Urządzanie wnętrz

Co na podłogę w kuchni? Przegląd trwałych i atrakcyjnych rozwiązań

Płytki to niesamowicie popularny materiał wykończeniowy do kuchni; stosowany zarówno na ścianach, jak i podłodze. Na tym jednak opcje inwestorów się nie kończą. Szykując się do remontu tego wymagającego pomieszczenia, warto zastanowić się nad walorami innych materiałów: drewna, betonu, żywicy, naturalnego kamienia. Który z nich jest najtrwalszy? Przedstawiamy kilka popularnych propozycji.

Co na podłogę w kuchni? Przegląd trwałych i atrakcyjnych rozwiązań
fot. 123RF/PICSEL

O kuchniach mówi się, że są sercem domu. Tutaj toczy się większość rodzinnego życia, dlatego powinny być praktyczne, ale też estetyczne. Z pewnością pomieszczenia te mają specyficzne wymagania, warto więc stosować w nich rozwiązania trwałe i wysokiej jakości. Zarówno ściany, jak i podłoga powinny być odporne na wodę, zabrudzenia, uszkodzenia i częste mycie. Wybrane materiały powinny być również niewrażliwe na oddziaływanie warunków mikroklimatycznych – wilgoć i temperaturę. Z czego wykonać posadzkę w kuchni?

Jakie płytki do kuchni na podłogę? 

Klasyką gatunku są ceramiczne płytki podłogowe do kuchni.  Wyróżniają się spośród innych rozwiązań dużą wytrzymałością. Ze względu na niską nasiąkliwość i odporność na zabrudzenia, posadzki najczęściej wykonuje się z gresu porcelanowego i szkliwionego. Podobnymi właściwościami oznaczają się klinkier i terakota, które są  bardziej narażone na kruszenie i obtłuczenia. Płytki do kuchni na podłogę mają wiele zalet, jednak ich układanie nie należy do najłatwiejszych zadań. W dodatku powierzchnia z tego typu materiału jest zimna w dotyku i stosunkowo głośna w użytkowaniu.

Podłoga do kuchni z kamienia

Podłogi w kuchni równie często wykonuje się z kamieni naturalnych, które są nienasiąkliwe i odporne na ściernie. Zalicza się do nich granit, łupek oraz trawertyn, choć ten ostatni jest trudny do utrzymania w czystości z uwagi na porowatą strukturę. Poza naturalnymi surowcami do wyboru są również konglomeraty, najczęściej granitowo-kwarcowe. Odradza się stosowanie wapienia, piaskowca i marmuru, które absorbują wodę i odbarwiają się w kontakcie z substancjami o kwaśnym odczynie – octem czy sokiem z cytryny. Aby przez długi czas była w dobrym stanie, posadzka z kamienia wymaga impregnowania oraz polerowania. 

Podłoga z kamienia naturalnego jest chłodna w dotyku. Płytki mają przeważnie większy rozmiar niż w przypadku ceramiki; stosuje się do nich cieńsze fugi, co jest sporą zaletą. Tym, co może odstraszać, jest cena tego typu wykończenia, nierzadko wyższa niż płytki ceramiczne. Przeczytaj, czym najlepiej czyścić fugi »

Zobacz więcej zdjęć

Beton na podłodze w kuchni 

Beton architektoniczny to materiał, który świetnie sprawdzi się w minimalistycznej, nowoczesnej i loftowej kuchni. Na podłodze układa się go w formie płyt lub bezspoinowej wylewki. Wymaga impregnacji lub zabezpieczenia lakierem, dzięki czemu jest odporny na wodę i uszkadzania mechaniczne. Z czasem mogą pojawić się na nim pęknięcia i rysy. Szczególnie są na to narażone posadzki wykonane przy użyciu złej mieszanki betonowej czy braku odpowiednich przygotowań materiału i podłoża. Wykonanie betonowej posadzki jest czasochłonne i drogie — wymaga wynajęcia specjalistów.

Drewniana podłoga w kuchni

Drewno to synonim stylu. Zastosowane na podłogę nada kuchni klasy i unikatowego charakteru; z wielu przyczyn nie jest to jednak najpopularniejszy wybór na posadzkę w tym pomieszczeniu. Naturalny surowiec jest drogi, podatny na działanie wilgoci i odkształcenia oraz wymaga regularnego konserwowania – olejowania, które trzeba powtarzać nawet co kilka miesięcy. Innym sposobem zabezpieczenia drewnianej podłogi jest pokrycie jej lakierem, co odbiera jej nico naturalnego wrażenia i sprawia, że w naprawy w razie drobnych uszkodzeń będą trudniejsze. Do kuchni należy używać twardego drewna, takiego jak: buk, klon, dąb i jesion.

