Spis treści:
- Jak wyglądają mole spożywcze?
- Skąd się biorą mole w kuchni?
- Jak walczyć z molami spożywczymi?
- Najlepsze domowe sposoby na mole kuchenne
- Co zrobić, aby mole się nie namnażały?
Jak wyglądają mole spożywcze?
Wśród domowych szkodników można spotkać dwa typy latających robaków. Jedne z nich to mole ubraniowe, drugie zaś spożywcze. Od tego, z jakim szkodnikiem mamy do czynienia, będzie zależeć sposób walki z nim. Dlatego ta wiedza jest niezbędna, jeśli chcemy pozbyć się uciążliwego problemu.
Zatem jak odróżnić mole spożywcze od moli ubraniowych? Trzeba bacznie się im przyjrzeć, ponieważ każdy z gatunków wygląda nieco inaczej. Odmienne są też ich zwyczaje. W artykułach spożywczych zalęga się omacnica spichrzanka — taka jest prawidłowa nazwa moli kuchennych. Dorosłe osobniki są sporych rozmiarów. Ich rozpiętość skrzydeł może osiągać od 16 do 20 mm. Mają brązowe zabarwienie. Najczęściej można zaobserwować je w okolicach szafek kuchennych, w których są przechowywane produkty sypkie.
Owady żyją tylko 14 dni, jednak w tym czasie składają ok. 150 jaj. Z nich wykluwają się małe gąsienice. Czasami udaje się znaleźć je w mące lub cukrze. To wyraźny znak, że zagnieździły się mole spożywcze. Larwy są białe lub żółte. Gdy jest ich więcej, tworzą charakterystyczne gniazda składające się z produkowanych przez nie nici.
Z kolei mole ubraniowe to tak naprawdę włosienniczki. Są one mniejsze od tych, występujących w kuchni. Mają też bardziej wyraziste zabarwienie. Trudniej jest za to zauważyć ich larwy, ponieważ są bardzo drobne. Rozwijają się na tym samym podłożu, na którym żerują. Najczęściej można je spotkać na wełnie, futrze oraz innych naturalnych materiałach. Czasami pojawiają się też na włóknach syntetycznych.
Skąd się biorą mole w kuchni?
Pojawienie się owadów w kuchni jest często kojarzone z niewystarczającym dbaniem o porządek. Jednak to nie zalegające w szafkach przeterminowane produkty i panujący bałagan sprawiają, że pojawiają się mole. Biorą się one najczęściej z larw przynoszonych do domu wraz z zakupami. Część sprzedawanych w sklepach produktów może być nimi zainfekowana.
Mole mają zdolność prezgryzania się przez papierowe i kartonowe opakowania. Dlatego wszelkie miejsca, w których jest składowana żywność to doskonałe środowisko dla ich namnażania się.
Zastanawiając się, skąd się biorą mole w kuchni, dobrze jest się przyjrzeć swojemu otoczeniu. Owady mogą zostać również przyniesione od sąsiada lub z piwnicy. Czasem wydostają się z otworów wentylacyjnych lub innych nieszczelnych miejsc. W walce ze szkodnikami ważne jest zlokalizowanie wszystkich pobliskich gniazd. Bez tej wiedzy ciężko będzie skutecznie się ich pozbyć.
Przeczytaj również: Wymieszaj i postaw w kuchni. Szybko i skutecznie pozbędziesz się moli
Jak pozbyć się moli z kuchni? Wystarczy, że wymieszasz ze sobą te dwa produkty. Fot.123RF.com
Jak walczyć z molami spożywczymi?
Gdy nie mamy już wątpliwości, z jakim przeciwnikiem mamy do czynienia, czas zacząć działać. Co zrobić, gdy okaże się, że mole są w kuchni? Najlepiej jest przejrzeć najpierw wszystkie szafki i suche produkty spożywcze. Larwy lubią się zagnieżdżać w ciepłych, zaciemnionych miejscach. Dlatego też trzeba się upewnić, że nie złożyły jaj w rogach szafek lub innych trudno dostępnych przestrzeniach. Czasami ich gniazda mogą być zlokalizowane poza zasięgiem wzroku.
