Sponsor serwisu Leroy Merlin logo
Porady ogrodnicze

Popiół z grilla - jak wykorzystać w ogrodzie i w domu?

Niektórzy nie wyobrażają sobie ciepłego weekendu bez grilla i nie ma w tym nic dziwnego. Mało potraw ma równie intensywny smak i aromat co mięso przyrządzone na ogniu trawiącym brykiet lub węgiel drzewny. Jedzenie trafi do naszych żołądków, ale co zrobić z popiołem. Zdecydowanie nie warto go wyrzucać! Sprawdź, jak wykorzystać popiół z grilla w domu i ogrodzie.

Popiół z grilla - jak wykorzystać w ogrodzie i w domu?
Głównym, aczkolwiek niejedynym sposobem na wykorzystanie popiołu w ogrodzie jest nawożenie. Fot.123RF.com

Spis treści:

Jakie właściwości ma popiół?

Zwykle po smażeniu potraw na grillu pozostały popiół trafia prosto do śmietnika. Są jednak znacznie lepsze sposoby na jego utylizację — popiół świetnie nadaje się do nawożenia niektórych roślin, ale również do wielu mniej oczywistych zastosowań. 

W resztkach powstałych na skutek procesów spalania może znajdować się wiele wartościowych substancji odżywczych, które są także składnikami popularnych nawozów. Po co jednak wydawać pieniądze, skoro podobne rezultaty możemy uzyskać niejako przy okazji grillowania?

Dokładny skład chemiczny zależy od wielu czynników — temperatury spalania, rodzaju użytego opału, a nawet potraw, jakie trafią na ruszt. Chociaż poszczególne wartości mogłyby potwierdzić dopiero badania laboratoryjne to można bezpiecznie założyć, że niektóre właściwości są wspólne dla właściwie każdego popiołu, jaki powstanie w warunkach domowych (a raczej ogrodowych).

Czytaj też: Jak i czym wyczyścić grilla? Sprawdzone domowe sposoby

Przede wszystkim, popiół ma działanie odkwaszające. Odczyn pH dla tej substancji zawiera się w przedziale od 10 do 12 (na skali o 0 do 14, gdzie 0 to odczyn skrajnie kwaśny).

W jego składzie znajdziemy także wiele minerałów, głównie:

  • potas;
  • wapń;
  • fosfor;
  • azot.

Wszystkie te substancje są składnikami różnych nawozów, większość z nich jest w takim lub innym stężeniu niezbędna do funkcjonowania wszystkich gatunków kwiatów, krzewów i drzew. Dobrym przykładem jest, chociażby azot, który stanowi podstawowy budulec białek i kwasów nukleinowych niezbędnych do wzrostu rośliny.

Jak wykorzystać popiół z grilla w ogrodzie?

Głównym, aczkolwiek niejedynym sposobem na wykorzystanie popiołu w ogrodzie jest nawożenie. Ze względu na swoją zasadowość szczególnie poleca się go jako dodatek pod rośliny, które preferują takie gleby. Jeżeli ziemia w naszym ogrodzie jest zbyt kwaśna, popiół szybko wyeliminuje ten problem.

Sprawdź też: 7 najlepszych nawozów, które powinien znać każdy ogrodnik. Są naturalne i skuteczne

Popiół szczególnie dobrze nadaje się do nawożenia pomidorów i papryki, a także malin i jabłoni. Te rośliny uprawne potrzebują dużo wapnia, a niedobór pierwiastka prowadzi do zahamowania wzrostu i różnych chorób. Ze względu na swój odczyn pH, popiół świetnie sprawdzi się jako dodatek pod głóg, jaśminowce, róże, dereń czy bukszpan.

Poza tym bardzo często resztkami z grilla nawozi się też trawniki. Taki dodatek jest nie tylko korzystny dla samej trawy, ale pozwala wyplenić mech i część chwastów, które źle tolerują zasadowy odczyn gleby.

Zobacz: Nie wyrzucaj, rozsyp na trawnik. To nie tylko genialna odżywka, ale też odstraszacz szkodników

Popiół w ogrodzie można rozsypywać bezpośrednio na glebę, mieszając z nim wierzchnią warstwę ziemi. Równie dobrze można go też dodać do kompostu, jednak nie należy przesadzać z ilością:

  • na metr kwadratowy ziemi należy rozsypać ok. 60-70 g popiołu;
  • w kompoście powinna to być jedna cienka warstwa co 15 cm wysokości.

Niektóre rośliny wybitnie źle znoszą warunki środowiska zasadowego. W żadnym wypadku nie powinny być nawożone popiołem lub mieszankami z jego dodatkiem. Należą do nich m.in. borówki amerykańskie, żurawina, ale również magnolie, hortensje i większość gatunków iglastych.

Do czego użyć popiołu w domu?

Popiół może się nam przydać nie tylko na grzędach i w przydomowym ogródku. Mało kto wie, że świetnie sprawdzi się on także w... lodówce.

Resztki po spalaniu węgla drzewnego, choć same potrafią być dość aromatyczne, świetnie pochłaniają nieprzyjemne zapachy. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby garść popiołu szczelnie zawiązać w plastikowym woreczku, a następnie zrobić w nim od góry kilka dziurek. W ciągu kilku godzin od umieszczenia go w lodówce brzydkie aromaty powinny być już znacznie mniej uciążliwe.

Czytaj również: Nieprzyjemny zapach w lodówce. Jak się go pozbyć?

Popiół doskonale nadaje się także do czyszczenia srebra bez konieczności zakupu specjalnych środków. Wystarczy wymieszać go z niewielką ilością wody. Naszym celem jest osiągnięcie konsystencji pasty. Tak przygotowaną mieszankę nanosimy na biżuterię i polerujemy. Po kilku minutach należy spłukać srebrną powierzchnię. Po takim zabiegu srebro może być matowe, ale wystarczy przetrzeć go zwilżoną szmatkę, aby przywrócić mu naturalny połysk.

Fani rozwiązań ekologicznych mogą być też zainteresowani wykorzystaniem popiołu do produkcji naturalnego mydła. Chociaż wypracowanie idealnej receptury może zająć trochę czasu, to do wyrobu takiego środka czystości wystarczy woda, olej, garnek i jakiekolwiek foremki.

Aby wyprodukować mydło z popiołu, należy:

  • wymieszać wodę z popiołem w proporcjach 1:2;
  • odczekać przynajmniej kilka godzin;
  • przecedzić zawiesinę (np. przez gazę lub stare rajstopy);
  • gotować na wolnym ogniu;
  • dodać olej i dokładnie wymieszać;
  • dodać barwniki (opcjonalnie);
  • przelać miksturę do foremek;
  • poczekać na zastygnięcie i cieszyć się gotowym mydłem.

Pierwsze wzmianki o mydle z dodatkiem popiołu pochodzą z Babilonii i są datowane na VI wiek p.n.e. chociaż nie można wykluczyć, że taką mieszankę stosowano już znacznie wcześniej.

Sama historia mydła w starożytnym państwie leżącym między Eufratem i Tygrysem sięga co najmniej 2800 roku p.n.e.

Czytaj także:

Mydło potasowe ogrodnicze — jak i kiedy stosować. Jak zrobić domowe mydło ogrodnicze?

Jak rozpalić grilla bez podpałki? Domowe rozpałki do grilla – bezpieczne i naturalne

Elżbieta Romanowska prowadzącą "Nasz nowy dom". Zastąpi Katarzynę Dowbor

Zalety i wady grillowania. Jak uniknąć błędów? na INTERIA.TV.

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.