Z artykułu dowiesz się:
- Jakie są cechy jagody kamczackiej
- Jakie są popularne odmiany jagody kamczackiej
- Jak uprawiać jagodę kamczacką
- Jakie właściwości odżywcze ma jagoda kamczacka
- Jak wykorzystać jagodę kamczacką
Jagoda kamczacka — charakterystyka
Jagoda kamczacka to krzew pochodzący z północnych i wschodnich rejonów Azji. Ma wzniesiony pokrój, a dorosłe sadzonki dorastają do 2 metrów wysokości. Uprawia się ją głównie ze względu na granatowe drogocenne owoce pełne wartościowych substancji odżywczych, które mają najczęściej podłużny kształt i pokryte są woskowym nalotem. Roślina jest też odporna na niekorzystne warunki atmosferyczne i znosi temperatury do -45 st. C.
Jagoda kamczacka rozpoczyna wegetację już na początku marca. Wtedy to na jej gałązkach pojawiają się pączki kwiatowe, a już w kwietniu rozwijają się z nich kremowo-żółte pachnące kwiaty, które przyciągają pszczoły. Co ciekawe, jagoda kamczacka bardzo szybko wydaje owoce - pojawiają się one najwcześniej ze wszystkich uprawianych roślin owocujących. Można zbierać je jeszcze zanim pojawią się pierwsze truskawki.
Kiedy jagoda kamczacka zaczyna owocować? Sadząc krzew, trzeba mieć na uwadze, że pierwsze owoce pojawią się dopiero w drugim roku po posadzeniu.
Przeczytaj również: Duże i smaczne owoce gwarantowane. Ogrodnik zdradza sekret uprawy borówki amerykańskiej
W Polsce uprawie się głównie krajowe i rosyjskie odmiany jagody kamczackiej. Fot. 123RF/PICSEL
Jagoda kamczacka — odmiany
Jagoda kamczacka dzieli się na dwie odmiany botaniczne: suchodrzew siny (łac. Lonicera caerulea var. edulis) i suchodrzew kamczacki (łac. Lonicera caerulea var. kamtschatica).
Pierwsza wymieniona odmiana dorasta do 1,5 - 2 metrów wysokości, ma wzniesiony pokrój, a jej owoce są lekko kwaśne i spadają z krzewu, gdy dojrzeją. Druga odmiana jest nieco niższa - dorasta do 1,2 - 1,5 m wysokości, ma bardziej rozłożysty pokrój, a jej owoce są słodsze i dłużej utrzymują się na krzewie.
W naszym kraju najczęściej uprawia się polskie i rosyjskie odmiany jagody kamczackiej. Rosyjskie odmiany są bardziej odporne na mróz, jednak w naszych warunkach polskie odmiany radzą się równie dobrze i nie ma potrzeby ich okrywać na zimę.
Polecane odmiany jagody kamczackiej to:
- Atut - jest to polska odmiana, która bardzo szybko się rozrasta. Osiąga około 1,5 m wysokości, jej owoce są słodkie, podłużne - mają około 2,3 cm długości i są bardzo smaczne. Co ważne - z jednego krzaka można zebrać do 4 kg owoców!
- Wojtek - to kolejna polska odmiana, polecana jest szczególnie na plantacje towarowe. Charakteryzuje się bardzo dużymi i słodko-cierpkimi owocami, które się nie obsypują. Z jednego krzewu można zebrać nawet 5,5 kg owoców.
- Duet - to sprawdzona i bardzo często kupowana odmiana. Jej owoce mają około 2 cm długości, ich smak jest słodko-kwaśny, wcześnie można je zbierać.
- Dlinnopłodna - to rosyjska odmiana o rozłożystym pokroju, która wydaje podłużne i lekko spłaszczone owoce o długości do 2 cm. Są one słodkie i pozbawione goryczki.
- Czelabinka - to kolejna rosyjska odmiana dorastająca do około 1,5 m wysokości. Jej owoce mają gruszkowaty kształt i słodko-kwaśny smak.
W zależności od odmiany owoce jagody kamczackiej mogą mieć podłużny lub gruszkowaty kształt. Fot. 123RF/PICSEL
Jagoda kamczacka — uprawa
Uprawa jagody kamczackiej jest bardzo prosta. Roślina jest długowieczna i może owocować nawet kilkadziesiąt lat. Co ciekawe, jest ona obcopylna, co znaczy, że do owocowania potrzebuje obecności innej odmiany. W związku z tym zaleca się sadzić obok siebie krzewy pochodzące z różnych odmian, które kwitną jednak w tym samym czasie.
