Sponsor serwisu Leroy Merlin logo
Porady ogrodnicze

Najlepsze odmiany truskawek. Słodkie i aromatyczne, z uprawą poradzą sobie nawet amatorzy

Truskawki niezmiennie od lat wygrywają rankingi najbardziej lubianych owoców w Polsce. Na szczęście ich uprawa nie jest skomplikowana. Wystarczy znaleźć odrobinę miejsca w ogrodzie, by posadzić własne krzaczki i delektować się smakiem wyhodowanych przez siebie owoców. Sprawdźcie, jakie odmiany truskawek najlepiej posadzić na działce.

Najlepsze odmiany truskawek. Słodkie i aromatyczne, z uprawą poradzą sobie nawet amatorzy
Wyjaśniamy, jakie odmiany truskawek sprawdzą się w przydomowej uprawie. Fot. 123Rf.com/Canva Pro

Spis treści:

Kiedy sadzić truskawki?

Termin sadzenia truskawek zależy przede wszystkim od rodzaju sadzonek, którymi dysponujemy. Do sprzedaży trafiają:

  • Sadzonki frigo — są to sadzonki z gołym korzeniem przechowywane przed producentów zimą w chłodni i wystawiane na sprzedaż wczesną wiosną. Ze względu na to, że są to sadzonki bez ziemi, dlatego zaleca się je wysadzać do gruntu od razu po zakupie. Optymalny termin wysadzania do gruntu sadzonek frigo przypada od marca do maksymalnie połowy maja. Sadząc truskawki już w marcu trzeba jednak pamiętać o okryciu grządek agrowłókniną, co ochroni je przed mrozem. Co ważne, sadzonki frigo możemy również wysadzać do doniczek i uprawiać je na balkonie czy tarasie.
  • Sadzonki zielone — są pozyskiwane z gruntu z sadzonek matczynych na początku lub pod koniec okresu wegetacji. Najlepiej sadzić je jesienią, ponieważ wtedy istnieje większa szansa, że się przyjmą. Lepiej jednak z tym nie zwlekać, by nie narażać młodych sadzonek na przemarznięcie.

  • Sadzonki w doniczkach można sadzić je praktycznie przez cały sezon wiosenno-letni, wyłączając okres dużych upałów. Truskawki sprzedawane w doniczkach są najdroższą opcją, jednak w ich przypadku istnieje największa szansa, że wszystkie posadzone do gruntu sadzonki się przyjmą. Truskawki z bryłą korzeniową również możemy wysadzać do skrzynek czy doniczek oraz uprawiać na balkonach i tarasach.

Najważniejsze zasady uprawy truskawek

Zanim zaczniemy wysadzać truskawki w swoim przydomowym ogródku przemyślmy dobrze ich docelowe stanowisko. Powinno być ono słoneczne i osłonięte. Rosnące w cieniu truskawki są słabo owocują, ich kolor jest blady, a smak kwaśny.

Gleba do uprawy truskawek powinna być żyzna, spulchniona i bogata w substancje odżywcze. Dlatego przed posadzeniem krzaczków, zaleca się przekopanie podłoża i wymieszanie go z obornikiem lub ziemią kompostową (do nabycia w sklepach ogrodniczych).

Należy również pamiętać, że truskawki można uprawiać na tym samym miejscu maksymalnie przez 3 lata. Po tym czasie trzeba zmienić ich stanowisko, ponieważ w innym wypadku będą z roku na rok słabiej owocować.

Świeżo posadzone truskawki należy regularnie podlewać, starając się lać wodę bezpośrednio pod korzenie, bez oblewania liści. Ochroni to sadzonki przed rozwojem chorób grzybowych. Po posadzeniu truskawek warto ziemię pokryć warstwą ściółki np. ze słomy, co zapobiegnie nadmiernemu wyparowywaniu wody z podłoża i rozrastaniu się chwastów. W przydomowych uprawach zalecane jest nawożenie truskawek nawozami organicznymi — wiosną oraz po zbiorach.

Przeczytaj również: Nie sadź truskawek tam, gdzie rosły pomidory

Odmiany truskawek różnią się m.in. terminem owocowania, kształtem owoców i smakiem. Fot. 123RF.com

Najlepsze odmiany truskawek

Wybierając truskawki do swojego ogródka, warto zwrócić uwagę, że poszczególne odmiany różnią się nie tylko wyglądem, smakiem owoców i przeznaczeniem, ale również terminem owocowania. Niektóre odmiany polecane są głównie na przetwory i do mrożenia, a inne z kolei będą najlepsze do spożywania na surowo. Wczesne odmiany zaczynają dojrzewać już na początku czerwca, a późne mogą wytwarzać owoce aż do września.

Oto lista najlepszych odmian truskawek do uprawy amatorskiej z podziałem na terminu zbiorów:

Wczesne — owocują w maju i czerwcu

  • Vibrant — to bardzo wczesna odmiana truskawek, owocuje na samym początku sezonu. Owoce są smaczne, duże, kształtne i jędrne. Ich skórka jest jasnoczerwona i błyszcząca. Miąższ owoców tej odmiany jest bardzo soczysty i słodki. Truskawki są bardzo odporne na mróz i choroby.

