Spis treści:
Cukier i jego rodzaje
Tocząca się na świecie od lat walka z cukrem w diecie w ostatnich latach przybrała formę prawdziwej wojny, a jej celem stało się maksymalne jego ograniczenie. W materiałach udostępnianych przez portal pacjent.gov.pl możemy przeczytać, że tylko w 2020 roku statystyczny Polak spożył prawie 43 kg tego składnika. Zalecenia WHO są jasne – należy dążyć do tego, by ilość cukrów prostych w diecie nie przekraczała 10% całej jej wartości energetycznej, a cukrów dodanych już jedynie 5%.
O ile w diecie cukier jest kategoryzowany jako zbędny, szkodliwy dodatek, który da się zastąpić znacznie lepszymi i bardziej wartościowymi składnikami, o tyle w domowych warunkach można wykorzystać go poza kuchnią i tam sprawdzi się doskonale. Zanim jednak przejdziemy do użycia cukru w nietypowy sposób, warto poznać tę „problemotwórczą” substancję nieco bliżej.
Cukier spożywczy to potoczna nazwa sacharozy, węglowodanu z grupy dwucukrów. Występuje w postaci białych lub bezbarwnych, drobnych kryształków. Cząsteczka sacharozy składa się z cząsteczek dwóch cukrów prostych: glukozy i fruktozy. Tak powstały cukier ma charakterystyczny słodki smak i dobrze rozpuszcza się w wodzie. Produkowany jest głównie z buraków cukrowych albo trzciny cukrowej. Wśród powszechnie spożywanych składników pokarmowych stanowi on źródło energii, jednak specjaliści zachęcają do eliminacji go z diety, ponieważ biały cukier prowadzi do otyłości i wielu chorób towarzyszących.
Popularnie stosowany cukier należy w miarę możliwości ograniczać w diecie, ale jeśli masz go w domu, są inne sposoby na zużycie zapasów. Fot. Nikolaos Dimou/CanvaPro
Dla chemika pojęcie „cukier” nic nie znaczy, bo brakuje w nim konkretów. Określenie to stosuje się bowiem do przedstawiania różnych rodzajów węglowodanów, które odznaczają się podobnymi właściwościami, czyli mają słodki smak i nadają się do słodzenia. Do cukru zalicza się zatem między innymi:
- monosacharydy: fruktozę (cukier owocowy), glukozę;
- oligosacharydy (dwucukry): sacharoza (cukier spożywczy), laktoza (cukier mlekowy), maltoza (cukier słodowy)
Z kolei cukier spożywczy, kojarzony głównie z kuchnią i przygotowywaniem rozmaitych słodkości, dzieli się ze względu na budowę, stopień oczyszczenia (rafinację) oraz pochodzenie czy zawartość dodatków smakowych na kolejne podkategorie. Wyróżniamy na przykład takie rodzaje:
- cukier kryształ, puder, kandyzowany i w kostkach,
- cukier buraczany, trzcinowy, kokosowy,
- cukier rafinowany i nierafinowany (brązowy kolor to efekt dodatku melasy, której nie zawiera cukier rafinowany)
- cukier aromatyzowany np. wanilią, kwiatowo-ziołowy i wiele innych.
Bez względu na negatywne opinie, które krążą wokół tej substancji, cukier stanowi jedną z najpopularniejszych przypraw w kuchni i cukiernictwie. Co ciekawe, możesz nie wiedzieć, że oprócz wartości smakowych produkt ten ma wiele nietypowych właściwości. O tym, jak wykorzystać cukier, jeśli wciąż masz go sporo w domowej cukiernicy, chętnie opowiem ci nieco więcej.
Oto genialne, a jednocześnie proste sposoby na użycie sacharozy – wystarczy już 1 kostka lub pół łyżeczki cukru, by wydłużyć piękny wygląd kwiatów w wazonie czy pozbyć się z domu... wilgoci. To nie wszystko.
Przeczytaj również: Łyżeczka syropu, woda i cukier. To ratunek dla zmarnowanego storczyka
Nietypowe zastosowanie cukru
Zwyczaj dodawania cukru do napojów w celu poprawy ich smaku i zapewnienia wrażenia słodkości był już znany w starożytności. Na Bliskim Wschodzie otrzymywano go z trzciny cukrowej, która przez całe stulecia była jedynym źródłem pozyskiwania tego składnika. Dopiero w połowie XVIII w. rozpoczęto produkcję cukru z buraków cukrowych. W Polsce pierwszą cukrownię wybudowano blisko 50 lat później, w 1802 roku i od tamtej pory cukier jest jeszcze bardziej popularnym surowcem, wykorzystywanym na wiele różnych sposobów.
Od pewnego czasu nie używam go już do słodzenia, ale w myśl zasad zero waste postanowiłam zużyć zawartość cukierniczki aż do ostatniego ziarenka. Moja sąsiadka podpowiedziała mi, jak to zrobić i do czego nadaje się cukier zarówno w postaci kryształków, pudru, jak i staromodnych kostek.
