Spis treści:
- Czego potrzebują ziemniaki, żeby przetrwać do wiosny?
- Najlepsze warunki do przechowywania ziemniaków
- Piołun – strażnik zdrowych i twardych ziemniaków
Czego potrzebują ziemniaki, żeby przetrwać do wiosny?
Ziemniaki wymagają odpowiednich warunków przechowywania, aby zachować wysoką jakość i świeżość do wiosny. Trzeba zatem zadbać o niską temperaturę, wysoką wilgotność, ciemność oraz dobrą wentylację w danym pomieszczeniu. Takie warunki ograniczają kiełkowanie, zapobiegają wysychaniu bulw oraz zmniejszają ryzyko gnicia. Dlatego najczęściej polecanym miejscem do ich przechowywania są piwnice, chłodne spiżarnie czy garaże lub inne nieogrzewane, ale niezamarzające pomieszczenia.
Jednak warto pamiętać, że nawet najlepsze warunki zdadzą się na nic, jeżeli ziemniaki nie zostaną odpowiednio przygotowane do przechowywania lub będą przechowywane także chore bulwy. Po wykopaniu ziemniaki powinny być dobrze osuszone, przewietrzone i przebrane, tak aby do przechowalni trafiły tylko zdrowe, twarde bulwy bez uszkodzeń oraz oznak chorób. Nawet jeden chory ziemniak może w krótkim czasie zainfekować całą partię, dlatego tak ważna jest wstępna selekcja.
Najlepsze warunki do przechowywania ziemniaków
W pierwszej kolejności należy zastanowić się nad ich przeznaczeniem – od tego bowiem zależy najlepszy zakres temperatury. Co prawda jej optimum znajduje się w przedziale 4-8°C, jednak w zależności od późniejszego wykorzystania ziemniaków lepsza może okazać się jego dolna lub górna granica.
Przeczytaj również: Ziemniaki będą twarde i nie zaczną kiełkować. Stary sposób dziadka na ich przechowywanie
Przykładowo, ziemniaki przeznaczone do minimalnej obróbki najlepiej przechowywać w niższej temperaturze, czyli 4-6°C. Natomiast te, które będą wykorzystywane do przetwórstwa, np. jako chipsy czy frytki można trzymać już w 6-8°C. W wyższej temperaturze mogą już zacząć kiełkować. Niekiedy trudno jest zapewnić tak dokładny zakres, więc warto trzymać się chociażby jego przybliżonych wartości – najważniejsze, aby temperatura była stała.
W przechowywaniu ziemniaków ważna jest także wysoka wilgotność powietrza, najlepiej w przedziale 85-95 proc. W takich warunkach bulwy zdecydowanie wolniej tracą wodę, dzięki czemu nie wysychają i nie marszczą się. Jednak przy tak wysokiej wilgotności powietrza zaleca się regularne wietrzenie pomieszczenia, aby zapewnić dopływ świeżego powietrza.
Przed przechowywaniem ziemianki muszą zostać oczyszczone i poddane wstępnej selekcji pod kątem zdrowotnym. Fot. MarianVejcik/CanvaPro
Miejsce przechowywania ziemniaków powinno być także ciemne, aby bukwy nie zieleniały i nie traciły tym samym na jakości. Nie należy także zapominać o cyrkulacji powietrza – ziemniaki najlepiej przechowywać w przewiewnych siatkach na warzywa, w drewnianych skrzynkach. Ich gęste ułożenie tworzy wokół bulw stabilny mikroklimat o podwyższonym stężeniu dwutlenku węgla, który dodatkowo hamuje ich kiełkowanie.
Opisane wyżej warunki poza piwnicą można także uzyskać w mieszkaniu, a dokładniej w chłodnych przedsionkach, osłoniętych balkonach czy nieogrzewanych loggiach. Ważne, aby w takich miejscach różnice warunków pomiędzy dniem a nocą nie były duże, a temperatura nie spadała poniżej +2°C. W przeciwnym razie należy zabezpieczyć ziemniaki styropianem od dołu lub grubym kocem od góry.
Przeczytaj również: W jaki sposób przechowywać ziemniaki, by były twarde i nie kiełkowały? Zbiór wczesnych odmian ziemniaków
Piołun – strażnik zdrowych i twardych ziemniaków
Dodanie suszonego piołunu do przechowywanych ziemniaków ma pozytywny wpływ na ich trwałość. Bylica piołun (Artemisia absinthium) zawiera olejki eteryczne, flawonoidy i inne związki bioaktywne, które mają działanie przeciwpasożytnicze i antyseptyczne. Jej intensywny zapach skutecznie odstrasza owady, które mogłyby przyczynić się do psucia bulw.
Wystarczy włożyć kilka liści lub całych gałązek piołunu do siatki z ziemniakami. Można je położyć na wierzchu, powkładać pomiędzy warstwami bulw czy też rozłożyć wokół siatki. Po pewnym czasie jego zapach może stać się mniej intensywny – wówczas należy wymienić gałązki na nowe. Jego dodatek pomoże zachować wysoką jakość przechowywanych ziemniaków na długo.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Dlaczego w domu jest dużo pająków? W prosty i naturalny sposób wypłoszysz wszystkie
Buty nie będą się ślizgały na oblodzonym chodniku. Możesz je zabezpieczyć bez pomocy szewca
Tych 5 rzeczy nigdy nie pierz w gorącej wodzie. Eksperci tłumaczą dlaczego