Sponsor serwisu Leroy Merlin logo
Porady ogrodnicze

Podlewaj marchew tym nawozem od momentu siewu. Nie będzie gorzkiego smaku ani robactwa

Świeżo zebrana z grządki marchewka powinna być słodka. Za jej smak odpowiadają cukry, których korzenie zawierają od 4 do nawet 12 proc. Nie zawsze jednak warzywo z własnego ogrodu okazuje smaczne. Niewłaściwa pielęgnacja czy atak szkodników mogą sprawić, że marchew nabierze goryczy. Zastanawiasz się, jakich błędów unikać? Jak uprawiać marchewkę, by nie była gorzka? Sprawdź, czym ją podlewać od chwili siewu, dzięki czemu będzie doskonała w smaku i pozbawiona robaków.

Podlewaj marchew tym nawozem od momentu siewu. Nie będzie gorzkiego smaku ani robactwa
Zrób naturalny nawóz do marchewki – będzie słodka i bez robaków. Fot. CanvaPro

Spis treści:

Jak uprawiać marchewkę, by nie była gorzka?

Marchew to warzywo, które bardzo chętnie wysiewamy na przydomowych grządkach. Uprawa jest stosunkowo łatwa, więc nawet początkujący ogrodnicy doskonale sobie z nią radzą. Niezależnie jednak od poziomu naszego doświadczenia czasem zdarza się, że własna marchewka, zamiast być smaczna i słodka, jest prawie niejadalna. Za gorzki smak tego warzywa odpowiadają niepożądane związki, które wytwarza roślina w niesprzyjających dla siebie warunkach. Kwaśna gleba, ataki szkodników czy błędy w pielęgnacji mogą sprawić, że zawartość cukrów w marchewce spadnie, a gorzkich substancji wzrośnie.

Błędy w uprawie sprawiają, że zawartość cukrów w marchewce spada. Błędy w uprawie sprawiają, że zawartość cukrów w marchewce spada. Fot. CanvaPro

Gorzki smak marchewki zupełnie psuje radość, jaką czerpiemy z uprawy tego warzywa. Na szczęście możemy skutecznie zapobiegać temu negatywnemu zjawisku. Chcesz zbierać wyłącznie słodkie marchewki? Oto kilka praktycznych wskazówek, jak je uprawiać, by nie były gorzkie:

  • Marchewkę wysiewamy na słonecznym stanowisku (nigdy w cieniu lub półcieniu). Słońce sprawia, że korzenie gromadzą więcej cukrów;

  • Warzywo to musi rosnąć w glebie obojętnej, ewentualnie lekko kwaśnej. Mocno zakwaszona ziemia spowoduje, że marchew będzie miała obniżoną zawartość cukru. Jeśli podłoże w warzywniku ma niskie pH, jesienią stanowisko musimy poddać wapnowaniu;

  • Marchewki nie uprawiamy po innych warzywach korzeniowych, np. pietruszce czy burakach, a także po sobie (zachowajmy co najmniej 3-letnią przerwę);

  • Nie zapominajmy o podlewaniu marchewki, zwłaszcza w momencie wschodów, a także intensywnego wzrostu i dojrzewania warzyw. Unikajmy przelewania, ale pilnujmy też, żeby gleba nie była sucha. Pamiętajmy, że niedobór wody ma negatywny wpływ na smak marchewki;

  • Gorzki smak marchewki może być skutkiem ataku szkodników. Aby chronić uprawę przed połyśnicą marchwianką, wysiejmy obok cebulę. Glebę wokół warzyw warto też wyściółkować. Szkodnika odstraszy również podlewanie marchewki gnojówką z łusek cebuli, o czym piszemy w dalszej części artykułu.

Poprawimy smak marchewki, jeśli w sąsiedztwie posadzimy cebulę. Poprawimy smak marchewki, jeśli w jej sąsiedztwie posadzimy cebulę. Fot. CanvaPro

Przeczytaj również: Cała prawda o używaniu octu w ogrodzie. Czy faktycznie niszczy chwasty, odstrasza ślimaki i zakwasza ziemię?

Zrób naturalny nawóz do marchewki – nie będzie gorzka

Dobroczynne działanie cebuli na marchewkę możemy wykorzystać, nie tylko sadząc ją obok, ale również w inny sposób – przygotowując z niej naturalny środek odstraszający połyśnicę marchwiankę. To muchówka, której niewielkie, białożółte larwy żerują w korzeniach, drążąc w nich tunele. Ten popularny szkodnik marchwi powoduje, że warzywo gnije, staje się gorzkie i w zasadzie nie nadaje się do spożycia.

W przypadku warzyw z własnej działki, które mają być zdrowe i pozbawione chemii, nie warto stosować sztucznych oprysków. Zamiast nich zachęcam do przygotowania naturalnego środka, który sama stosuję. Mowa o gnojówce z łusek cebuli, która wiosną chroni uprawy przed atakami połyśnicy marchwianki. Jak zrobić ten prosty nawóz do marchewki?

  • Do wiaderka wrzucamy 100 g łusek cebuli i zalewamy 2 l wody (świetnie sprawdza się deszczówka);

  • Całość odstawiamy na 2-4 tygodnie do fermentacji (proces szybciej zachodzi w cieple). W tym czasie kilka razy mieszamy nawóz;

  • Gnojówka jest gotowa, gdy przestaną pojawiać się bąbelki. Wtedy przecedzamy ją przez sito i rozcieńczamy miękką wodą w stosunku 1:10.

Tak przygotowany naturalny nawóz wykorzystujemy do podlewania marchewki, aby była słodka i pozbawiona robaków. Możemy zacząć go stosować od razu po wysiewie nasion.

Źródło: deccoria.pl

Przeczytaj również:

Zrób napar i spryskuj gąsienice żerujące na bukszpanie. Znikną i nie wrócą

Sadzenie truskawki nie jest wcale proste. Sprawdź, czego nie robić – te błędy odbiją się na owocowaniu

Co zrobić, gdy mszyce obsiadają pąki kwiatów? Zastosuj wyjątkowo skuteczną miksturę

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.