- Cukier na ratunek kwiatom
To stary trik florystów i wszystkich miłośników ciętych bukietów. Kwiaty w wazonie postoją dłużej, jeśli do wody dosypiesz już ok. pół łyżeczki cukru. Pamiętaj, by dodawać ją za każdym razem, gdy wymieniasz wodę na świeżą. Dzięki temu twoje kwiaty zachowają piękny wygląd. Uważaj jedynie z podawaniem cukru takim gatunkom, jak kalle, cyklameny czy rośliny cebulowe, ponieważ składnik ten przyspiesza ich dojrzewanie i przekwitanie. Jeśli chcesz zasilić nim cięte róże, lilie, mieczyki, goździki czy alstromerie, odrobina na pewno nie zaszkodzi.
Dodaj cukier do kwiatów ciętych, a postoją dłużej. Sprawdź, które gatunki go lubią. Fot. Susannah Townsend/CanvaPro
- Cukrowa ochrona przed insektami
Słodki, biały proszek sprawdzi się świetnie w zwalczaniu żerujących w domu owadów. Zauważyłeś, że w różnych miejscach pojawiły się insekty: pluskwy, prusaki, rybiki cukrowe? Wykorzystaj cukier jako wabik, dodaj 2 łyżki do proszku do pieczenia, połącz go z sodą lub boraksem w proporcjach 1:1. Tak przygotowana pułapka pozwoli ci skuteczniej pozbyć się miniaturowych intruzów.
- Cukier jako naturalne wsparcie warzywnej uprawy
Podczas uprawy pomidorów i ogórków w przydomowych ogródku warto wykorzystać odrobinę białego cukru do przygotowania naturalnej odżywki. Po zmieszaniu odrobiny proszku z wodą uzyskasz słodki roztwór, który wspomoże krzaczki na dwa sposoby – według starczych ogrodników cukrowa odżywka pomoże dojrzewającym pomidorom uzyskać większą soczystość i poprawi ich smak, a w uprawie ogórków zwiększy plenność roślin.
Ogrodnicy podpowiadają, by wykorzystać cukier do przygotowania odżywki dla ogórków i pomidorów. Fot. OKrasyuk/CanvaPro
- Cukrowa zasypka na „nieusuwalne” plamy
Ile razy zdarzyło ci się walczyć z plamami z trawy i nic nie chciało ich usunąć z zabrudzonego materiału? Jeżeli szukasz sprawdzonego i skutecznego środka na zielone plamy z trawy, wykorzystaj cukrową zasypkę. Możesz białe kryształki wetrzeć w zabrudzenia na sucho lub posypać nimi plamę i proszek nasączyć ciepłą wodą tak, by powstała papka. Wystarczy, że delikatnie wetrzesz ją w zabrudzoną tkaninę i zostawisz tak na przynajmniej 45 minut, by składniki aktywne zdążyły zadziałać. Po upływie tego czasu po prostu wybierz ubranie ręcznie w płynie, którego zwykle używasz i gotowe. Cukrowa papka powinna rozwiązać problem.
- Cukier pomaga usunąć plamy ze smaru
Wykorzystaj powyższą metodę do pozbycia się plam ze smaru z odzieży roboczej. Co więcej, cukrowa papka przyda ci się do dokładnego umycia brudnych rąk, zrobi to naturalnie i delikatnie.
Cukier pozwoli ci usunąć plamy i domyć ręce z resztek smaru. Fot. photo_Pawel/CanvaPro
- Cukier przyda się do ochrony ogrodowej rabaty
Wśród wielu nietypowych zastosowań cukru nie można pominąć jego działania na szkodniki. Otóż starsi ogrodnicy podpowiadają, by w razie pojawienia się na rabatach nicieni, wykorzystać właśnie ten słodki kuchenny dodatek do pozbycia się problemu.
- Cukier wyciągnie z domu wilgoć
Ten paten zaskoczył mnie najbardziej, ale jak się okazało, jest naprawdę skuteczny na nadmiar wilgoci w domu. Jeśli szukasz metody na ograniczenie ryzyka rozwoju pleśni i pozbycie się problemu ze skraplaniem pary wodnej bez użycia osuszaczy powietrza, wypróbuj sposób z cukrem. Rozłóż w wybranych miejscach w domu już 2-3 kostki cukru, niech pochłaniają nadmiar wilgoci. Ta metoda nie zadziała, jeśli skala problemu jest duża, ale w przypadku niewielkiego podwyższenia wilgotności w pomieszczeniu powinna spisać się doskonale.
Ciekawostką jest to, że cukier w kostce włożony do hermetycznego opakowania z serem pleśniowym pozwala wydłużyć jego przydatność do spożycia. Podobnie zadziała też, gdy umieścisz go w chlebaku. Jeśli nadal masz nadmiar tego składnika w kuchni, a wszystkie inne sposoby na wykorzystanie już wypróbowałeś, możesz zawsze wykorzystać białe kryształki to przygotowania relaksującego rytuału. Już przed laty stosowano cukier jako naturalny peeling – dodaj odrobinę do płynu do kąpieli lub balsamu pielęgnacyjnego i sprawdź, jak zadziała na zmęczoną, suchą skórę.
Artykuł został zaktualizowany. Pierwszy raz opublikowany
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Jak zrobić nawóz z drożdży i cukru do malin? Podlewam krzaczki według instrukcji działkowca
Jak często wymieniać wodę w wazonie kwiatami? Poznaj patenty kwiaciarek