Spis treści:
- Barwienie jajek — jak uzyskać poszczególne barwniki?
- Barwienie jajek domowymi sposobami
- Jak barwić jajka? Naturalne barwniki do jajek
Barwienie jajek — jak uzyskać poszczególne barwniki?
Większość ze składników potrzebnych do zabawienia jajek prawdopodobnie znajdziesz w swojej kuchni lub spiżarni. Możesz je zbierać wiosną, latem i jesienią, suszyć i przechowywać.
- Biały – wkładamy ugotowane na twardo jajka na kilka minut do wody z dodatkiem octu.
- Brązowy – esencja z herbaty, świeże łupiny orzecha włoskiego, igły jodłowe lub duża ilość łupin z cebuli. Aby uzyskać brązowy kolor, stosujemy liście dębu i olchy lub mocny wywar z kawy.
- Czarny – młode liście czarnego klonu, kora olchy lub kora dębu, wygotowane olchowe szyszki, łupiny orzecha włoskiego.
- Czerwony – owoce czarnego bzu, kora kruszyny, łuski czerwonej cebuli, szyszki olchowe, suszone jagody, kwiaty hibiskusa z kilkoma kroplami cytryny, wywar z buraków z kroplą octu, wywar z krokusa.
- Fioletowy – owoce tarniny i czarnego bzu, płatki ciemnej (czarnej) malwy.
- Granatowy – wywar z hibiskusa i szczypty sody oczyszczonej, pokrojone liście czerwonej kapusty i kilka kropli octu.
- Niebieski – borówka czarna, owoce tarniny, borówka amerykańska.
- Pomarańczowy – dynia, sok z marchwi z kroplą octu.
- Różowy – rozcieńczony sok z buraka (im mocniej rozcieńczony, tym jaśniejszy różowy).
- Zielony – szpinak, szczypiorek, młode zboża (np. żyto), suszone kwiaty fiołka, wywar z widłaka, ozimina, młoda trawa, pokrzywa, kora brzozowa, wywar z jemioły.
- Złoty – wywar z kwiatków nagietka i kurkumy, łupiny orzecha włoskiego i łupiny cebuli (łupin cebuli musi być trochę więcej niż łupin orzecha).
- Żółty – curry, kurkuma, kora młodej jabłoni, liście brzozy i olchy, drewno morwy, rumianek, trzcina, suszone kwiaty jaskrów polnych, suche łupinki cebuli, igły modrzewiowe.
Jajka możemy zafarbować przy pomocy naturalnych barwników występujących w produktach spożywczych. Fot. 123RF.com
Barwienie jajek naturalnymi sposobami. Jak z wybranych składników zrobić naturalny barwnik?
Do garnka wsypujemy wybrane składniki, mieszamy z gorącą wodą i pozostawiamy na 24h. Na drugi dzień doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5 min. Dodajemy kilka kropel octu i delikatnie mieszamy. Przecedzamy barwnik przez sitko. W tak przygotowanym barwniku farbujemy jajka.
Jak barwić jajka? Naturalne barwniki do jajek
Wyróżnia się dwa sposoby barwienia jajek - na ciepło i na zimno.
Na ciepło: Surowe jajka wkładamy do zimnej wody z dodatkiem barwnika i gotujemy. Takie barwienie da nam mocniejszy kolor jajek.
Na zimno: Ugotowane jajka wkładamy do gorącej wody z dodatkiem barwnika i czekamy do jej wystygnięcia.
Od czego zależy intensywność koloru barwionych jajek:
- Im dłużej jajko jest zanurzone w barwniku, tym mocniejszy ma kolor.
- Im silniejszy roztwór barwnika, tym mocniejszy kolor jajka.
- Im jaśniejszy odcień skorupki jajka, tym większa intensywność otrzymanego koloru.
Niebieski odcień jajek uzyskamy m.in. dzięki pokrojonym liściom czerwonej kapusty. Fot. 123RF.com
Jak utrwalić kolor barwionych jajek?
- Pod koniec barwienia dodajemy do wywaru trochę octu.
- Spryskujemy jajko lakierem do włosów (tylko pisanki ozdobne, których nie będziemy potem jeść).
- Przecieramy jajka ściereczką z masłem lub olejem.
- Przecieramy jajka skórką ze słoniny.
Przeczytaj również:
Jak wyczyścić wiklinowy koszyk wielkanocny? Domowy sposób poradzi sobie nawet z pleśnią
Symbole Świąt Wielkanocnych. Nie tylko jajko i chrzan mają znaczenie
Wielkanocne przyprawy. Mają wyjątkowy smak oraz korzystny wpływ na zdrowie na INTERIA.TV.