Kolejnym krokiem powinno być dokładne przejrzenie wszystkich zapasów. Zarówno w zamkniętych, jak i otwartych opakowaniach kasz, ryżu czy mąki mogą pojawić się larwy. To, co budzi jakiekolwiek wątpliwości, lepiej jest wyrzucić. Poza najbardziej typowymi produktami, w których gnieżdżą się mole kuchenne, dobrze jest też przejrzeć herbatę, bakalie, czy płatki śniadaniowe. Najlepiej jest przesypać jedzenie do szklanych lub plastikowych pojemników, po czym szczelnie je zamknąć.
Najlepsze domowe sposoby na mole kuchenne
Żeby pozbyć się owadów, nie trzeba sięgać po agresywne środki chemiczne. Wiele z powszechnie dostępnych produktów sprawia, że mole stopniowo znikają. Jednym z takich rozwiązań są lepy na owady latające. Można przykleić je na górnych częściach szafek lub w innych miejscach. Sprawiają one, że mole łapią się w pułapkę i w konsekwencji zmniejsza się ich populacja. Tym samym nie mogą znosić jaj i przestają się rozmnażać.
Walczyć z molami kuchennymi można również za pomocą innych, dostępnych pod ręką środków. Najskuteczniejsze z nich to:
- odstraszające aromaty: pomarańcza z goździkami, suszona mięta, lawenda, rozmaryn;
- woda z octem, którą można przecierać szafki;
- liść laurowy umieszczony w pojemnikach z żywnością — nie zmienia on smaku, a działa odstraszająco na robaki;
- ustawienie w szafkach w otwartych pojemnikach niewielkiej ilości karmy dla gryzoni;
- rozpylenie aromatu waniliowego lub położenia nasączonej nim waty;
- regularne wietrzenie pomieszczeń.
Jeśli domowe sposoby na mole okażą się niewystarczające, można sięgnąć po jeden ze środków chemicznych. W sklepach są dostępne granulaty, spraye oraz płyny na mole. Przed ich użyciem należy dokładnie zapoznać się z instrukcją, aby wiedzieć, jakie stężenie zastosować. Ważne jest też, aby podczas rozpylania środków wynieść na jakiś czas wszystkie artykuły spożywcze lub zamknąć je szczelnie w szafkach.
Co zrobić, aby mole się nie namnażały?
Mole zostawiają po sobie nie tylko larwy, ale też sieć pajęczyn. Jeśli znajdą gdzieś dogodne dla siebie warunki, to trudno jest się ich z tych miejsc skutecznie pozbyć. Co zrobić, gdy mole kuchenne mają gniazda? Podobnie jak w przypadku mniejszych kolonii, trzeba je całkowicie usunąć. Najlepiej jest wyrzucić produkt, w którym się zagnieździły. Trzeba też pozbyć się opakowania lub dokładnie je umyć, a dla pewności, że nie zostały jaja, wyparzyć je wrzątkiem.
Co ważne, to właśnie larwy są dużo groźniejsze niż dorosłe osobniki. Walcząc z molami kuchennymi, skupiamy się często na eliminowaniu owadów latających, a zapominamy o ich mniej dojrzałej postaci. Larwy wytwarzają cieniutkie nici, którymi otaczają żywność. Pozostawiają na niej także własne odchody oraz jajeczka. Problemem nie jest zatem to, że żywią się mąką, kaszą lub ryżem, ale to, że zanieczyszczają artykuły spożywcze.
Kiedy larwy zamieniają się w poczwarki, odchodzą od miejsca wyklucia z jajeczek. To właśnie dlatego larwy moli spożywczych można spotkać w całym pomieszczeniu. Jednak, żeby zapobiec namnażaniu moli kuchennych, trzeba znaleźć ich gniazdo i całkowicie je zniszczyć. Ma się wtedy pewność, że szkodniki nie będą składać jaj i zaprzestaną swojej inwazji.
Przeczytaj również: Mole w końcu przestaną niszczyć ubrania. Tak pozbędziesz się ich raz na zawsze
Mole ubraniowe można zwalczyć domowymi lub chemicznymi środkami. Fot 123RF.com
Wsyp do doniczki łyżeczkę cynamonu. Pachnący i skuteczny sposób na pleśń na INTERIA.TV.