Patelnia ceramiczna
Patelnie z powłoką ceramiczną są prawdopodobnie najlepszym wyborem spośród wszystkich modeli. Dlaczego? Ważną rolę odgrywa tutaj cena – dobrej jakości naczynie kupimy już za kilkadziesiąt złotych. To jednak nie koniec ich zalet. Dno patelni ceramicznej powstaje na skutek wypalania gliny i minerałów w bardzo wysokiej temperaturze. W ten sposób powstaje gładka i odporna na uszkodzenia powłoka. Nie straszne jej traktowanie widelcem lub nożem, wysokie temperatury czy konsystencja produktów spożywczych.
Zarejestruj się! | Dodaj galerię!
Ponadto, patelnie ceramiczne równomiernie się nagrzewają i dobrze trzymają ciepło. Naturalne surowce, z których są produkowane, gwarantują przygotowanie zdrowych i pełnowartościowych posiłków. Świetnie sprawdzi się do beztłuszczowego smażenia i podgrzewania mięs, makaronów i warzyw. Nigdy nie wlewajmy zimnej wody na dno nagrzanej patelni ceramicznej, unikajmy również mycia naczynia w zmywarce.
Patelnia z powłoką nieprzywieralną teflon
Od wielu lat cieszą się sporą popularnością ze względu na dużą wygodę użytkowania. Smażenie na patelni teflonowej nie wymaga dodawania masła lub oleju. O jakości naczynia świadczy waga – duży ciężar to grubsza powłoka, chroniąca produkty przed przywieraniem. Należy jednak pamiętać o kilku zasadach, dzięki którym przygotujemy rodzinie zdrowie posiłki. Warto przypomnieć, że teflon jest tworzywem sztucznym (polimerem politetrafluoroetylen), który pod wpływem wysokiej temperatury i działania ostrych narzędzi wytwarza toksyczne związku, które nie pozostają bez wpływu na nasze zdrowie.
Zarejestruj się! | Dodaj galerię!
Aby zapobiec ulatnianiu się szkodliwych substancji i ich przedostawaniu się do pożywienia, nigdy nie rozgrzewajmy patelni do temperatury przekraczającej 250 stopni Celsjusza. Pamiętajmy, by podczas smażenia lub mycia naczynia nigdy nie używać metalowych sztućców (odpadają widelce, łyżki, noże). Zamiast nich korzystajmy z drewnianych narzędzi. Niestety, powłoka teflonowa jest bardzo wrażliwa na uszkodzenia. By zapobiegać szybkiemu zużyciu i utracie nieprzywieralności patelnia wymaga delikatnego czyszczenia pod bieżącą wodą – nigdy w zmywarce!
Zarejestruj się! | Dodaj galerię!
Patelnia żeliwna
Wydawać by się mogło, że ciężkie, niezgrabne patelnie żeliwne odchodzą pomału do lamusa. Tymczasem okazuje się, że coraz więcej kulinarnych entuzjastów wraca do starych metod gotowania. Naczynia z żeliwa są super trwałe, odporne na uszkodzenia i zarysowania. Świetnie utrzymują ciepło i – co najważniejsze – będą służyły nam przez długie lata. Zaletą patelni jest również to, że łatwo utrzymać je w idealnej czystości. Jedynym, drobnym mankamentem jest ich ciężar i gabaryty. Często kojarzą się nam ze zgrzebnymi, staroświeckimi naczyniami.
Zarejestruj się! | Dodaj galerię!
Tymczasem większa waga ma też swoją niezaprzeczalną zaletę – żeliwo jest stabilne i trwałe, świetnie nadaje się do smażenia na różnych rodzajach kuchenek (palniki gazowe, płyta indukcyjna), jak również w piekarniku (pod warunkiem, że jest pozbawiona drewnianych elementów). Po gotowaniu konieczna jest podstawowa impregnacja i czyszczenie. Nie myj żeliwa w zmywarce, staraj się również nie stosować chemicznych detergentów. Źle konserwowana i przechowywana patelnia jest wtedy bardziej podatna na rdzewienie. Chyba największą ciekawostką, dotyczącą patelni żeliwnych jest to, że podczas smażenia uwalnia się i przedostaje do jedzenia żelazo, niezbędne organizmowi szczególnie podczas chorób serca i anemii.