Kuchnia z drewnianą podłogą — zobacz zdjęcia 

Zobacz więcej zdjęć

Panele do kuchni na podłogę

Ciekawym wyborem do kuchni są panele – dostępne w wielu wariantach: drewnianych, laminowanych i winylowych. Ich zaletą jest atrakcyjna cena i prostota wykonania.

Panele podłogowe drewniane w kuchni

Panele drewniane nie wymagają cyklinowania i nie odkształcają się pod wpływem wilgotnego powietrza lub podwyższonej temperatury. Ich mankamentem jest sposób wykonania. Brak warstwy zabezpieczającego lakieru na łączeniach, co naraża je na oddziaływanie wilgoci i niszczenie na krawędziach. 

Panele do kuchni na podłogę — laminowane 

Panele laminowane są na ogół odporne na zabrudzenia i urazy mechaniczne. Nie odbarwiają się również pod wpływem światła słonecznego. Są proste w montażu i łatwe do utrzymania w czystości. Do kuchni poleca się wybrać modele z dodatkowym zabezpieczeniem gwarantującym wodoodporność. Należy również zwracać uwagę na wysokie klasy ścieralności. Sam laminat nie jest dźwiękoszczelny, jeśli wiec zależy nam, by podłoga była cicha w użytkowaniu, należy zastosować pod nią maty wygłuszające.

Panele do kuchni — winylowe

Podobnych problemów nie mają panele winylowe – są odporne na wilgoć i wodę (można układać je również w łazience) niekłopotliwe w pielęgnacji, niewrażliwe na zarysowania i zdecydowanie cichsze, niż nieelastyczne laminaty. Ich wyższą cenę rekompensuje wysoka żywotność tego typu wykończenia. Montuje się je w systemie podłogi pływającej lub klejonej do podłoża. Drugi wariant jest zdecydowanie trudniejszy do usunięcia.

Podłoga w kuchni z korka

Trwałą i elastyczną opcją jest podłoga w kuchni z korka. Materiał ten charakteryzuje się właściwościami zbliżonymi do drewna. Dobrze izoluje ciepło, dzięki czemu może wpłynąć na obniżenie rachunków. Ta sama cecha sprawia jednak, że nie nadaje się nad system ogrzewania podłogowego. Poza tym tłumi dźwięki i dobrze znosi wilgoć – pod warunkiem prawidłowego zabezpieczenia. Nie odkształca się pod wpływem dużych ciężarów. Okładzina z korka do kuchni koniecznie musi być zabezpieczona lakierem poliuretanowym lub powłoką winylową.

Podłoga do kuchni — z PCV

Tańszą alternatywą dla paneli laminowanych i winylowych oraz podłogi z korka jest wykładzina PCV. To świetny materiał, jeśli w planach jest szybki, nieuciążliwy remont. Wystarczy zamontować ją bezpośrednio na starej podłodze. Za jej wyborem przemawiają walory praktyczne – odporność na tłuste zabrudzenia, wilgoć oraz ściernie (do kuchni na ogół wybiera się grubszą okładzinę). 

Podłoga do kuchni — z lastryko

Coraz większą popularnością cieszy się wracające do łask lastryko, czyli sztuczny kamień będący mieszanką cementu, kruszywa i pigmentów. Z dawnych lat można go kojarzyć jako szarą masę z ciemnymi plamkami, teraz jednak producenci prześcigają się w tworzeniu ciekawych i unikatowych połączeń kolorystycznych. W miejsce szarych plamek pojawiają się duże, barwne plamki. Lastryko można układać w formie płyt lub wylewki, co pozwala uzyskać efekt bez spoin i jednocześnie, niestety,  winduje koszty wykonania takiej podłogi.

Zobacz więcej zdjęć

Podłoga do kuchni — z kauczuku 

Wyjątkowo ciekawą propozycją na podłogę do kuchni jest kauczuk, zarówno naturalny, jak i syntetyczny. Dostępny jest w wielu wariantach kolorystycznych, które można ze sobą łączyć. Nie rysuje się i jest bardzo wytrzymały.

Redakcja Deccoria.pl

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.