Z artykułu dowiesz się:
- Jakie odmiany papryki są polecane do uprawy amatorskiej
- Jak wysiewać paprykę
- Jak pikować paprykę
- Jak sadzić i pielęgnować paprykę
Papryka — uprawa
Uprawa papryki nie jest tak popularna w naszych ogrodach, jak uprawa pomidorów. Jest to jednak roślina, którą z powodzeniem możemy sadzić w donicach. Dwa lub trzy krzaki papryki ostrej wystarczą większości z nas na cały sezon. Ilość krzaków papryki słodkiej już zależy od tego, jak często sięgamy w kuchni po to warzywo. Zabiegi uprawowe dla odmian ostrej i słodkiej papryki praktycznie się nie różnią.
Przeczytaj również: Te warzywa rosną błyskawicznie! Jak uprawiać wiosną nowalijki na balkonie?
Papryka — odmiany
Wciąż pojawia się wiele nowych, krajowych odmian papryki do uprawy amatorskiej w ogrodach. Są one plenne, smaczne i dobrze udają w naszych warunkach klimatycznych. Owoce mogą być zwieszające się lub wzniesione do góry, duże lub małe, okrągłe, klockowate lub spiczaste, czerwone, czarne, żółte lub pomarańczowe.
Do najbardziej popularnych odmian papryk sadzonych w polskim klimacie należą:
- Lena - to wczesna odmiana słodkiej papryki gruntowej o stożkowatych owocach
- Zorza - słodka odmiana o słodkich i soczystych kremowo-żółtych owocach
- Mira - wczesna odmiana papryki polecana szczególnie do uprawy amatorskiej
- Robertina - odmiana ciesząca się dużą popularnością w uprawie amatorskiej. Ma blokowy kształt i ciemnoczerwony kolor
- Cyklon - to wczesna odmiana papryki o ostrym smaku. Jej owoce są stożkowate i zwisające
Na rynku istnieje wiele odmian papryki, które bardzo dobrze sprawdzają się w uprawie amatorskiej. Fot. 123RF/PICSEL
Papryka — wysiew
Papryka to roślina ciepłolubna o dość długim okresie wegetacji. W naszym klimacie, w gruncie możemy ją sadzić dopiero w drugiej połowie maja, gdy minie już ryzyko nocnych przymrozków. Zatem konieczne jest wcześniejsze przygotowanie jej rozsady.
Nasiona papryki w zależności od odmiany wysiewamy od lutego do marca. W wybranym pojemniku, na wilgotnym podłożu do wysiewu i pikowania umieszczamy nasiona i przykrywamy cienką warstwą podłoża. Następnie umieszczamy je w cieple, w temperaturze 22-25 stopni Celsjusza i utrzymujemy stałą wilgotność podłoża. Wschody powinny się pojawić po 10-15 dniach. Młode siewki wymagają dużej ilości światła.
W maju, w sklepach ogrodniczych dostępne są też często gotowe sadzonki papryki, jednak dzięki samodzielnej hodowli papryki słodkiej lub papryki ostrej z nasion, mamy niepowtarzalną szansę skosztować nawet tych najdziwniejszych w smaku odmian. Wybór odmian nasion jest nieporównywalnie większy od oferty sprzedawanych gotowych sadzonek.
Przeczytaj również: Kiedy siać pomidory? Instrukcja krok po kroku
Papryka — pikowanie
Po ok. 3-4 tygodniach pikujemy rośliny do większych doniczek. Korzystne jest wysadzanie młodych roślin nieco głębiej niż rosły do tej pory. Dzięki temu będą bardziej stabilne i wytworzą dodatkowe korzenie. Przesadzając je do większych doniczek, zapewniamy im lepsze warunki zarówno do rozwoju części nadziemnej, jak i systemu korzeniowego. Dzięki temu mogą one dalej swobodnie rosnąć. Ponadto, w wyniku pikowania uszkodzony zostaje wierzchołek wzrostu korzenia, dzięki czemu silniej się on rozwija.
Wystarczy je delikatnie wyjąć z dotychczasowego pojemnika i przesadzić do większego, mogą to być wybranej wielkości doniczki przemysłowe. Wiele osób wykorzystuje opakowania po jogurtach czy serkach. Pamiętajmy jednak, żeby w ich przypadku dokładnie je umyć i zrobić otwory na dnie. Inaczej nadmiar wody nie będzie miał ujścia i jest spora szansa, że na podłożu pojawi się pleśń, a korzenie zaczną gnić. Podczas przesadzania możemy użyć podłoża do wysiewu i pikowania lub podłoża do pomidorów czy też podłoża do warzyw.
