Porady ogrodnicze

Nawet amator może wyhodować do 3 kg papryki z jednego krzaka! Ekspert zdradza zasady uprawy

Uprawa papryki nie jest skomplikowana i może sobie z nią poradzić każdy amator. Podpowiadamy, jak wysiać, pikować i przesadzić paprykę do gruntu oraz jak pielęgnować sadzonki, by cieszyć się obfitymi zbiorami!

Uprawa papryki wcale nie jest skomplikowana. Fot. Pexels
REKLAMA

Z artykułu dowiesz się:

Papryka — uprawa

Uprawa papryki nie jest tak popularna w naszych ogrodach, jak uprawa pomidorów. Jest to jednak roślina, którą z powodzeniem możemy sadzić w donicach. Dwa lub trzy krzaki papryki ostrej wystarczą większości z nas na cały sezon. Ilość krzaków papryki słodkiej już zależy od tego, jak często sięgamy w kuchni po to warzywo. Zabiegi uprawowe dla odmian ostrej i słodkiej papryki praktycznie się nie różnią.

Przeczytaj również: Te warzywa rosną błyskawicznie! Jak uprawiać wiosną nowalijki na balkonie?

Papryka — odmiany

Wciąż pojawia się wiele nowych, krajowych odmian papryki do uprawy amatorskiej w ogrodach. Są one plenne, smaczne i dobrze udają w naszych warunkach klimatycznych. Owoce mogą być zwieszające się lub wzniesione do góry, duże lub małe, okrągłe, klockowate lub spiczaste, czerwone, czarne, żółte lub pomarańczowe.

Do najbardziej popularnych odmian papryk sadzonych w polskim klimacie należą:

  • Lena - to wczesna odmiana słodkiej papryki gruntowej o stożkowatych owocach
  • Zorza - słodka odmiana o słodkich i soczystych kremowo-żółtych owocach
  • Mira - wczesna odmiana papryki polecana szczególnie do uprawy amatorskiej
  • Robertina - odmiana ciesząca się dużą popularnością w uprawie amatorskiej. Ma blokowy kształt i ciemnoczerwony kolor
  • Cyklon - to wczesna odmiana papryki o ostrym smaku. Jej owoce są stożkowate i zwisające

Na rynku istnieje wiele odmian papryki, które bardzo dobrze sprawdzają się w uprawie amatorskiej. Fot. 123RF/PICSEL

Papryka — wysiew

Papryka to roślina ciepłolubna o dość długim okresie wegetacji. W naszym klimacie, w gruncie możemy ją sadzić dopiero w drugiej połowie maja, gdy minie już ryzyko nocnych przymrozków. Zatem konieczne jest wcześniejsze przygotowanie jej rozsady.

Nasiona papryki w zależności od odmiany wysiewamy od lutego do marca. W wybranym pojemniku, na wilgotnym podłożu do wysiewu i pikowania umieszczamy nasiona i przykrywamy cienką warstwą podłoża. Następnie umieszczamy je w cieple, w temperaturze 22-25 stopni Celsjusza i utrzymujemy stałą wilgotność podłoża. Wschody powinny się pojawić po 10-15 dniach. Młode siewki wymagają dużej ilości światła.

W maju, w sklepach ogrodniczych dostępne są też często gotowe sadzonki papryki, jednak dzięki samodzielnej hodowli papryki słodkiej lub papryki ostrej z nasion, mamy niepowtarzalną szansę skosztować nawet tych najdziwniejszych w smaku odmian. Wybór odmian nasion jest nieporównywalnie większy od oferty sprzedawanych gotowych sadzonek.

Przeczytaj również: Kiedy siać pomidory? Instrukcja krok po kroku

Autor: Ogrod_Na_Co_Dzien

Papryka — pikowanie

Po ok. 3-4 tygodniach pikujemy rośliny do większych doniczek. Korzystne jest wysadzanie młodych roślin nieco głębiej niż rosły do tej pory. Dzięki temu będą bardziej stabilne i wytworzą dodatkowe korzenie. Przesadzając je do większych doniczek, zapewniamy im lepsze warunki zarówno do rozwoju części nadziemnej, jak i systemu korzeniowego. Dzięki temu mogą one dalej swobodnie rosnąć. Ponadto, w wyniku pikowania uszkodzony zostaje wierzchołek wzrostu korzenia, dzięki czemu silniej się on rozwija.

Wystarczy je delikatnie wyjąć z dotychczasowego pojemnika i przesadzić do większego, mogą to być wybranej wielkości doniczki przemysłowe. Wiele osób wykorzystuje opakowania po jogurtach czy serkach. Pamiętajmy jednak, żeby w ich przypadku dokładnie je umyć i zrobić otwory na dnie. Inaczej nadmiar wody nie będzie miał ujścia i jest spora szansa, że na podłożu pojawi się pleśń, a korzenie zaczną gnić. Podczas przesadzania możemy użyć podłoża do wysiewu i pikowania lub podłoża do pomidorów czy też podłoża do warzyw.

