Spis treści:
- Spiżarnia w domu – w którym miejscu najlepiej ją urządzić?
- Meble do spiżarni – jakie wybrać?
- Organizacja spiżarni – jakie gadżety są przydatne?
- Minispiżarnia w kuchni – jak zorganizować?
Spiżarnia w domu – w którym miejscu najlepiej ją urządzić?
Miejsce na spiżarnię należy bardzo dobrze przemyśleć, ponieważ od warunków, które będą w nim panować, zależy trwałość przechowywanych produktów. Najlepiej wybrać pomieszczenie, które:
- nie ma okien – promienie słońca mogą negatywnie wpływać na jakość żywności i sprawiać trudności z ochłodzeniem pomieszczenia w lecie, zwłaszcza jeśli spiżarnia jest umieszczona na południowej części domu;
- nie ma ogrzewania – w miejscu, gdzie trzymana jest żywność, powinno być chłodno, aby warzywa, owoce, sypkie produkty i przetwory nie psuły się z biegiem czasu;
- jest suche – poziom wilgotności powietrza w spiżarni nie powinien przekraczać 60 proc., aby żywność lub ściany nie zaczęły pleśnieć;
- ma dobry system wentylacyjny – właściwa cyrkulacja powietrza w tym małym pomieszczeniu jest bardzo ważna. Dzięki temu temperatura i wilgotność powietrza zostaną utrzymane na odpowiednim poziomie, co zapobiegnie rozwojowi grzybów oraz pleśni na ścianach i żywności;
- jest blisko kuchni – jeśli zamierzasz przechowywać w spiżarni produkty lub urządzenia, z których korzystasz codziennie, zadbaj, aby pomieszczenie znalazło się możliwie najbliżej kuchni. Dzięki temu nie doświadczysz frustracji, biegając po domu w poszukiwaniu potrzebnych rzeczy. Jednak, jeśli planujesz trzymać tam przedmioty, których używasz rzadko, bliskość kuchni nie ma znaczenia.
Najlepsze miejsca na spiżarnię to północna część domu, piwnica lub garaż, ponieważ zazwyczaj jest tam najbardziej sucho, ciemno i chłodno.
W odpowiednio urządzonej spiżarni można zmieścić sporo rzeczy. Fot.123RF.com
Meble do spiżarni – jakie wybrać?
Niezależnie od tego, jak duża jest spiżarnia w domu, muszą w niej znaleźć się odpowiednie meble. Powinny być funkcjonalne, łatwe do utrzymania w czystości i wytrzymałe, aby pod ciężarem produktów nie przewrócić się czy złamać. Dobrym wyborem są otwarte regały do spiżarni, które mają dużo półek i sięgają aż do sufitu. To pozwoli w pełni wykorzystać przestrzeń i uzyskać maksymalnie funkcjonalne miejsce do przechowywania. Dodatkowo, półki w regale powinny być regulowane, aby móc umieścić je na różnych wysokościach dopasowanych do twoich potrzeb, np.:
- na dole szeroko, abyś mógł wygodnie postawić tam np. kosze na warzywa lub inne duże pojemniki;
- na wysokości oczu nisko, żeby zmieściły się tylko słoiki i zapasy żywności;
- u góry na różnej wysokości, aby uporządkować wszelkie foremki, pudełka z dekoracjami i inne ważne akcesoria, z których nie korzystasz na co dzień, ale są ci potrzebne w ciągu roku.
Możesz także zdecydować się na płytkie szafki kuchenne i zamontować nad nimi półki. Do spiżarni najlepiej wybrać model na mocnym wsporniku, który wytrzyma obciążenie nawet kilku kilogramów. Dzięki temu słoiki pełne dżemów i ogórków ukochanej babci nagle nie spadną. Dobrym pomysłem jest także zamiana klasycznych szuflad na kosze cargo. To prosty sposób, aby zaoszczędzić nieco miejsca we wnętrzu i zapewnić sobie łatwiejszy dostęp do produktów umieszczonych w głębi mebli.
Przeczytaj również: Zbiór ogórków będzie możliwy aż do pierwszych przymrozków. Wystarczy je prawidłowo posadzić
Uprawa ogórków na jesienny zbiór jest mniej popularna - jednak możliwa. Fot.123RF.com
Organizacja spiżarni – jakie gadżety są przydatne?
