Spis treści:
- Podlewanie warzyw — podstawowe zasady
- Jak często podlewać warzywa w ogrodzie?
- Kiedy podlewać warzyw w ogrodzie — rano czy wieczorem?
- Czym podlewać warzywa?
Właściwe nawadnianie roślin to temat, który jest często bagatelizowany. Nie warto go jednak zaniedbywać, ponieważ podlewanie to kluczowy element w trosce o ogród. Sprawdź, czy wiesz, jak właściwie nawadniać rośliny w warzywniku.
Podlewanie warzyw — podstawowe zasady
Właściwa technika podlewania to klucz do prawidłowego rozwoju rośliny. Pamiętaj, aby przy nawadnianiu roślin nie moczyć ich naziemnych części. Może to przyczynić się do gnicia rośliny i występowania szkodliwych patogenów chorobotwórczych.
Zadbaj o to, aby warzywa miały stale lekko wilgotne podłoże. W sezonie letnim należy je podlewać nawet codziennie. Pamiętaj, że warzywa, które są uprawiane w donicach, szklarniach i pod osłonami potrzebują częstszego podlewania, niż te w ziemi. Konieczne może być podlewanie ich nawet dwa razy dziennie.
Warzywa należy podlewać łagodnym strumieniem wody. Może być to bardziej czasochłonne zajęcie. Jest to jednak konieczne, aby uchronić rośliny od zniszczeń, a glebę od wymywania. W przypadku siewek i delikatnych, młodych roślin warto używać zraszacza.
Jak często podlewać warzywa w ogrodzie?
Częstotliwość podlewania warzyw w ogrodzie zależy od tego, w której fazie rozwoju się znajdują. Najbardziej wrażliwe na brak wody są siewki warzyw. Niedostateczne podlewanie może do prowadzić do ich zamierania i nieodwracalnych zmian. Z drugiej strony siewki nie mogą mieć też nadmiaru wody, ponieważ przyczynia się do gnicia. Aby zapobiec uszkodzeniu siewek, warto używać do ich podlewania zraszacza.
Rozsady warzyw są już bardziej odporne na tymczasową suszę. Można poznać, że są podlewane zbyt rzadko po liściach. Zaczynają się robić oklapłe i więdną.
Należy pamiętać także, że każda roślina ma inną tolerancję na niedobór wody. Większość rośliny potrzebuje jej więcej w okresie intensywnego przyrostu i owocowania. Przesuszenie roślin w kluczowym dla ich rozwoju momencie może skutkować mniejszymi i niesmacznymi plonami.
Najwięcej wody potrzebują warzywa, których system korzeniowy jest stosunkowo słaby, a liście rośliny są duże. Należą do nich warzywa cebulowe, wszystkie gatunki sałat oraz rośliny kapustne. Dużo wody potrzebują także warzywa, których owoce charakteryzują się dużą zawartością wody, takie jak
- cukinia,
- dynia,
- melon,
- arbuz,
- ogórki.
Mniejsze wymagania wodne mają:
- szparagi,
- marchew,
- groch,
- pietruszka,
- burak ćwikłowy oraz chrzan.
Przeczytaj również: Czym i jak często podlewać ogórki? Nie tylko woda do podlewania ogórków - przepisy na płynne nawozy
Kiedy podlewać warzyw w ogrodzie — rano czy wieczorem?
Warzywa najlepiej jest podlewać rano albo wieczorem. W ciągu dnia, szczególnie podczas upalnego lata możemy spowodować podlewaniem poparzenie roślin i stres fizjologiczny. Dodatkowym minusem podlewania w godzinach popołudniowych jest to, że woda szybciej wyparowuje, przez co podlewanie jest mniej efektywne.
Wiele osób uważa, że podlewanie roślin rano jest bardziej wydajne niż wieczorem. Rośliny mają czas, aby wyschnąć przed nadejściem największego upału oraz wchłonąć wilgoć. Dodatkowym plusem jest to, że nawodnienie ich przed nadejściem dnia, odpowiednio je przygotowuje do naturalnych procesów, które zachodzą z udziałem słońca. Warzywa są mniej narażone na stres fizjologiczny.
Wieczorem warto podlewać rośliny tylko w ostateczności. Rośliny mogą mieć wtedy problem z regulacją nadmiaru dostarczonej wody. Wieczorne podlewanie może przyczynić się do powstawania chorób grzybowych. Jest także dodatkową zachętą dla ślimaków, które lubią wilgotne warunki.
Czym podlewać warzywa?
Dla warzyw korzystne jest podlewanie ich nie tylko wodą. Raz na jakiś czas warto wzbogacić glebę różnymi miksturami, które dodadzą roślinom cennych składników i wesprą ich rozwój.
Należy pamiętać, że woda nie wszędzie jest taka sama. Najczęściej do podlewania roślin używa się zwykłej wody z kranu. W miejscach, gdzie woda jest mocno chlorowana, może mieć negatywny wpływ na rozwój roślin. Również twarda woda może być średnio tolerowana w naszym ogrodzie. Z tego powodu często poleca się, aby przed podlaniem odstawić wodę na kilka godzin. Jeśli tan wody jest zły, można ją także przegotować. Należy jednak pamiętać, że pozbędziemy się wtedy także wielu składników odżywczych.
Do podlewania świetnie sprawdzi się także deszczówka. Warto ją gromadzić w specjalnych beczkach. Rozwiąże problem nieidealnej wody z kranu. Dodatkowo jest rozwiązaniem ekologicznym i przyjaznym dla środowiska.
Specyfikiem, którym od czasu do czasu warto podlewać rośliny, jest woda po gotowaniu warzyw. Upewnij się tylko, że jest nieposolona oraz nieprzyprawiona. Jest naładowana składnikami odżywczymi, które wzbogacą glebę i przyczynią się do lepszego wzrostu rośliny.
Do podlewania roślin można także używać wody po gotowaniu jajek, ponieważ jest bogata w wapń. Na szczęście istnieje wiele różnych sposobów na stworzenie naturalnych i tanich odżywek do roślin. Składniki na wiele z nich można znaleźć we własnej kuchni.
Przeczytaj również: Jak podwoić plony papryki? Uprawa i pielęgnacja papryki słodkiej