Hartowanie rozsad papryki

Po kolejnych dwóch-trzech tygodniach, jeżeli pogoda na to pozwala, możemy rozpocząć hartowanie rozsad. Na zewnątrz możemy wystawić paprykę, gdy temperatura wzrosła mniej więcej do 15-17 stopni Celsjusza. Hartowanie to bardzo ważny zabieg, który stopniowo przyzwyczaja rośliny do warunków panujących na zewnątrz, do niższych temperatur, wiatru i promieni słonecznych. Polega on na tym, że wystawiamy nasze sadzonki na balkon lub do ogrodu, początkowo na godzinę, potem na kilka godzin dziennie. Zaczynamy od ustawiania roślin w cieniu, bo bezpośrednie promienie słoneczne mogą poparzyć młode liście. Dopiero gdy zauważymy, że rośliny już przyzwyczaiły się warunków panujących na dworze i gdy minie już ryzyko przymrozków, możemy pozostawić je na zewnątrz w słonecznym miejscu, koniecznie pamiętając o podlewaniu.


Po 3-4 tygodniach od wysiewu należy przenieść sadzonki do większych doniczek. Fot.123RF.com

Papryka — pielęgnacja i wysadzanie do gruntu

Warto pamiętać też o zasilaniu młodych sadzonek nawozami organicznymi. Papryka to roślina, która potrzebuje sporo składników odżywczych, a w niewielkich doniczkach szybko ulegają one wyczerpaniu. Jeżeli zauważymy, że liście zaczynają blednąć lub przebarwiać się na żółto, może być to oznaką niedoborów składników odżywczych.

Zahartowaną rozsadę sadzimy w gruncie lub w balkonowych czy też tarasowych donicach, w drugiej połowie maja lub na początku czerwca, gdy minie ryzyko przymrozków. Rozsada powinna mieć od 5 do 7 zdrowych zielonych liści i dobrze przerośnięty system korzeniowy. Paprykę wielkoowocową, słodką sadzimy w rozstawie około 40x50 cm, natomiast paprykę ostrą, drobnoowocową w mniejszych odległościach - ok.  30x40 cm.

Paprykę sadzimy do żyznej i przepuszczalnej ziemi, może być to gleba z dodatkiem kompostu, lub w przypadku uprawy doniczkowej podłoże do pomidorów lub podłoże do warzyw. Jeżeli jest taka potrzeba, możemy sadzić te rozsady głębiej niż rosły do tej pory. Po posadzeniu całość dokładnie podlewamy, a glebę ściółkujemy słomą lub kompostem. Gdy papryka urośnie, należy zapewnić jej podpórkę, aby jej łodygi się nie połamały.

Paprykę zbieramy, kiedy zaczyna zmieniać zabarwienie z zielonej na czerwoną. Jeżeli chcemy uzyskać bardziej obfite plony, wówczas zawsze pod koniec lipca obcinamy wierzchołki nad ostatnim zawiązanym owocem. Co ciekawe, z jednej sadzonki papryki możesz zebrać od 1,5 do 3 kg owoców!

Z jednego krzaka można zebrać średnio 2,5 kg papryki. Fot. 123RF/PICSEL

Papryka — choroby

Czasami zdarza się, że pomimo starannej pielęgnacji, nasze uprawy dotykają choroby. Do najczęstszych chorób atakujących sadzonki papryki należą:

  • szara pleśń - to szybko rozprzestrzeniająca się choroba grzybowa. Atakuje liście, pędy i owoce papryki. Można ją rozpoznać po szarych plamach z widoczną grzybnią. Aby zlikwidować szarą pleśń, należy usunąć wszystkie zainfekowanie liście i owoce, a następnie spryskać roślinę chemicznym środkiem grzybobójczym lub naturalnym preparatem na bazie skrzypu polnego
  • zgnilizna twardzikowa papryki - objawia się najczęściej białym nalotem na liściach, pędach i owocach. Zainfekowane zgnilizną liście więdną i usychają. Aby zwalczyć chorobę należy wszystkie porażone pędy usunąć i zutylizować oraz przekopać ziemię, w której rosła zakażona roślina. W jej miejsce nie powinno się sadzić nowych sadzonek
  • fytoftoroza - ta choroba atakuje nawet siewki, zmieniając ich kolor na brązowy i powodując ich zasychanie. Najczęściej dotknięte są nią sadzonki rosnące w zbyt wilgotnej glebie. Tę chorobę grzybową można zwalczyć stosując specjalny oprysk

Przeczytaj:

Chrzan pospolity: Co trzeba o nim wiedzieć?

Burak liściowy: Uprawa i pielęgnacja

Izabela Schick
Ogród na co dzień

Warzywa, grzyby i przyprawy, które chronią przed groźnymi chorobami na INTERIA.TV.

Reklama

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

REKLAMA

Wasze komentarze (0)

Brak komentarzy

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Edytuj komentarz

Usuń komentarz

Czy na pewno chcesz usunąć komentarz do artykułu "Nawet amator może wyhodować do 3 kg papryki z jednego krzaka! Ekspert zdradza zasady uprawy"? Tej operacji nie można cofnąć.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.