Spis treści:
- Jaki wpływ na rozwój chorób grzybowych ma pogoda?
- Choroby grzybowe ogórków – jak je rozpoznać i zwalczać?
- Szkodniki ogórków – nie tylko grzyby są problemem
- Jak zapobiegać powstawaniu chorób grzybowych?
- Odżywki - ostatni ratunek dla zainfekowanych ogórków
Jaki wpływ na rozwój chorób grzybowych ma pogoda?
Choroby grzybowe rozwijają się w określonych warunkach atmosferycznych, a sprzyja im zwłaszcza wysoka wilgotność powietrza oraz częste deszcze. Szczególnie niebezpieczne są warunki, kiedy wilgotność utrzymuje się na wysokim poziomie przez dłuższy czas, co często ma miejsce podczas letnich burz i deszczowych dni.
Wysokie temperatury, zwłaszcza nocne, również sprzyjają rozwojowi grzybów. W takich warunkach patogeny grzybowe mają idealne warunki do rozmnażania się i infekowania roślin. Niestety, takie sytuacje nagminnie obserwujemy w tym roku. Jednak polscy ogrodnicy i działkowicze mają sposoby na rozpoznawanie i zwalczanie chorób ogórków.
Przeczytaj również: Naturalna ochrona pomidorów i ogórków przed chorobami grzybowymi. Wypróbuj trzy metody
Choroby grzybowe ogórków – jak je rozpoznać i zwalczać?
Co atakuje ogórki? Zazwyczaj są to grzyby, które szczególnie upodobały sobie uprawy szklarniowe, w tunelach. Wynika to z faktu, że jest w nich ciepło i wilgotno, a gęste nasadzenia nie mają zapewnionej odpowiedniej cyrkulacji powietrza. W takich warunkach rozwija się:
- mączniak prawdziwy - białe, mączyste plamy na liściach, które stopniowo pokrywają całą powierzchnię rośliny,
- mączniak rzekomy - żółte plamy na górnej stronie liści, z czasem przybierające brunatną barwę, oraz fioletowy nalot na spodniej stronie,
- antraknoza - okrągłe, brązowe plamy na liściach, łodygach i owocach, które mogą prowadzić do ich obumierania,
- szara pleśń - brunatne plamy na liściach i owocach, pokryte szarym, pylącym nalotem.
Mączniak rzekomy to choroba, która dziesiątkuje uprawy ogórków. Fot. atakujsalarko/123RF.com
Szkodniki ogórków – nie tylko grzyby są problemem
Nie tylko choroby grzybowe atakują uprawy ogórków, skutecznie ograniczając ich wzrost i ilość plonów. Problemem są także szkodniki, w tym mszyce. O ich obecności świadczą skręcone liście, zahamowany wzrost roślin, obecność lepkiego nalotu na liściach.
Inny niechciany gość to przędziorek, czyli żółte plamki na liściach, delikatne pajęczynki na spodniej stronie liści. Wreszcie ślimaki i stonki ziemniaczane, które wygryzają dziury w liściach, a najskuteczniejszą metodą ich zwalczania jest ręczne usuwanie.
Przeczytaj również: Jakie choroby i szkodniki atakują rośliny w ogrodzie latem? Rozpoznaj je i szybko zwalcz
Jak zapobiegać powstawaniu chorób grzybowych?
Ogólna zasada mówi, że stagnacja powietrza wokół roślin, zwłaszcza w uprawach szklarniowych lub tunelach foliowych, sprzyja rozwojowi chorób grzybowych. Brak cyrkulacji powietrza powoduje, że wilgoć pozostaje dłużej na liściach i łodygach, a to sprzyja infekcji. Ważne jest, aby regularnie wietrzyć szklarnie i tunele foliowe oraz zapewnić odpowiednią przestrzeń między roślinami (np. podcinając lub podwiązując gałęzie), a na etapie umieszczania sadzonek w ziemi zachować odpowiednie odstępy między nimi.
Bieżące utrzymanie upraw też ma znaczenie dla kondycji ogórków. Ich podlewanie powinno odbywać się rano, aby rośliny miały czas wyschnąć przed nadejściem wieczoru. Podlewanie wieczorne sprzyja dłuższemu utrzymywaniu się wilgoci na roślinach, co zwiększa ryzyko infekcji grzybowych. Pamiętaj też o dbaniu o ogólną higienę ogrodu, tj. regularne usuwanie opadłych liści, resztek roślinnych oraz innych zanieczyszczeń z ogrodu. To środowisko sprzyjające rozwojowi chorób.
Naturalne odżywki i opryski mogą poprawić kondycję ogórków i zwalaczyć choroby. Fot. Antonio Sanchez/123RF.com
Odżywki - ostatni ratunek dla zainfekowanych ogórków
Specjalistyczne odżywki mogą poprawić kondycję ogórków i zwiększyć ich odporność na choroby i szkodniki. Ale równie dobrze poradzą sobie domowe preparaty, a zwłaszcza jeden - zrobiony na bazie drożdży.
Niesfermentowany nawóz z drożdży jest najszybszy do wykonania i prosty. Wystarczy rozpuścić 100 g świeżych drożdży w 10 l ciepłej wody (np. deszczówki). Już po godzinie można aplikować go na uprawy bez konieczności rozcieńczania. Częstotliwość dopasuj do potrzeb swoich warzyw, ale raz na dwa tygodnie powinno być optymalnie.
Sfermentowany nawóz z drożdży jest równie łatwy w przygotowaniu. Przygotuj wiadro i umieść w nim 100 g rozdrobnionych drożdży, zasyp szklanką cukru i zostaw na około 2 godziny. Po tym czasie zalej je 10 litrami ciepłej wody i delikatnie wymieszaj. Zostaw na tydzień do fermentacji i stosuj jako rozcieńczony nawóz (jedna szklanka roztworu na 10 l wody). Nawóz możesz przygotować nawet z przeterminowanych drożdży, a także wzbogacić nim mikroflorę kompostownika.
Oprysk z drożdży przeciwko szkodnikom i chorobom
Z drożdży możesz też zrobić oprysk i stosować go zapobiegawczo przeciwko chorobom i szkodnikom. Rozpuść 100 gramów drożdży w 0,5 litra tłustego mleka wymieszanego z 10 litrami wody. Aby zwiększyć przyczepność środka, dodaj do niego np. kilka kropel mydła ogrodniczego. Profilaktycznie spryskuj rośliny od góry i od dołu raz w tygodniu przez cały okres wegetacyjny.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Najlepsze przepisy na dania i przetwory z ogórków
Co zrobić, żeby ogórki gruntowe nie były gorzkie? Kluczowe są stanowisko i podlewanie
Spryskaj ogórki naturalną miksturą, zbierzesz pełne miski. Dodatkowo ochronisz przed chorobami
Czy drożdże rzeczywiście dobrze wpływają na ogórki? Jak stosować?