Stworzenie funkcjonalnej spiżarni nie polega tylko na ustawieniu w pomieszczeniu wysokich regałów czy pojemnych szafek. Trzeba również zadbać o dobrą organizację wszystkich rzeczy. Dzięki temu znalezienie potrzebnych produktów czy przyborów kuchennych będzie proste i szybkie. Pomogą ci w tym liczne akcesoria, takie jak:
- kosze – występują w wielu różnych rozmiarach, dzięki czemu można je wykorzystać na wiele różnych sposobów. To np. pojemniki na przyprawy, żywność suchą, czyli makarony i kasze, owoce czy warzywa, a także puste słoiki, ciężkie naczynia czy dekoracje. Wiklinowe i metalowe kosze wyglądają bardzo elegancko, więc spiżarnia będzie wyglądała schludnie przez cały czas;
- pojemniki na żywność – w miejscach, gdzie jest przechowywane bardzo dużo suchej żywności, często zalęgają się mole spożywcze, które są nieszkodliwe dla człowieka, ale mogą przenosić różne niebezpieczne bakterie i grzyby. Dlatego warto zapobiegać ich występowaniu. Najlepiej zrobić to, przesypując wszystkie sypkie kasze, makarony itp. do szklanych, szczelnie zamykanych pojemników. Aby łatwiej było później znaleźć pożądany produkt. Nie zapomnij o podpisaniu wszystkich słoików;
- segregatory/przegródki do półek – w okresie wegetacyjnym przygotowujesz nawet kilka rodzajów przetworów? To wspaniały pomysł! Dżemy, pikle i inne przysmaki to świetne urozmaicenie diety zimą. Aby nie pomylić słoików, warto podzielić półkę na kilka stref za pomocą segregatorów lub przegród. Możesz wykonać je samodzielnie z grubego kartonu, cienkiej płyty MDF albo z giętkiego drutu i przymocować do półek. W takim miejscu możesz ułożyć nie tylko słoiki, ale także puszki czy butelki z winem. Dzięki mocnym przegrodom nic się nie przewróci ani nie pomiesza;
- skrzynki – to doskonały wybór na dolne półki. Są bardzo wytrzymałe, więc udźwigną obciążenie do nawet kilkunastu kilogramów. Dobrze sprawdzą się na najcięższe rzeczy, a także ziemniaki, marchew i inne warzywa bulwiaste, które należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Aby móc je łatwo wyciągać, warto przykręcić do nich kółka meblowe.
Dobrym pomysłem jest także zamontowanie pod każdą półką listwy LED. Dodatkowe oświetlenie pozwoli z łatwością znaleźć pożądany produkt bez bałaganienia w środku.
Spiżarnia to idealne miejsce do przechowywania produktów spożywczych oraz sezonowych przetworów z warzyw i owoców. Fot.123RF.com
Minispiżarnia w kuchni – jak zorganizować?
Nie każdy dysponuje na tyle dużym domem, aby móc przy kuchni zorganizować spiżarnię. Jednak nic straconego. Funkcjonalną przestrzeń do przechowywania żywności można zorganizować nawet w małym pomieszczeniu w bloku. Wystarczy tylko sięgnąć po inne rozwiązania, takie jak kosze cargo. Są one niezwykle praktyczne i wielofunkcyjne! Można je zamontować w dowolnym miejscu – np. między ścianą a lodówką lub pod blatem – i zamienić pustą przestrzeń w praktyczny schowek na różne przetwory, zapasy żywności czy akcesoria.
Kosze cargo, które są dostępne na rynku, zostały wykonane z wytrzymałego metalu pokrytego specjalną powłoką, dzięki czemu są one odporne na korozję i łatwe do utrzymania w czystości. Wysuwa się je na specjalnych prowadnicach, które mają udźwig nawet do kilkudziesięciu kilogramów, więc możesz mieć pewność, że nic nie spadnie i nie potłucze się.
Co więcej, kosze cargo mogą mieć różną wysokość i szerokość, dzięki czemu możesz je zamontować w każdej, niewykorzystanej wnęce. Doskonale sprawdzają się np. w spiżarni pod schodami. Ze względu na dużą głębokość tej przestrzeni, dostęp do rzeczy ustawionych z tyłu mógłby być utrudniony. Na szczęście, dzięki prowadnicom, można z łatwością wysunąć cały kosz na środek pomieszczenia i bez żadnych problemów, schylania się czy przeszukiwania półek, sięgnąć po potrzebne rzeczy. W rezultacie utrzymanie porządku w takiej spiżarni jest bardzo łatwe, a gotowanie staje się prawdziwą przyjemnością.
Podczas urządzania spiżarni zarówno w domu, jak i w mieszkaniu, postaw przede wszystkim na funkcjonalność. Dzięki temu zachowasz tam czystość, a żywność będzie miała odpowiednie warunki do przechowywania. W efekcie z radością będziesz korzystać z tego miejsca.
Przeczytaj również: Pyszne owoce aż do samych mrozów. Sprawdź, jak uprawiać maliny jesienne
Maliny jesienne są bardzo popularne, ponieważ wydają owoce jesienią, a następnie powtarzają owocowanie latem następnego roku. Fot.123RF.com
Domowa apteczka może uratować życie. Jak ją skompletować? na INTERIA.TV.