Sponsor serwisu Leroy Merlin logo
Porady ogrodnicze

Jak najlepiej przechowywać seler korzeniowy? Gwarancja twardych i zdrowych bulw

Seler korzeniowy można przechowywać nawet ponad pół roku, o ile uda nam się stworzyć sprzyjające temu warunki. Jeśli chcemy, aby bulwy długo się nie psuły, były twarde i zachowały smak, zwróćmy uwagę także na moment ich zbioru. Co jeszcze decyduje o trwałości selera korzeniowego? Jak najlepiej go przechowywać? Zachęcamy do lektury.

Jak najlepiej przechowywać seler korzeniowy? Gwarancja twardych i zdrowych bulw
Wyjaśniamy, co decyduje o trwałości selera korzeniowego. Fot. electroepil/123RF.com

Spis treści:

Co decyduje o trwałości selera korzeniowego?

Seler, podobnie jak inne warzywa korzeniowe, w odpowiednich warunkach można przechowywać imponująco długo – nawet przez 6-8 miesięcy. Magazynując go we właściwy sposób, zapewniamy sobie dostęp do zdrowych bulw w czasie zimy, gdy brakuje nam świeżych plonów z ogródka. Optymalne warunki w przechowalni to jednak tylko połowa sukcesu. Jeśli przez ponad pół roku chcemy cieszyć się smakiem warzyw z przydomowej grządki, musimy wiedzieć, co decyduje o trwałości selera korzeniowego.

Na to, jak długo możemy przechowywać seler korzeniowy, wpływa kilka czynników. Oto najważniejsze z nich:

  • Odmiana – niektóre odmiany selera korzeniowego można przechowywać krócej, inne dłużej;

  • Sposób zbioru – bulwy, które uszkodzimy podczas wykopywania, będą szybciej się psuły;

  • Termin wykopania – seler korzeniowy można zbierać od pierwszych dni jesieni do momentu przymrozków. Do długoterminowego przechowywania nadają się tylko te warzywa, które nie zostały uszkodzone przez mróz i są dobrze wyrośnięte (mają ponad 7 cm średnicy);

  • Pogoda w czasie zbiorów – jeśli wykopujemy seler w deszczowy dzień, skrócimy czas jego przechowywania;

  • Stan korzeni – najdłużej magazynować można zdrowe bulwy bez śladów chorób i szkodników;

  • Warunki przechowywania – duży wpływ na trwałość selera korzeniowego mają temperatura i wilgotność powietrza w przechowalni.

Do przechowywania nadaje się tylko zdrowy, nieuszkodzony seler, który został zebrany w dobrym terminie. Do przechowywania nadaje się tylko zdrowy, nieuszkodzony seler, który został zebrany w dobrym terminie. Fot. esindeniz/123RF.com

Przeczytaj również: Sadzenie czosnku w listopadzie. Niezawodne odmiany i odporne na suszę

Jak najlepiej przechowywać seler korzeniowy?

Seler korzeniowy zbieramy w momencie, gdy bulwy są duże i kuliste, a liście zaczynają się przebarwiać. Dojrzałe warzywa od razu ogławiamy, ostrym nożem lub sekatorem usuwając z nich nać, którą możemy wykorzystać do potraw. Równocześnie pozbywamy się małych korzonków rosnących na zgrubiałym korzeniu. Co ważne, przed magazynowaniem selera nie powinno się myć wodą, ponieważ takie działanie skraca jego trwałość. Do długoterminowego przechowywania przeznaczamy tylko suche, zdrowe i nieuszkodzone warzywa.

Jak najlepiej przechowywać seler korzeniowy? Warto położyć go w drewnianej skrzynce lub innym ażurowym pojemniku. Tak przygotowany zostawiamy w pomieszczeniu, w którym utrzymuje się temperatura w zakresie 0-1°C (nie może być niższa, bo korzenie zostaną przemrożone i szybko zaczną gnić). Istotna jest także wilgotność powietrza wynosząca minimum 95 proc., ale w warunkach amatorskich trudno osiągnąć taki poziom. Sytuację poprawimy, stawiając obok warzyw urządzenie nawilżające powietrze.

Jeśli nie dysponujemy odpowiednim pomieszczeniem, seler korzeniowy możemy przechowywać także w ogrodzie. Najpierw musimy wykopać rów o szerokości 50 cm, a głębokości 60 cm. Umieszczamy w nim bulwy, robiąc z nich kopiec i przesypując je piaskiem. Całość przykrywamy warstwą ziemi i lekko ją ugniatamy. Przed nadejściem mrozów kopiec zabezpieczamy 30-centymetrową warstwą ściółki, najlepiej słomy, a potem znów obsypujemy podłożem.

Źródło: deccoria.pl

Przeczytaj również:

Siew kopru na wczesny zbiór. Przygotuj glebę i wybierz odmiany odporne na mróz

Uprawa fasoli z orzełkiem. Sadzenie, pielęgnacja i właściwości patriotycznej fasoli

Jesienne sadzenie drzewek i krzewów owocowych. Nawożenie przed i po sadzeniu

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.