Spis treści:
Co zrobić, aby choinka nie gubiła igieł?
Wielu z nas nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez żywej choinki, która wypełnia cały dom intensywnym zapachem, natychmiast wprowadzając niepowtarzalną atmosferę. Zdarza się jednak, że z pięknego drzewka w zastraszającym tempie zaczynają opadać igły. Najczęściej jest to sygnał, że niewłaściwie dbamy o choinkę lub stworzyliśmy dla niej nieodpowiednie warunki.
Trwałość drzewka w dużej mierze zależy też od jego gatunku. Według ekspertów świeżość najdłużej utrzymuje cięta jodła kaukaska, która przy dobrej pielęgnacji postoi w domu nawet 2 miesiące. Na drugim miejscu plasuje się świerk kłujący – jego wytrzymałość oceniana jest na 3-5 tygodni. Krótszą trwałość ma świerk pospolity, który przetrwa maksymalnie 3 tygodnie.
To, jak dbamy o swoje świąteczne drzewko, ma ogromny wpływ na jego wytrzymałość i dekoracyjność. Co zrobić, aby choinka nie gubiła igieł? Oto kilka wskazówek:
- Zanim wniesiemy zakupioną choinkę do domu, zostawiamy ją na 1-2 dni w chłodnym pomieszczeniu, np. w garażu lub komórce. W ten sposób będziemy chronić ją przed szokiem termicznym, który sprzyja zrzucaniu igieł;
- W następnym kroku skracamy pień choinki o 3-5 cm, dzięki czemu będzie lepiej chłonęła wodę;
- Drzewko stawiamy z dala od źródeł ciepła, np. pieca, kominka czy grzejnika. W przypadku ogrzewania podłogowego choinkę warto umieścić na macie izolacyjnej. Najlepiej, jeśli temperatura w pomieszczeniu nie będzie przekraczać 20°C;
- Chcąc, by choinka stała jak najdłużej, systematycznie ją podlewajmy. Potrzebują tego nawet drzewka bez korzeni, nie tylko te rosnące w donicach. Świeżo ścięte, duże egzemplarze w pierwszym tygodniu wypijają 1-2 l wody dziennie, dlatego pilnujmy, aby w stojaku nie było sucho;
- W zachowaniu świeżości choinki pomagają też urządzenia nawilżające powietrze. Warto je postawić w niewielkiej odległości;
- Stosujmy odżywki do choinek ciętych.
Cięta choinka, choć nie ma korzeni, również wymaga podlewania. Fot. dzurag/123RF.com
Przeczytaj również: Poradnik nawożenia kaktusa bożonarodzeniowego. Kiedy i czym nawozić grudnika, żeby lepiej kwitł?
Amerykańska odżywka do choinki
W sklepach ogrodniczych dostępne są specjalne preparaty do choinek ciętych. Stanowią one kompleks składników odżywczych, które przedłużają trwałość drzewka, ułatwiają mu pobieranie wody i opóźniają opadanie igieł. Zazwyczaj występują w formie płynnej – odpowiednią ilość roztworu trzeba rozcieńczyć i wlać do stojaka. Jeśli chcemy, możemy skorzystać z gotowych środków, ale nie musimy tego robić. Doskonałą odżywkę do choinki można zrobić w domu, korzystając z amerykańskiego przepisu.
Do przygotowania mieszanki potrzebujemy:
- 4 l wody,
- 2 łyżki wybielacza chlorowego,
- 2 szklanki syropu kukurydzianego (można zamienić na sztuczny miód lub zwykły cukier),
- 2 łyżeczki soku z cytryny lub octu (opcjonalnie).
Aby zrobić odżywkę, do wody dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Część możemy wykorzystać od razu, resztę natomiast przechowywać w lodówce do 2 tygodni, zużywając na bieżąco. Syrop kukurydziany lub jego zamiennik odżywia drzewko glukozą, wybielacz zaś hamuje rozwój bakterii. Opcjonalne składniki zakwaszające pomagają choince wchłaniać więcej wody i pokarmu.
Jak często stosować amerykańską odżywkę? Wystarczy podlewać nią choinkę raz w tygodniu, by długo nie zgubiła igieł i tworzyła w domu wyjątkową atmosferę świąt.
Źródła: deccoria.pl, lajollamom.com
Przeczytaj również:
Jak upiec więcej w piekarniku naraz? Przygotowując święta, można sporo zaoszczędzić
Dlaczego choinka "nie pije" wody? Pielęgnowanie choinki w doniczce, by szybko nie zrzuciła igieł