Rośliny domowe

Hity internetu, które zamiast pomagać – szkodzą

Bezkrytyczne stosowanie „złotych rad” dotyczących pielęgnacji kwiatów domowych może w wielu przypadkach zaszkodzić. Zanim je zastosujesz, pomyśl.

REKLAMA

Fot.Pixabay.com

Każda roślina doniczkowa będzie zachwycać wyglądem, pod warunkiem, że odpowiednio i troskliwie o nią zadbamy. Często w poszukiwaniu najlepszych rozwiązań pielęgnacyjnych zaglądamy do internetu, gdzie roi się od dobrych rad. Nie wolno jednak korzystać z nich bezkrytycznie, ponieważ zamiast pomóc, mogą zaszkodzić naszym roślinom. Niektóre z polecanych metod mogą być niebezpieczne, inne natomiast można stosować jedynie pod pewnymi warunkami.

Domowe nawożenie roślin

To chyba jedna z najczęściej poszukiwanych w intrenecie rad. Znaleźć możemy pomysły na podlewanie roślin mlekiem, stosowanie skorupek jaj oraz fusów po kawie i herbacie. Pamiętajmy jednak, że rośliny mają różne wymagania w zależności od gatunku. I to, co dobrze wpływa na jedne, może bardzo zaszkodzić innym.

Podlewanie roślin mlekiem

To dość kontrowersyjna metoda, głównie dlatego, że jest to produkt, który szybko się psuje. Dodany do ziemi może sprawić, że korzonki rośliny szybko się uduszą, a w podłożu zaczną rozwijać się szkodliwe bakterie, co doprowadzi do zamierania rośliny. Najbezpieczniejszą opcją tej metody, jest stosowanie jej nie częściej niż raz w miesiącu. A samo mleko powinno być rozcieńczone wodą.

Musimy pamiętać, że mleko nie nadaje się dla wszystkich roślin. Ponieważ zawiera ono wapń, można dodawać go do wody tylko przy podlewaniu roślin, które lubią lub tolerują podłoże zasadowe bądź obojętne. 

Nawóz ze skorupek i fusów

To dość często zalecana metoda domowego nawożenia roślin, jest jednak pewne „ale”. Wprawdzie skorupki i fusy faktycznie zawierają sporo minerałów, z których rośliny mogą skorzystać, jednak nie w każdym przypadku. Fusy, które mają odczyn kwaśny można stosować jedynie w przypadku gatunków, które lubią kwaśne podłoże np. paprocie, azalie.

Skorupki jaj zawierają zaś wapń (podobnie jak mleko), dlatego stosujcie je do gatunków lubiących zasadowy lub obojętny odczyn podłoża np. wężownica czy aloes. Rośliny kwasolubne przez systematyczne podsypywanie je skorupkami zaczną chorować.  

Czosnek i cebula

Obydwa warzywa są oczywiście bardzo zdrowe i mają udowodnione działania grzybobójcze. Jeśli więc chcemy skorzystać z ich właściwości, nie krójmy ich w plasterki i wkładajmy do ziemi, ponieważ szybko się zepsują i nie będzie z nich żadnego pożytku. Najlepiej przygotować z nich wyciąg lub wywar i po wystudzeniu opryskać nim rośliny, lub je nim podlać (po rozcieńczeniu preparatu wodą).

CIEKAWOSTKA

Okazuje się, że storczyki potrzebują stymulacji w postaci wyciągu z czosnku. To właśnie czosnek zawiera wiele składników odżywczych, których potrzebują kwiaty. Będziesz potrzebować: 1 litr wody oraz 3 ząbki czosnku.

Zobacz więcej zdjęć

Wodę wlej do garnka i zagotuj, a gdy ostygnie dodaj do niej sprasowane ząbki czosnku. Następnie garnek należy przykryć pokrywką i odstawić na 1 dobę. Potem wystarczy moczyć storczyki w wywarze przez 20-30 minut (nie podlewaj kwiatów takim wywarem – po prostu wstaw kwiaty do wody, a potem wyjmij). Kurację należy stosować raz w miesiącu, a już po dwóch zabiegach zobaczysz piękne kwiaty. Uwaga! Wywar z czosnku musi być świeży – maksymalny czas przechowywania to 2 dni.

Woda po ugotowanych warzywach

To bardzo popularny środek do podlewania kwiatów doniczkowych. Taka woda faktycznie jest cennym źródłem składników odżywczych i znakomicie nadaje się do podlewania roślin, ale tylko wtedy, gdy nie jest posolona.

Sprawdź:

Cztery nawozy, które każdy ogrodnik powinien znać. Naturalne i skuteczne

Jak zrobić nawóz ze skórek bananów?

Domowe sposoby na błyszczące liście

Pocieranie liści piwem, majonezem czy olejem – to dość wątpliwy pomysł. Majonez i olej, podobnie jak mleko, łatwo się psują i jełczeją. Jeśli wysmarujemy nimi liście, nie tylko sprawimy, że szybko zaczną nieprzyjemnie pachnieć, ale też pozatykamy aparaty szparkowe, służące roślinie do oddychania i transpiracji. Z kolei liście pokryte lepkim piwem, szybko się zakurzą.

Fot.123RF.com

Najlepszą naturalną metodą, nabłyszczania liści jest przecieranie ich wewnętrzną stroną skórki od banana, odgazowanym i rozcieńczonym wodą piwem lub wodą z dodatkiem kilku kropli dobrej oliwy.

Deccoria.pl

Reklama

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

REKLAMA

Wasze komentarze (0)

Brak komentarzy

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Edytuj komentarz

Usuń komentarz

Czy na pewno chcesz usunąć komentarz do artykułu "Hity internetu, które zamiast pomagać – szkodzą"? Tej operacji nie można cofnąć.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.