Porady ogrodnicze

Niemieccy ekologiczni ogrodnicy tak konserwują jabłka. Patent z gorąca wodą jest genialny

Długoterminowe przechowywanie jabłek bez strat w jakości wcale nie musi być trudne – wystarczy dobrze przygotować owoce i zapewnić im odpowiednie warunki. Niemieccy ogrodnicy znaleźli na to prostą i ekologiczną metodę z wykorzystaniem gorącej wody, która ogranicza rozwój patogenów i zapobiega gniciu. Sprawdź, jak przechowywać jabłka, żeby zachowały świeżość i na czym dokładnie polega genialna sztuczka z gorącą wodą.

Niemieccy ekologiczni ogrodnicy tak konserwują jabłka. Patent z gorąca wodą jest genialny
Jak przygotować jabłka do przechowywania przy pomocy gorącej wody? Fot. wombatzaa/123RF.com

Spis treści:

Jak przechowywać jabłka, żeby nie gniły?

Na sukces długoterminowego przechowywania jabłek nakłada się kilka czynników. Należy pamiętać, że determinuje go już sam zbiór owoców  jabłka najlepiej zrywać w suchy dzień, a podczas układania w skrzyniach należy uważać, aby nie uszkodzić ich skórki. Wszelkie urazy otwierają drogę do wnikania patogenów, rozwoju infekcji i szybkiego gnicia. Do przechowywania nadają się tylko dojrzałe, zdrowe i nieuszkodzone jabłka, bez jakichkolwiek oznak obicia, pęknięć czy nawet najmniejszego nadgniwania.

Jabłka najlepiej przechowywać w drewnianych skrzynkach wyłożonych gazetą, co pomaga regulować wilgotność. Owoce należy układać ostrożnie, aby się nie poobijały. Jabłka w jednym pojemniku nie powinny leżeć w zbyt wielu warstwach, aby nie dopuścić do zgniecenia owoców będących na dnie. Dobrze jest przykryć je z wierzchu gazetą, dzięki temu wokół owoców zatrzymuje się dwutlenek węgla, hamujący proces dojrzewania.

Podczas przechowywania, jabłka wymagają chłodnych, dobrze wentylowanych pomieszczeń o wysokiej wilgotności powietrza – najlepiej ok. 90 proc., co zapobiega ich więdnięciu i przejrzewaniu. Idealna temperatura przechowalni mieści się w przedziale 0-4°C – niższa może prowadzić do przemarzania, a wyższa znacznie skraca trwałość owoców. Dobra wentylacja pozwala usuwać z pomieszczenia gromadzący się etylen – gaz przyspieszający dojrzewanie i psucie owoców.

Cenna wskazówka: W warunkach domowych jabłka najlepiej przechowywać w piwnicach lub innych chłodnych i wilgotnych miejscach o sprawnej cyrkulacji powietrza.

Podczas przechowywania należy regularnie sprawdzać jabłka i natychmiast usuwać te, które wykazują objawy psucia lub chorób przechowalniczych (np. gorzka zgnilizna, szara pleśń), by zapobiec rozprzestrzenianiu się infekcji. Dbałość o czystość pomieszczenia i higieniczne warunki minimalizują ryzyko rozwoju patogenów.

Przeczytaj również: Stare odmiany jabłoni. Wyjątkowo smaczne, odporne na mrozy i choroby

Kąpiel w gorącej wodzie – sztuczka niemieckich ogrodników

Przed przechowywaniem często zaprawia się jabłka fungicydami, aby zapobiec ich gniciu. Jednak niemieccy rolnicy z gospodarstw ekologicznych wykorzystują inną metodę – zaprawianie owoców w gorącej, ale nie wrzącej wodzie. Polega na zanurzeniu świeżo zebranych owoców w wodzie o temperaturze ok. 50°C przez 2-3 min. Następnie jabłka pozostawia się na osiem godzin w przewiewnym miejscu i chowa w chłodnym, ciemnym pomieszczeniu do długoterminowego przechowywania.


Do długoterminowego przechowywania nadają się wyłącznie zdrowe i nieuszkodzone jabłka. Fot. jacquesdurocher/CanvaPro

Podczas tego zabiegu należy pilnować, aby temperatura nie spadła poniżej 47°C – dzięki temu terapia jest skuteczna, ale nie szkodliwa dla owoców. Zbyt niska temperatura nie zniszczy wszystkich patogenów, a zbyt wysoka mogłaby uszkodzić skórkę owoców. Nie każda odmiana dobrze znosi taką kąpiel, dlatego dobrze jest ją przetestować na kilku zdrowych jabłkach.

Nasza rada: Aby skutecznie pozbyć się zarodników grzybów i innych patogenów z poprzedniego roku, przed przechowywaniem należy przetrzeć półki w piwnicy i skrzynki z owocami szmatką nasączoną octem.

Źródło: deccoria.pl

Przeczytaj również: 

Byliny, które szybko rosną i zatrzymają chwasty. Mało pracy, a efekt spektakularny

Jak dbać o jukę ogrodową na koniec lata? Naturalny nawóz na wzmocnienie i regenerację

Błędy, przez które chryzantemy nie chcą kwitnąć. Zadbaj o kilka prostych rzeczy, będą miały mnóstwo kwiatów

Przeczytaj również

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.