Spis treści:
- Wrotycz — roślina wielozadaniowa i gotowa na wszystko
- Jak działa wrotycz na mole?
- Jak stosować wrotycz w kuchni?
Wrotycz — roślina wielozadaniowa i gotowa na wszystko
Od lat wrotycz pospolity, czyli Tanacetum vulgare, kojarzy się z ziołolecznictwem i faktycznie, często znajduje tam zastosowanie. Skutecznie działa bowiem przeciwko różnym pasożytom. Zaliczają się do nich wszy, tasiemce oraz świerzb. Wrotycz łatwo rozpoznać już z daleka. Dorasta do ok. 100 cm wysokości, ma dość grube i sztywne łodygi oraz duże, pierzaste liście. Kwitnie na żółto i wytwarza kwiatostany w formie koszyczków.
Roślina świetnie radzi sobie zarówno z mrozami, jak i suszą, wszystko za sprawą podziemnych kłączy, które wytwarza. Zimą jej górna część obumiera. Wrotycz pospolity wydziela bardzo charakterystyczny, balsamiczny zapach, zwłaszcza po poruszeniu lub ucięciu którejkolwiek z jego części.
Kiedy najlepiej zbierać wrotycz? W czasie kwitnienia, czyli od lipca do września. Wtedy należy obcinać całe baldachimy z kwiatami oraz fragmenty łodyg. Ważne jednak, aby roślinę zbierać w miejscach oddalonych od dróg oraz terenów, gdzie stosuje się chemiczne środki ochrony roślin. Tak zebrany wrotycz trzeba dokładnie przesuszyć, bo wtedy zachowa swoje właściwości na długie lata.
Przeczytaj również: Niezawodna mieszanka na mole spożywcze. Błyskawicznie odstraszy szkodniki
Warto zaznaczyć, że mimo wielu zalet, roślina ma też działanie trujące, dlatego nie dodaje się jej do potraw. Wszystko za sprawą tujonu, który spożyty w większych ilościach jest toksyczny. Z tego powodu lepiej wykorzystywać wrotycz w ogrodzie lub kuchennej szafce, a nie w gotowaniu.
Jak działa wrotycz na mole?
Oprócz tego, że skutecznie zwalcza wiele pasożytów, wrotycz świetnie radzi sobie także ze szkodnikami. Często wchodzi w skład preparatów odstraszających owady w ogrodzie. Świetnie radzi sobie z pędrakami i nicieniami, które atakują korzenie, a także owadami szczególnie upatrującymi sobie nadziemne części roślin — mszycami gąsienicami motyli, śmietką cebulanką lub roztoczami truskawkowymi.
Wrotycz pospolity znajdzie dla siebie miejsce w twojej kuchni. Wytwarzany z niego susz można bowiem zapakować w niewielki woreczek i umieścić w szafkach kuchennych, szafie lub garderobie. W ten sposób skutecznie odstraszysz mole.
Wrotycz pospolity jest popularny w Polsce i rośnie często na łąkach, w rowach, na skarpach i poboczach dróg. Fot. Fotofreak75/Canva Pro
Kluczowe znaczenie ma tutaj olejek eteryczny wrotycza i jego związki aromatyczne. Wydziela on korzenną woń, bardzo nieprzyjemną dla szkodników, ale zupełnie nieuciążliwą dla ludzi. Oprócz moli wrotycz odstraszy także muchy, mrówki oraz kleszcze.
Jak stosować wrotycz w kuchni?
Wrotycz w kuchni zazwyczaj rozkłada się w niewielkich woreczkach, najlepiej lnianych lub bawełnianych, które dobrze przepuszczają zapach. Jednak równie skuteczne będzie położenie kilku gałązek rośliny w szafkach. Możesz też wrzucić koszyczki z wrotyczem do pojemników z ryżem lub kaszą.
Nasza wskazówka: wymieniaj wrotycz raz na kilka tygodni, aby zachować jego intensywny zapach i odstraszające działanie.
Oczywiście samo użycie wrotyczu nie wystarczy. Żeby kompleksowo zabezpieczyć się przed pojawieniem się moli kuchennych, regularnie sprzątaj szafki, najlepiej przemywając je wodą z octem. Zwróć również uwagę na sposób przechowywania produktów — zrezygnuj z papierowych opakowań i wymień je na szklane pojemniki. Bardzo istotne jest też kontrolowanie zapasów. Jeśli gdziekolwiek zauważysz larwy mola, taki produkt należy natychmiast wyrzucić.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Najcenniejsza z roślin pastewnych, doskonale użyźnia glebę. Siew i uprawa lucerny w ogrodzie
Jak uzupełnić dziury w trawniku? Najlepsze i skuteczne sposoby na wyschnięte plamy