Porady ogrodnicze

Hartowanie rozsady - na czym polega, jak i kiedy hartować rośliny z parapetu?

Hartowanie rozsady to bardzo ważny zabieg, który pozwala sadzonkom lepiej przyjmować się na grządkach warzywnych czy rabatach kwiatowych. Sprawdźcie, jak hartować warzywa, zioła i kwiaty, by stopniowo przyzwyczaić je do warunków panujących na zewnątrz i sprawić, że bez szwanku zniosą przesadzenie na miejsca docelowe.

Hartowanie rozsady - na czym polega, jak i kiedy hartować rośliny z parapetu?
Wyjaśniamy, jak zahartować rozsadę. Fot. 123RF.com

Spis treści:

Na czym polega hartowanie rozsady?

Hartowanie rozsad to bardzo ważny zabieg w uprawie warzyw i roślin ozdobnych. Polega on na stopniowym i bardzo powolnym przyzwyczajaniu roślin do niższych temperatur i warunków pogodowych panujących na zewnątrz. Warto zwrócić uwagę, że hartowanie roślin to nie tylko przystosowywanie ich do niższych temperatur. Bardzo ważne jest również stopniowe oswajanie z wiatrem oraz słońcem, ponieważ silne podmuchy oraz ostre promienie słoneczne, mogą być dla sadzonek równie niebezpieczne, co niskie temperatury.

Dlatego też przed wysadzeniem rozsady do gruntu, należy przygotować sadzonki do warunków panujących w ogrodzie, tak by nie zaszkodziła im gwałtowna zmiana temperatury, silne nasłonecznienie czy wiatr.

Wysadzenie rozsady na grządki bez uprzedniego zahartowania roślin może spowodować, że delikatne sadzonki zwiędną, przemarzną lub zostaną poparzone słońcem, a w konsekwencji całkowicie wyginą.

Jakie rośliny trzeba hartować?

Hartowanie rozsad dotyczy zarówno roślin wyhodowanych z nasion i uprawianych początkowo w warunkach domowych na parapetach okiennych, jak i tych wysianych w szklarniach czy tunelach foliowych.

Hartowania wymagają:

  • wysiewane na rozsady warzywa i zioła — pomidory, ogórki, papryka, sałata, bazylia itp.
  • wysiewane na rozsady kwiaty balkonowe i byliny rabatowe,
  • rośliny ozdobne zimujące w domu.

Źródło: Hartowanie sadzonek. Kanał: Kasia in the garden. Youtube.com

Jak hartować rozsadę kok po kroku?

Termin hartowania większości roślin przypada w kwietniu i w maju. W tym czasie zwykle rośliny wysiewane z nasion w lutym i marcu osiągnęły już odpowiednią fazę wzrostu, która umożliwia przesadzenie ich do gruntu. Warto pamiętać, że hartowanie należy rozpocząć około 7-10 dni przed planowanym wysadzeniem rozsady na grządki. Temperatura na zewnątrz musi jednak wynosić nie mniej niż 15 stopni Celsjusza.

W pierwszych dniach rozsadę uprawianą na parapecie należy wynieść na zewnątrz tylko na około godzinę. Najlepiej umieścić sadzonki w zacisznym, osłoniętym od słońca i wiatru miejscu w ogrodzie np. pod wiatą czy w cieniu drzewa lub ewentualnie okryć je białą agrowłókniną. W kolejnych dniach można stopniowo wydłużać czas wystawiania rozsad na zewnątrz, pamiętając jednak, by chować rozsady na noc do domu. Po kilku dniach hartowania rozsad w zacienionym miejscu można stopniowo wystawiać sadzonki na słońce.

W przypadku rozsad uprawianych w szklarniach i tunelach hartowanie rozpoczyna się od uchylenia drzwi i okien. Z każdym dniem czas wietrzenia szklarni można stopniowo wydłużać. Po upływie około tygodnia rozchylone okna zaleca się pozostawić również na noc.

Podczas hartowania rozsad nie możemy zapomnieć o regularnym nawadnianiu naszych sadzonek. Pod wpływem słońca i wiatru ziemia w doniczkach szybciej przesycha, dlatego należy sprawdzać stan podłoża i podlewać sadzonki, starając się nie zamaczać liści.

Na stałe miejsce rozsady najlepiej wysadzić dopiero w połowie maja, gdy minie ryzyko wiosennych przymrozków. Gdy jednak zdecydujemy się posadzić rozsady na grządkach wcześniej, pamiętajmy, by okrywać je na noc agrowłókniną, co ochroni sadzonki przed przemarznięciem.

Jakie są efekty hartowania roślin?

Hartowanie to nieodłączny element uprawy roślin, który sprawia, że rozsady dobrze znoszą przenosiny z doniczek na grządki lub na rabaty.

Hartowanie roślin ma liczne zalety:

  • wzmacnia i uodparnia rośliny,
  • zapewnia odpowiedni balans między temperaturą a dostępem do światła, co przekłada się na lepszy rozwój sadzonek,
  • zahartowane rośliny stają się ciemniejsze, grubsze i sztywniejsze, dzięki czemu lepiej przyjmują się na stałych miejsca i zdrowo rosną.

Przeczytaj również:

Czym nawozić sadzonki pomidorów? Najlepsze są nawozy naturalne i ekologiczne

Największe błędy podczas wysiewu i rozsady warzyw. Nie dziw się, że plony są kiepskie

Wyjaśniamy, czym nawozić rozsadę pomidorów. Fot. 123RF.com

Nowalijki na własnym parapecie. Czy wiesz, co to są mikroliście? na INTERIA.TV.

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.