Spis treści:
Jak pozbyć się zapachu smażonej ryby z domu?
Przygotowanie wigilijnej kolacji wymaga usmażenia karpia. Jednak woń, która temu towarzyszy, nie należy do najprzyjemniejszych. Na szczęście jest kilka trików na to, żeby pozbyć się z domu zapachu smażonej ryby:
- podpraż na patelni ziarna jałowca lub masła orzechowego. Przyjemny leśny lub orzechowy zapach szybko przykryją woń smażonej ryby;
- zagotuj w garnku pół litra wody z plastrami cytryny, pomarańczy czy limonki. Dorzuć do tego goździki, kardamon i cynamon. Nieprzyjemny zapach powinien zaraz ustąpić słodkiej, świątecznej woni;
- upiecz ciasteczka. Zostaw blachę ciastek świątecznych lub pierników do upieczenia po kolacji wigilijnej. Woń pieczonego ciasta skutecznie wyprze zapach smażonej ryby;
- zapal w salonie i kuchni świecę zapachową lub kominek olejkowy.
Zapach ryby to nie tylko woń unoszącej się smażeniny. Wcześniej przecież obrabiamy surowego karpia i ten zapach również nie należy do najprzyjemniejszych. Pozostaje na dłoniach i desce do krojenia, patelni i nożu, długo nie dając o sobie zapomnieć. Jak pozbyć się zapachu ryby z tych akcesoriów?
- nóż po umyciu przetrzyj połówką cytryny;
- patelnię po umyciu patelni przetrzyj ją cytryną lub fusami z herbaty. Możesz też po prostu podgrzać w niej torebki z herbatą;
- piekarnik po umyciu wysmaruj olejkiem waniliowym i podgrzej do 80 stopni Celsjusza. Tak samo możesz postąpić z blachą, na której pieczone były ryby;
- wstaw do piekarnika naczynie z wrzątkiem, w którym zanurzone są plastry cytrusów.
W przypadku firanek, zasłon i obrusów przesiąkniętych zapachem smażonej ryby najlepszym wyjściem jest pranie. Możesz do niego dodać pół szklanki octu.
Położenie na patelni połówki jabłka w czasie smażenia ryby pomoże zneutralizować nieprzyjemny zapach. Owoc wystarczy umyć, przekroić na pół i umieścić na patelni. Pochłonie nieco rybiego zapachu i jednocześnie podkręci smak całego dania. Fot.123RF.com
Jak smażyć rybę, żeby w domu nie śmierdziało?
Aby zminimalizować zapach ryby w domu, najlepiej zacząć działać już w trakcie smażenia. To pozwoli zniwelować nieprzyjemną woń podczas przygotowywania wigilijnej kolacji. Zasada jest prosta: im krócej poddajemy rybę obróbce termicznej, tym łatwiej będzie pozbyć się jej zapachu. Podajemy kilka wskazówek, jak smażyć rybę, żeby w domu nie śmierdziało:
- przed smażeniem dobrze oczyść rybę i zamocz ją w mleku na pół godziny. Mleko pochłonie dużą część zapachu;
- podczas smażenia włącz wyciąg w okapie. Pozostaw go włączonym przez 10 minut po smażeniu ryby;
- na patelnię, na której smażysz ryby, połóż kilka plastrów surowego ziemniaka lub jabłka;
- po smażeniu dokładnie wywietrz pomieszczenie.
Do smażenia zawsze wybieraj świeżą rybę, która wydziela mniej intensywny zapach. Poznasz ją po wypukłych i błyszczących oczach i czerwonych skrzelach. Świeża ryba jest sprężysta, a jej skóra gładka i błyszcząca.
Źródła: deccoria.pl, mccormick.com
Przeczytaj również:
Czyszczenie wykładziny. Raz-dwa pozbędziesz się brudu i nieprzyjemnego zapachu
Godzinami czekasz, aż przypalony garnek odmoknie? Wypróbuj genialny patent
Domowe sposoby na ostrzenie noży i nożyczek. Są ostre i szybko się nie tępią
Czyszczenie rusztu kuchenki gazowej krok po kroku. Sprytne metody na zaschnięty tłuszcz
Jak wyczyścić pralkę? Zastosuj domowe metody, żeby nie płacić fachowcom za naprawę