Spis treści:
- Czym kierować się podczas kupowania drewna?
- Rodzaje drewna opałowego
- Jakie drewno kominkowe jest najgorsze?
Czym kierować się podczas kupowania drewna?
W trakcie kupowania drewna opałowego powinniśmy zwrócić uwagę na kilka ważnych czynników. Jednym z najbardziej istotnych jest kaloryczność. Rzeczony parametr wskazuje nam, ile energii uzyskamy podczas spalenia określonej ilości drewna. Kaloryczność określamy jednostką kWh/mp (kilowatogodzina na metr przestrzenny). Największą kalorycznością charakteryzuje się grab, dąb czy buk.
Podczas kupowania drewna powinniśmy również upewnić się, czy opał jest sezonowany. Świeżo ścięte drzewo charakteryzuje się dużą wilgotnością i z tego względu nie nadaje się do palenia (istnieje wówczas ryzyko szybkiego gromadzenia się sadzy w przewodzie kominowym). Drewno opałowe musi być sezonowane, czyli składowane w odpowiednich warunkach przez określony czas (od 6 miesięcy do nawet 3 lat). Warto wspomnieć, że wilgotność drewna opałowego nie powinna przekraczać 20 proc.
Przeczytaj również: Dobre ceny pelletu na początku roku. Ile kosztuje pellet w styczniu 2025 r.?
Rodzaje drewna opałowego
Wyróżniamy wiele rodzajów drewna opałowego. Jednymi z najlepszych są grab, buk, jesion oraz dąb. Charakteryzują się one wysoką kalorycznością, dzięki czemu w efektywny sposób ogrzeją dom. Warto jednak pamiętać o tym, że dąb czy buk powinno się sezonować około 2-3 lata.
W sprzedaży dostępne są także inne rodzaje drewna opałowego, takie jak olcha, brzoza, lipa, wiąz czy topola. Należy zaznaczyć, że mają one mniejszą kaloryczność niż wcześniej wspomniane gatunki.
Ceny poszczególnych rodzajów drewna mogą się od siebie znacznie różnić – najdroższe okazują się grab, buk, jesion oraz dąb. Przykładowo – obecnie za metr przestrzenny buku lub dębu do kominka musimy zapłacić około 350-450 zł. Zazwyczaj cena jest większa, jeśli zdecydujemy się na zakup opału wraz z transportem.
Jest wiele rodzajów drewna opałowego, to najlepszych zaliczane są grab, buk i dąb. Fot. esindenis/123RF.com
Jakie drewno kominkowe jest najgorsze?
Przeważnie nie poleca się wykorzystywania drewna kominkowego z drzew iglastych. Gatunki takie jak świerk, jodła czy sosna zawierają sporo żywicy, która może przyczyniać się do wydzielania dużej ilości dymu oraz powstawania smolistego osadu w przewodach kominowych. Co ważne – duże nagromadzenie zanieczyszczeń w kominie może stanowić poważne zagrożenie.
Do kominka nie powinniśmy wrzucać także drewna lakierowanego bądź ze śladami impregnowania. W trakcie spalania rzeczonego materiału mogą wydzielać się trujące substancje, które stanowią zagrożenie dla ludzkiego zdrowia. Stosowanie tego rodzaju opału może również poskutkować wysoką grzywną.
Źródła: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Drewno do kominka - jak wybrać i przygotować drewno na opał