Hartowanie rozsad papryki
Po kolejnych dwóch-trzech tygodniach, jeżeli pogoda na to pozwala, możemy rozpocząć hartowanie rozsad. Na zewnątrz możemy wystawić paprykę, gdy temperatura wzrosła mniej więcej do 15-17 stopni Celsjusza. Hartowanie to bardzo ważny zabieg, który stopniowo przyzwyczaja rośliny do warunków panujących na zewnątrz, do niższych temperatur, wiatru i promieni słonecznych. Polega on na tym, że wystawiamy nasze sadzonki na balkon lub do ogrodu, początkowo na godzinę, potem na kilka godzin dziennie. Zaczynamy od ustawiania roślin w cieniu, bo bezpośrednie promienie słoneczne mogą poparzyć młode liście. Dopiero gdy zauważymy, że rośliny już przyzwyczaiły się warunków panujących na dworze i gdy minie już ryzyko przymrozków, możemy pozostawić je na zewnątrz w słonecznym miejscu, koniecznie pamiętając o podlewaniu.
Po 3-4 tygodniach od wysiewu należy przenieść sadzonki do większych doniczek. Fot.123RF.com
Papryka — pielęgnacja i wysadzanie do gruntu
Warto pamiętać też o zasilaniu młodych sadzonek nawozami organicznymi. Papryka to roślina, która potrzebuje sporo składników odżywczych, a w niewielkich doniczkach szybko ulegają one wyczerpaniu. Jeżeli zauważymy, że liście zaczynają blednąć lub przebarwiać się na żółto, może być to oznaką niedoborów składników odżywczych.
Zahartowaną rozsadę sadzimy w gruncie lub w balkonowych czy też tarasowych donicach, w drugiej połowie maja lub na początku czerwca, gdy minie ryzyko przymrozków. Rozsada powinna mieć od 5 do 7 zdrowych zielonych liści i dobrze przerośnięty system korzeniowy. Paprykę wielkoowocową, słodką sadzimy w rozstawie około 40x50 cm, natomiast paprykę ostrą, drobnoowocową w mniejszych odległościach - ok. 30x40 cm.
Paprykę sadzimy do żyznej i przepuszczalnej ziemi, może być to gleba z dodatkiem kompostu, lub w przypadku uprawy doniczkowej podłoże do pomidorów lub podłoże do warzyw. Jeżeli jest taka potrzeba, możemy sadzić te rozsady głębiej niż rosły do tej pory. Po posadzeniu całość dokładnie podlewamy, a glebę ściółkujemy słomą lub kompostem. Gdy papryka urośnie, należy zapewnić jej podpórkę, aby jej łodygi się nie połamały.
Paprykę zbieramy, kiedy zaczyna zmieniać zabarwienie z zielonej na czerwoną. Jeżeli chcemy uzyskać bardziej obfite plony, wówczas zawsze pod koniec lipca obcinamy wierzchołki nad ostatnim zawiązanym owocem. Co ciekawe, z jednej sadzonki papryki możesz zebrać od 1,5 do 3 kg owoców!
Z jednego krzaka można zebrać średnio 2,5 kg papryki. Fot. 123RF/PICSEL
Papryka — choroby
Czasami zdarza się, że pomimo starannej pielęgnacji, nasze uprawy dotykają choroby. Do najczęstszych chorób atakujących sadzonki papryki należą:
- szara pleśń - to szybko rozprzestrzeniająca się choroba grzybowa. Atakuje liście, pędy i owoce papryki. Można ją rozpoznać po szarych plamach z widoczną grzybnią. Aby zlikwidować szarą pleśń, należy usunąć wszystkie zainfekowanie liście i owoce, a następnie spryskać roślinę chemicznym środkiem grzybobójczym lub naturalnym preparatem na bazie skrzypu polnego
- zgnilizna twardzikowa papryki - objawia się najczęściej białym nalotem na liściach, pędach i owocach. Zainfekowane zgnilizną liście więdną i usychają. Aby zwalczyć chorobę należy wszystkie porażone pędy usunąć i zutylizować oraz przekopać ziemię, w której rosła zakażona roślina. W jej miejsce nie powinno się sadzić nowych sadzonek
- fytoftoroza - ta choroba atakuje nawet siewki, zmieniając ich kolor na brązowy i powodując ich zasychanie. Najczęściej dotknięte są nią sadzonki rosnące w zbyt wilgotnej glebie. Tę chorobę grzybową można zwalczyć stosując specjalny oprysk
Przeczytaj:
Chrzan pospolity: Co trzeba o nim wiedzieć?
Burak liściowy: Uprawa i pielęgnacja
Izabela Schick
Ogród na co dzień
Warzywa, grzyby i przyprawy, które chronią przed groźnymi chorobami na INTERIA.TV.