  • Kent — to wczesna odmiana deserowa o uniwersalnym zastosowaniu. Jej owoce są słodkie, aromatyczne i soczyste, mają sercowaty kształt i lśniącą, czerwoną skórkę. Odmiana obficie plonuje, rzadko zapada na choroby i jest mrozoodporna.

  • Rumba — to wczesna odmiana truskawek o wydłużonym okresie owocowania, który trwa od końca maja do początku lipca. Truskawki są duże, atrakcyjne, ich skórka jest jasnoczerwona i błyszcząca, a miąższ soczysty, smaczny i trwały. Odmiana jest odporna na choroby i chłody.

  • Christine — to nowa wczesna odmiana uprawiana w naszym kraju. Owocuje od końca maja do końca czerwca. Owoce są bardzo smaczne i naturalnie słodkie. Ich kształt jest sercowaty, a skórka intensywnie czerwona i błyszcząca. Odmiana dobrze sprawdza się w rodzimych warunkach klimatycznych, jest odporna na przemarzanie i choroby grzybowe.

  • Grandarosa — to wyśmienita wczesna odmiana truskawek słynąca z wytwarzania bardzo dużych owoców. Truskawki mają kolor pomarańczowo-czerwony, są bardzo aromatyczne, słodkie i jędrne. Bardzo dobrze znoszą przechowywanie nawet w warunkach pokojowych. Odmiana ta jest odporna na przemarzanie i większość chorób.

Średnie — owocującą od połowy czerwca do połowy lipca (średnio wczesne i średnio późne)

  • Polka — to jedna z najsmaczniejszych odmian truskawek. Owocuje od połowy czerwca do początku lipca. Owoce mają kolor czerwony i ciemnoczerwony. Miąższ jest pełny, soczysty, słodki oraz ma zapach poziomek. Odmiana odporna jest na mróz i większość chorób.

  • Korona — to odmiana deserowa owocująca na przełomie czerwca i lipca. Jej owoce są intensywnie czerwone, nieco wydłużone i bardzo smaczne. Tej odmianie niestraszne są mrozy i większość chorób grzybowych.
  • Senga Sengana — to średnio późna odmiana słynąca z obfitego plonowania. Sprawdzi się do przetworów oraz do jedzenia na surowo. Owoce mają ciemnoczerwoną skórkę, ich kształt jest stożkowaty, smak bardzo aromatyczny i słodki. Odmiana jest odporna na większość chorób, wytrzymała na mrozy i susze.
  • Elkat — to polska, średnio-wczesna odmiana, która obficie plonuje, a jej owoce są bardzo duże i smaczne. Kolor owoców jest jasnoczerwony, a ich miąższ jędrny i soczysty. Odmiana ta jest bardzo łatwa w uprawie, wytrzymała na mróz i odporna na większość chorób. 

Późne – owocują od końca czerwca aż do końca lipca

Malwina — to jednak z najlepszych późnych odmian truskawek. Rodzi bardzo duże owoce o regularnym kształcie. Ich smak jest aromatyczny i słodki, a skórka intensywnie czerwona i błyszcząca. Odmiana bardzo dobrze sprawdza się w polskich warunkach klimatycznych.

Judibell — to bardzo późna odmiana plonująca do końca lipca. Owoce są duże, jasnoczerwone, bardzo kształtne, z soczystym miąższem, o smaku zbliżonym do poziomki. Ich skórka jest jasnoczerwona i błyszcząca. Odmiana jest odporna na wymarzanie i większość chorób.

Powtarzające owocowanie – w przypadku takich odmian możesz liczyć na plony od wiosny do jesieni

  • Albion — to jedna z najbardziej popularnych odmian. Owocuje w sezonie letnio-wiosennym, ma pokrój wisząco-pnący. Owoce są duże, jędrne, słodkie i bardzo smaczne. Odmiana ta powtarza owocowanie średnio co 3 tygodnie. Jest dość odporna na przędziorki i choroby grzybowe. Polecana jest do uprawy przez początkujących ogrodników, jak i tych bardziej doświadczonych. Ze względu na zwisający pokrój można uprawiać ją na kratkach czy pergolach lub w podwieszanych donicach.

  • San Andreas — odmiana o pokroju wiszącym lub pnącym, zapewnia obfite plonowanie. Owocuje przez około 5 miesięcy, od czerwca aż do przymrozków. Owoce są duże i stożkowate, o doskonałym smaku i zapachu. Odmiana jest odporna na wirusy, jednak mało odporna na mróz i choroby grzybowe. Na zimę należy ją okrywać. 

  • Ostara — jest to odmiana deserowa, bardzo plenna, która owocuje od wiosny, aż do późnej jesieni, zapewniając obfite plony. Tworzy luźne krzaczki i liczne zwisające rozłogi, na których pojawiają się owoce. Owoce są sercowate, jasne w przekroju. Przypominają kształtem i smakiem poziomki. Wymaga zimowania pod osłonami.

Przeczytaj również: Truskawki powtarzające owocowanie. Jakie odmiany są najlepsze, kiedy sadzić?

Wyjaśniamy, dlaczego warto posadzić truskawki powtarzające owocowanie. Fot. 123RF.com

"Na zdrowie": Aromatyczne truskawki. Smakowite i odżywcze owoce na INTERIA.TV.

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.