zużyjemy 44,8 kWh, co po przeliczeniu wyniesie nas około 35 zł.

Czy w takim razie opłaca się suszyć grzyby w suszarce? Na to pytanie każdy powinien sobie odpowiedzieć indywidualnie. Ostateczny koszt, jaki poniesiemy, będzie zależał od mocy urządzenia, którym się posługujemy oraz ilości grzybów, które musimy zasuszyć. Dla osób starających się ograniczać zużycie prądu, na pewno lepszym rozwiązaniem będzie suszenie grzybów np. na słońcu, które jest co prawda bardziej czasochłonne, ale równocześnie bezkosztowe.

Jak sprawdzić, czy grzyby są wysuszone?

Właściwie wysuszone grzyby są elastyczne i delikatnie się wyginają. Nie wytwarzają soku po roztarciu ich między palcami. Łamią się dopiero wtedy, gdy mocno je zagniemy. Zbytnio przesuszone grzyby są bardzo kruche i przy delikatnym ruchu można łatwo je złamać. Z kolei niedosuszone grzyby poznamy po tym, że są giętkie i nie łamią się wcale.

W czym najlepiej przechowywać suszone grzyby?

Zasuszone grzyby najlepiej jest przechowywać w zamkniętych i szczelnych pojemnikach. Uchroni je to przed wilgocią i insektami żerującymi w innych produktach spożywczych. Sprawdzonym i niezawodnym sposobem jest przechowywanie grzybów w słoikach lub puszkach.

Zabezpieczone w ten sposób zbiory możemy przechowywać do kolejnego sezonu grzybowego.

Przeczytaj również: Te grzyby trujące są podobne do jadalnych. Lepiej uważaj, co zabierasz do domu

Absurdalnie drogie grzyby. Dlaczego tak trudno je znaleźć? na INTERIA.TV.

Reklama

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

REKLAMA

Wasze komentarze (0)

Brak komentarzy

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Edytuj komentarz

Usuń komentarz

Czy na pewno chcesz usunąć komentarz do artykułu "Jak suszyć grzyby w domu? Czy opłaca się suszyć grzyby w suszarce? PORADNIK"? Tej operacji nie można cofnąć.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.