Spis treści:
Jak siać – ile nasion na 1 osobę?
Nic nie smakuje lepiej niż warzywa z własnego ogrodu. Są zdecydowanie smaczniejsze od tych, które możemy kupić w markecie i, co najważniejsze, zdrowsze. Takie uprawy są pozbawione chemii i sztucznych dodatków, których nie brakuje w sklepowych produktach. Decydując się na uprawę warzyw w swoim ogrodzie, warto pamiętać, że niektóre gatunki wymagają wcześniejszego przygotowania rozsady, którą potem sadzi się w docelowych miejscach. Przystępując do wysiewu, wiele osób zastanawia się, ile nasion pomidorów czy papryki przygotować, by zadowolić się plonami na cały rok. Jak sprawić, żeby nie było za dużo czy za mało? Doświadczona ogrodniczka z kanału Make Your Life Greener na YouTube podpowiada, ile nasion trzeba wysiać, aby nakarmić jedną osobę. Wyliczenia wyglądają następująco:
- pomidor – 4 sztuki;
- papryka – 4 sztuki;
- sałata – 4 sztuki;
- kukurydza – 6 sztuk;
- marchew – 15 sztuk;
- szpinak – 15 sztuk;
- cukinia/dynia – 1 sztuka;
- groch/fasola – 20 sztuk;
- buraczki – 10 sztuk;
- cebula – 12-15 sztuk;
- kapusta – 2-3 sztuki;
- rzodkiewka – 7 sztuk;
- brukselka – 3-5 sztuk;
- ogórki – 3-6 sztuk;
- brokuł/kalafior – 3-5 sztuk;
- ziemniak – 15 sztuk;
- pietruszka – 12-15 sztuk;
- oberżyna – 4-5 sztuk;
- seler – 3-8 sztuk;
- rzepa/kalarepa – 3-8 sztuk.
Podczas siewu nasion nie zawsze mamy pewność, czy wszystkie wykiełkują. Aby uniknąć przykrych niespodzianek, warto wysiać o około 30 proc. więcej. Jak już wykiełkują, możemy wybrać te najsilniejsze i najzdrowsze do wsadzenia na grządki.
Niektóre warzywa wymagają przygotowania rozsady. Fot.CanvaPro
Jak siać? Rozstawa warzyw i ziół
Kiedy sadzonki będą już gotowe, możemy je przenieść do gruntu. Podczas sadzenia warto pamiętać o odpowiedniej odległości między roślinami. Ma to bezpośredni wpływ na ich zdrowie, wzrost i plon. Jeśli umieścimy sadzonki zbyt blisko siebie, mogą wzajemnie sobie przeszkadzać i zabierać dostęp do wody czy składników mineralnych. To sprawia, że nie mają przestrzeni do prawidłowego wzrostu, a w rezultacie wydają marne plony. Jakie odstępy należy zachować pomiędzy poszczególnymi warzywami i ziołami? Oto właściwa rozstawa siewu i sadzenia:
- 4-5 cm – w przypadku marchewki, rzodkiewki, pietruszki i groszku cukrowego;
- 10 cm – w takiej odległości sadzimy cebulę, fasolę tyczną, a także burak, szpinak, czosnek, rzepę czy kalarepę;
- 15 cm – jest to właściwa rozstawa dla sałaty, pora, jarmużu, fasolki szparagowej czy selera;
- 25-30 cm – w takiej odległości sadzimy takie warzywa, jak bób, kukurydza, okra, ogórki, szparagi, boćwina, ziemniak;
- 45-50 cm – taka rozstawa jest odpowiednia w przypadku takich warzyw, jak kalafior, brokuł, kapusta, słodki ziemniak;
- 60 cm – w przypadku pomidora, papryki, oberżyny, brukselki czy patisona;
- 0,9-1 m – jest to właściwa rozstawa dla takich roślin, jak rabarbar, melon, arbuz, cukinia, karczoch i dynia.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Jakie warzywa są łatwe w uprawie? Najlepszy wybór dla początkujących ogrodników
Ogrodowe gadżety do wysiewu nasion. Ogrodniczka radzi, czego nie kupować
Koniecznie posiej te pomidory. Odmiana słodka, mięsista, z jednego krzaka zbierzesz nawet 8 kg