Spis treści:
Pysznogłówka – wielozadaniowy kwiat
Pysznogłówka (Monarda) jest byliną pochodzącą z Ameryki Północnej, gdzie była dawniej wykorzystywana przez rdzennych mieszkańców jako roślina lecznicza. Ze względu na właściwości antyseptyczne stosowano ją w postaci okładów na infekcje i rany skóry, a także wewnętrznie do łagodzenia dolegliwości żołądkowych czy leczenia przeziębień. Dziś pysznogłówka nadal znajduje zastosowanie w ziołolecznictwie, ale najczęściej uprawia się ją jako roślinę ozdobną.
W zależności od gatunku i odmiany pysznogłówka osiąga w naszych ogrodach od 60 do 150 cm wysokości. Jej naprzeciwległe, lancetowate liście o ząbkowanych brzegach przypominają pokrzywę i wyróżniają się wyjątkowo intensywnym, cytrusowym aromatem. Równie atrakcyjne są główkowate kwiatostany tej rośliny, które także mają piękny, cytrynowy zapach i rozmaite kolory: biały, różowy, czerwony, liliowy oraz purpurowy. Kwitnienie pysznogłówki trwa od czerwca do września, czyli nawet 90 dni.
Pysznogłówka jest rośliną miododajną. Jej mocno pachnące kwiaty wabią pszczoły, motyle i inne pożyteczne zapylacze, stanowiąc dla nich źródło cennego pożywienia. Z drugiej strony jednak działają jak naturalny repelent na kleszcze. Pysznogłówkę z pewnością warto mieć w przydomowym ogrodzie. Doskonale nadaje się do sadzenia na rabatach w towarzystwie innych kwitnących bylin czy przy oczku wodnym, gdzie ze względu na wilgotną glebę znajduje idealne dla siebie warunki wzrostu.
Pysznogłówkę możemy posadzić w ogrodzie wiosną lub jesienią. Fot. ruckszio/123RF.com
Przeczytaj również: Naturalne nawozy do piwonii. Jak stosować, żeby krzewy długo i obficie kwitły?
Sadzenie i pielęgnacja pysznogłówki
Uprawa pysznogłówki w ogrodzie jest prosta i poradzą z nią sobie nawet początkujący miłośnicy kwiatów. Jeśli chcemy stworzyć dla tej rośliny idealne warunki wzrostu, posadźmy ją w przepuszczalnej, żyznej i bogatej w próchnicę glebie, która będzie stale umiarkowanie wilgotna. Wybierzmy dla niej słoneczne lub ewentualnie półcieniste, osłonięte od wiatru miejsce.
Pysznogłówkę najłatwiej uprawia się z sadzonek, które możemy sadzić na docelowym stanowisku wiosną albo jesienią. Niektóre gatunki tych kwiatów silnie się rozrastają (np. pysznogłówka dęta), dlatego między egzemplarzami musimy zachować co najmniej 50 cm odstępu. Gęste sadzenie nie jest zalecane ze względu na większe ryzyko wystąpienia mączniaka prawdziwego, na którego pysznogłówka jest podatna.
Pielęgnacja pysznogłówki obejmuje kilka prostych zabiegów. Musimy pamiętać o jej systematycznym podlewaniu w okresach suszy, zwłaszcza gdy rośnie w pełnym słońcu. Aby pysznogłówka kwitła długo i obficie, warto ją również nawozić – najlepiej w naturalny sposób: biohumusem, obornikiem granulowanym czy kompostem. Ostatni z wymienionych nawozów możemy też wykorzystać jako ściółkę, która będzie rośliny chronić przed szybkim wysychaniem gleby. Z pysznogłówki warto też usuwać przekwitłe kwiaty, aby jeszcze dłużej zawiązywała nowe pąki.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Co zrobić, jeśli tulipany nie zakwitły? Nie wszystko stracone, zastosuj znany nawóz
Jak zadbać o floksy szydlaste wiosną? Pielęgnacja dla długiego i obfitego kwitnienia
Już czas zakopać pod krzakami róż. Szybko puszczą nowe pędy i zaczną kwitnąć