O kuchniach mówi się, że są sercem domu. Tutaj toczy się większość rodzinnego życia, dlatego powinny być praktyczne, ale też estetyczne. Z pewnością pomieszczenia te mają specyficzne wymagania, warto więc stosować w nich rozwiązania trwałe i wysokiej jakości. Zarówno ściany, jak i podłoga powinny być odporne na wodę, zabrudzenia, uszkodzenia i częste mycie. Wybrane materiały powinny być również niewrażliwe na oddziaływanie warunków mikroklimatycznych – wilgoć i temperaturę. Z czego wykonać posadzkę w kuchni?
Jakie płytki do kuchni na podłogę?
Klasyką gatunku są ceramiczne płytki podłogowe do kuchni. Wyróżniają się spośród innych rozwiązań dużą wytrzymałością. Ze względu na niską nasiąkliwość i odporność na zabrudzenia, posadzki najczęściej wykonuje się z gresu porcelanowego i szkliwionego. Podobnymi właściwościami oznaczają się klinkier i terakota, które są bardziej narażone na kruszenie i obtłuczenia. Płytki do kuchni na podłogę mają wiele zalet, jednak ich układanie nie należy do najłatwiejszych zadań. W dodatku powierzchnia z tego typu materiału jest zimna w dotyku i stosunkowo głośna w użytkowaniu.
Podłoga do kuchni z kamienia
Podłogi w kuchni równie często wykonuje się z kamieni naturalnych, które są nienasiąkliwe i odporne na ściernie. Zalicza się do nich granit, łupek oraz trawertyn, choć ten ostatni jest trudny do utrzymania w czystości z uwagi na porowatą strukturę. Poza naturalnymi surowcami do wyboru są również konglomeraty, najczęściej granitowo-kwarcowe. Odradza się stosowanie wapienia, piaskowca i marmuru, które absorbują wodę i odbarwiają się w kontakcie z substancjami o kwaśnym odczynie – octem czy sokiem z cytryny. Aby przez długi czas była w dobrym stanie, posadzka z kamienia wymaga impregnowania oraz polerowania.
Podłoga z kamienia naturalnego jest chłodna w dotyku. Płytki mają przeważnie większy rozmiar niż w przypadku ceramiki; stosuje się do nich cieńsze fugi, co jest sporą zaletą. Tym, co może odstraszać, jest cena tego typu wykończenia, nierzadko wyższa niż płytki ceramiczne. Przeczytaj, czym najlepiej czyścić fugi »
Beton na podłodze w kuchni
Beton architektoniczny to materiał, który świetnie sprawdzi się w minimalistycznej, nowoczesnej i loftowej kuchni. Na podłodze układa się go w formie płyt lub bezspoinowej wylewki. Wymaga impregnacji lub zabezpieczenia lakierem, dzięki czemu jest odporny na wodę i uszkadzania mechaniczne. Z czasem mogą pojawić się na nim pęknięcia i rysy. Szczególnie są na to narażone posadzki wykonane przy użyciu złej mieszanki betonowej czy braku odpowiednich przygotowań materiału i podłoża. Wykonanie betonowej posadzki jest czasochłonne i drogie — wymaga wynajęcia specjalistów.
Drewniana podłoga w kuchni
Drewno to synonim stylu. Zastosowane na podłogę nada kuchni klasy i unikatowego charakteru; z wielu przyczyn nie jest to jednak najpopularniejszy wybór na posadzkę w tym pomieszczeniu. Naturalny surowiec jest drogi, podatny na działanie wilgoci i odkształcenia oraz wymaga regularnego konserwowania – olejowania, które trzeba powtarzać nawet co kilka miesięcy. Innym sposobem zabezpieczenia drewnianej podłogi jest pokrycie jej lakierem, co odbiera jej nico naturalnego wrażenia i sprawia, że w naprawy w razie drobnych uszkodzeń będą trudniejsze. Do kuchni należy używać twardego drewna, takiego jak: buk, klon, dąb i jesion.
Kuchnia z drewnianą podłogą — zobacz zdjęcia
Panele do kuchni na podłogę
Ciekawym wyborem do kuchni są panele – dostępne w wielu wariantach: drewnianych, laminowanych i winylowych. Ich zaletą jest atrakcyjna cena i prostota wykonania.