- Gleba i stanowisko
Wymagania względem gleby i klimatu jagody kamczackiej również nie są wygórowane. Krzewy znoszą duże mrozy i wiosenne przymrozki. Preferują przepuszczalne, próchniczne i wilgotne podłoże, o lekko kwaśnym pH. Stanowisko powinno być widne lub lekko zacienione.
- Sadzenie
Kiedy najlepiej sadzić jagodę kamczacką? Roślinę najlepiej sadzić wiosną (w kwietniu) lub jesienią (październik-listopad). Sadzonki należy umieścić w ziemi na takim samym poziomie, na jakim rosły w doniczce lub w ziemi w szkółce. Na dnie wykopanego dołka można umieścić obornik lub kompost. Sadząc krzew trzeba uważać, by nie uszkodzić i nie zawinąć korzeni.
Pojedyncze sadzonki należy rozmieścić w odległościach około 1 metra, by mogły swobodnie się rozrastać.
- Cięcie
Pielęgnacja jagody kamczackiej nie jest skomplikowana. Krzewy nie są podatne na choroby czy ataki szkodników, dobrze znoszą niskie temperatury oraz susze. Pierwsze cięcia, głównie prześwietlające, przeprowadza się dopiero w 4-5 lat po posadzeniu. Jagodę podlewamy przede wszystkim wiosną, kiedy jest sucho.
- Podlewanie
Z reguły nie ma potrzeby podlewania krzewów, chyba że mamy do czynienia z długotrwałą suszą. Wtedy warto je nawodnić w obawie przed przesuszeniem.
- Nawożenie
Nawożenie można przeprowadzić wiosną, na początku kwietnia oraz w lipcu, po zakończeniu okresu owocowania. Najlepszym rozwiązaniem będzie użycie kompostu lub obornika.
- Pielęgnacja
Jagoda kamczacka nie znosi chwastów, dlatego należy je regularnie usuwać.
- Choroby i szkodniki
Jagoda kamczacka narażona jest na zainfekowanie chorobami grzybowymi. Najczęściej atakuje ją antraknoza. Choroba objawia się występowaniem na liściach, owocach i pędach dużych i brunatnych plam. Aby uporać się z problemem, należy usunąć wszystkie porażone części rośliny i zastosować oprysk zwalczający antraknozę.
Krzewy bywają też atakowane przez szkodniki. Najczęstszymi wrogami upraw jagody kamczackiej są przędziorki chmielowca, gąsienice motyli i mszyce. Najskuteczniejsze w usuwaniu tych szkodników są chemiczne środki owadobójcze.
Jagoda kamczacka — właściwości odżywcze
Owoce jagody kamczackiej są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów – na zachodzie cieszą się opinią „superfood” jak jagody goji czy acerola.
Najważniejsze substancje w nich zawarte to antyutleniające związki fenolowe, zapobiegające rozwojowi chorób przewlekłych oraz niwelujące działanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za przyśpieszanie procesów starzenia. Jagody dostarczają organizmowi witaminy: C (zawierają jej tyle, co czerwona porzeczka!), A oraz z grupy B. Poza tym są źródłem magnezu, fosforu wapnia i potasu.
Jagoda kamczacka — zalety
W Chinach i Rosji medycyna naturalna zaleca owoce suchodrzewu jako środek na dolegliwości układu pokarmowego. W Japonii nazywa się ja nawet „eliksirem życia”. Ich spożywanie wspomaga trawienie, może też służyć zapobieganiu anemii, otyłości i cukrzycy. Wpływają również na obniżenie ciśnienia tętniczego oraz zmniejszają ryzyko zawału i pojawienia się miażdżycy.
Owoce jagody kamczackiej nadają się na nalewki i przetwory. Można je mrozić, ale najlepiej smakują świeże.
Przeczytaj również:
Nawet amator może wyhodować do 3 kg papryki z jednego krzaka! Ekspert zdradza zasady uprawy
Niepozorne owoce, a pomagają nawet na przeziębiony pęcherz na INTERIA.TV.