Cięcie roślin owocowych pod koniec lata nie tylko pomoże okiełznać rozmiary gwałtownie przyrastających w miesiącach letnich roślin, ale także powstrzyma je przed rozrastaniem się poza przydzielony im obszar oraz przyniesie mnóstwo innych korzyści, dostrzegalnych dopiero później.
Potrzebne narzędzia
Cięcie drzew i krzewów owocowych wymaga pewnej wiedzy, umiejętności oraz odpowiednich narzędzi. Jeśli chodzi o te ostatnie, to mamy do wyboru: sekator ręczny, sekator oburęczny (do grubszych pędów i małych konarów) oraz piłka ogrodnicza. Każde z tych narzędzi powinno być ostre, aby nie zostawiać ran szarpanych. Gładkie powierzchnie cięcia zapobiegają długiemu gojeniu się ran, a co za tym idzie, chorobom grzybowym oraz innym uszkodzeniom roślin. Narzędzia powinny być czyste i odkażone, szczególnie jeśli wcześniej przycinaliśmy nimi inne chore rośliny. Cięcie powinno się wykonywać nad pąkiem zewnętrznym, pod kątem do gałęzi/pędu.
Cięcie na przełomie sierpnia i września ma na celu zwiększenie zbiorów
Usunięcie dużej liczby tegorocznych, nowych przyrostów roślin, zanim zdążą one zdrewnieć, ograniczy zawartość krążącego w roślinach azotu, w rezultacie zwiększając poziom potasu, który korzystnie wpływa na rozwój kwiatów i owoców — od tego już prosta droga do obfitego plonu w przyszłym roku. Takiego cięcia wymagają drzewa owocujące na krótkopędach. Ich cięcie polega na skróceniu wszystkich długopędów do 1/3 lub 1/2 ich długości. Tak tnie się m.in. jabłonie, morwy i grusze.
Jak ciąć poszczególne rośliny?
W tym terminie warto wyciąć najstarsze, zdrewniałe pędy krzewów owocowych, pozostawiając te jednoroczne i dwuletnie, co pozwoli zrobić miejsce na przyrost nowych pędów wybijających od podstawy rośliny. W ten sposób tniemy np. czarną porzeczkę.
Agrest, porzeczkę białą i czerwoną tnie się natomiast odwrotnie, tzn. wycinamy najmłodsze pędy tegoroczne, ponieważ rośliny te kwitną i owocują na dolnej części bocznych pędów zeszłorocznych i na krótkopędach. Przycięcie tych najmłodszych ograniczy rozmiar krzewów i zachęci rośliny do wydawania większej ilości krótkopędów.
Niektóre krzewy owocowe potrafią w trakcie jednego sezonu wegetacyjnego wydać bardzo silne i bujne przyrosty. Mowa tu np. o malinach owocujących na pędach jednorocznych. Po zakończeniu przez nie owocowania, czyli pod koniec września, lub nawet w październiku, można przyciąć jej wszystkie pędy po równo, około 30 cm nad ziemią.
Maliny owocujące na dwuletnich pędach, jeżyny oraz malino-jeżyny mogą zamienić się w gąszcz nieowocujących pędów, jeśli nie będą odpowiednio przycinane. Po zrzuceniu liści wycinamy najstarsze pędy przy samej ziemi, pozostawiając po 3-4 najsilniejsze pędy na każdej roślinie. Całkowicie wycinamy najsłabsze i cienkie pędy, pozwoli to na skierowanie energii rośliny do lepszego kwitnienia i zawiązywania roślin.
Patrycja Lipiec