Fot.123RF.com
Poniżej przedstawiamy kilka najczęściej pojawiających się szkodników, żerujących na roślinach sadowniczych oraz sposoby ich zwalczania, zarówno chemiczne, jak i ekologiczne.
Bawełnica korówka
W okresie wiosennym, na korze zaczynają pojawiać się puszyste i kłaczkowate naloty. Przyczyną są małe, czarnoszare pluskwiaki, które wysysają sok z kory. Zazwyczaj atakują jabłonie, grusze i pigwę. Mogą się również pojawiać na głogu, irgach oraz jarzębinie. Zwalczamy je ręcznie. Rany, które powstały na korze, należy pokryć balsamem sadowniczym. Jeżeli pojawi się konieczność zwalczania chemicznego, wówczas po kwitnieniu drzewa możemy zastosować oprysk np. preparatem Pirimor 500WG.
Fot. Wikimedia Commons
Kistnik malinowiec
Głównym objawem jest robaczenie owoców, ich brązowienie i zasychanie przy szypułce. Na dnie kwiatowym pojawiają się żerujące larwy. Przyczyną jest kostnik malinowiec, niewielki brązowy chrząszcz, który wyjada pąki kwiatowe. Atakowane są zazwyczaj jeżyny, maliny oraz ich mieszańce. Zwalczamy je poprzez strząsanie owadów z pędów (najlepiej na płachtę) i przenoszenie ich poza obręb działki. Możemy również opryskać roślinę (przed kwitnieniem) preparatem np. Talstar 100 EC. Zabieg oprysku wykonujemy w temperaturze do 20 st.C.
Kwieciak jabłkowiec
Kiedy larwy owada wyjadają środki pędów kwiatowych, wówczas płatki zaczynają zasychać i tworzą brązową kapsułę. Wiosną z uszkodzonych pąków wypływają soki, powoduje to całkowitą śmierć owocni. Przyczyną tego wszystkiego jest kwieciak jabłkowiec, niewielki czarny chrząszcz. Jego larwy są początkowo białe z czarną główką, później zmieniają kolor na brązowożółty. Atakowane bywają jabłonie oraz grusze. Aby zwalczyć szkodnika, w okresie wiosennym strząsamy na płachtę larwy oraz usuwamy porażone pąki. Zwalczanie chemiczne wykonuje się, kiedy występuje bardzo słabe kwitnienie. Możemy posłużyć się preparatem Calyspo 480 SC.
Fot. Wikimedia Commons/Strzałka wskazuje pąk opanowany przez kwieciaka.
Mszyce
Objawami pojawienia się mszyc są zniekształcone i pofałdowane liści drzewa oraz czarny nalot, który stanowią odchody szkodników. Atakowane mogą być prawie wszystkie rośliny sadownicze: czereśnie, agrest, wiśnie, śliwy, jabłonie, grusze, orzech włoski, orzech laskowy, truskawki, winorośl, porzeczki i maliny. Mszyce pojawiają się również na roślinach ozdobnych i warzywach.
Fot.Wikimedia Commons/Mszyce z gatunku Aphis nerii żerujące na pąkach kwiatowych oleandra.
Żeby pozbyć się tych mało przyjaznych szkodników, należy smarować pędy drzew i krzewów liściastych (owocowych) olejem smołowym. Zalecanym jest również zabieg usuwania zakończeń pędów, na których znajdują się skupiska i kolonie mszyc. Możemy również stosować preparaty roślinne, przyrządzone z pokrzyw, wrotycza, cebuli lub czosnku. Jeżeli atak będzie zmasowany i zabiegi ekologiczne nie wystarczą, wówczas musimy sięgnąć po preparaty chemiczne np. Calypso 480SC lub Mszyca Stop 01 AL.
Deccoria.pl