Czym są drożdże?
Drożdże to jednokomórkowe organizmy z królestwa grzybów. Rodzaje drożdży, z których korzystamy na co dzień:
- piekarskie,
- winiarskie,
- gorzelnicze (piwne)
- jogurtowe,
są szczepami gatunku Saccharomyces cerevisiae. W celach przetwórczych, piekarniczych i gorzelniczych używa się ich już od czasów starożytności.
Drożdże piekarskie, najczęściej używane w polskich domach, w sklepach sprzedawane są w trzech postaciach:
- drożdże świeże — w formie zbitej, miękkiej kostki o różnej gramaturze. Mają lekko beżowy kolor i charakterystyczny zapach. Przed użyciem do wypieku należy uaktywnić je w rozczynie.
- drożdże suche — mają postać bezowobrązowych granulek. Podobnie jak świeże, przed użyciem wymagają aktywowania w ciepłej wodzie lub mleku.
- drożdże instant — również sproszkowane, ale od wyżej opisanych odróżnia je gotowość do natychmiastowego użycia — można od razu dodać je do mąki.
Drożdże — właściwości
Poza walorami spożywczymi mają one działanie prozdrowotne. Zawarte w nich składniki odżywcze: węglowodany, żelazo, witaminy z grupy B, witaminy A i C, cynk, selen wpływają pozytywnie nie tylko na organizmy ludzi... ale też roślin!
Drożdże — zastosowanie w ogrodzie
Ze świeżych i sproszkowanych drożdży przygotowuje się nawozy oraz opryski, które są naturalną alternatywą dla chemicznych preparatów dostępnych w sklepach ogrodniczych. Pożyteczne grzyby przede wszystkim odżywiają i wzmacniają rośliny, a z niektórymi gatunkami wchodzą w mikoryzę – zasiedlają korzenie i w zamian za substancje pokarmowe, zapewniają im ochronę przed szkodnikami. Saccharomyces cerevisiae odznaczają się naprawdę szerokim zakresem działania, warto jednak dobrać odpowiednie formy „drożdżowych przetworów”, do problemu, którym chcemy się zająć.
Jak zrobić nawóz z drożdży?
Z drożdży piekarskich przygotowuje się nawóz sfermentowany lub niesfermentowany. Różnią się one czasem przygotowania i „mocą” działania. Co ciekawe, do przygotowania naturalnego środka ochrony roślin w zupełności wystarczy nam deszczówka (nie musimy zużywać czystej wody), a same drożdże mogą być kilka dni po terminie przydatności do spożycia – wciąż można je wykorzystać!
Drożdże jako nawóz — jak działają?
Pobudzają one rośliny do wzrostu oraz stymulują do lepszego kwitnienia i owocowania. Wzmacniają system korzeniowy i polepszają jego zdolności do wchłaniania wody i innych składników mineralnych z gleby. Systematycznie stosowane wspierają rośliny i zwiększają ich odporność na niektóre choroby (szarą pleśń, zarazę ziemniaczaną, mączniaka) czy ataki szkodników (mszyce).
Drożdże pobudzają rośliny do wzrostu oraz stymulują je do lepszego kwitnienia i owocowania fot. Pixabay.com
Nawóz z drożdży – do jakich roślin go stosować?
Przede wszystkim do warzyw (pomidorów, ogórków), roślin doniczkowych, roślin ozdobnych oraz drzew, krzewów i bylin owocowych (szczególnie dobrze działa nawóz z drożdży na truskawki). Pamiętajmy jednak, by nie stosować drożdży do odżywania cebuli czy ziemniaków – niestety, pogarszają ich smak.
Naturalny nawóz z drożdży sfermentowany
17 g suszonych lub 50 g świeżych drożdży zalej 100 ml letniej wody i dodaj do nich ok. 100-200 g cukru. Roztwór odstawiamy na 2 godziny w niezbyt chłodne miejsce. Po upływie tego czasu dolewamy do niego kolejne 5 l letniej wody. Tak przygotowany nastaw potrzebuje tygodnia, by przefermentował. To bardziej skoncentrowana forma nawozu, dlatego przed użyciem zaleca się rozcieńczyć go z wodą (pół szklanki roztworu na 5 l wody).
Naturalny nawóz z drożdży niesfermentowany
17 g suszonych lub 50 g świeżych drożdży rozpuszczamy w 5 l ciepłej wody. Roztwór będzie gotowy do użycia po odczekaniu ok. godziny. Jest to zdecydowanie prostsza metoda, jednak preparat, który otrzymujemy, ma nieco słabsze działanie, dlatego nie wymaga dodatkowego rozcieńczania. Od razu można podlewać nim rośliny. Warto go dodać do kompostownika – przyspieszy proces rozkładu substancji organicznych.
Nawóz z drożdży w ogrodzie można używać od wiosny do lata Fot. 123RF/PICSEL
Kiedy używać nawozu z drożdży?
Nawóz z drożdży w ogrodzie z powodzeniem możemy używać od wiosny do lata, przed kolejnymi aplikacjami zachowując ok. dwutygodniowe odstępy. Stosujemy go zarówno do roślin doniczkowych, jak i ogrodowych. Ze względu na dobroczynny wpływ na korzenie, stosujmy go przy przesadzaniu roślin i tworzeniu rozsad. Przyspiesza proces kiełkowania siewek i ułatwia ukorzenianie sadzonek.