Rozsady - prawidłowe przygotowanie. Jak przygotować rozsadę?
Rośliny jednoroczne, kwiaty i warzywa możemy uprawiać z nasion. Często potrzebna jest wcześniejsza rozsada. Przygotowujemy ją gdy roślina ma długi okres wegetacji lub gdy chcemy uzyskać wcześniejsze plony. Aby wyhodować własną rozsadę nie potrzebujemy specjalnego sprzętu czy szklarni. W wielu przypadkach wystarczy ciepły, jasny parapet. Stosując się do kilku wskazówek, możemy wyhodować wspaniałe sadzonki do późniejszego posadzenia na grządkach, rabatach lub w balkonowych donicach.
Potrzebne nam będą doniczki, tacki lub inne pojemniki, podłoże do siewu i pikowania oraz wybrane nasiona. Oprócz odpowiedniej ziemi i nasion, resztę wyposażenia możemy zrobić sami.
Do wysiewu najbardziej nadają się płytkie plastikowe tacki, zwłaszcza gdy będziemy nasze siewki przepikowywali. Można w tym celu wykorzystać pojemniki, w których kupujemy owoce i warzywa w marketach. Często przydatne okazują się też kubeczki po jogurtach lub serkach. Pamiętajmy jednak, żeby je dokładnie umyć i zadbać o to, aby miały otwory na dnie. Nadmiar wody musi mieć ujście, inaczej nasze siewki zgniją lub mogą się wdać choroby grzybowe.
W sklepach ogrodniczych dostępne są podłoża do wysiewu i pikowania. Warto po nie sięgnąć. Mają właściwą strukturę i nie zawierają nawozów, które mogłyby zaszkodzić kiełkującym roślinom. Do przygotowania rozsad nie należy używać ziemi z ogrodu. Może być źródłem chorób grzybowych i patogenów.
Po napełnieniu pojemników podłożem dobrze jest starannie zwilżyć ziemię i lekko ją ugnieść. Dzięki temu nie trzeba już intensywnie podlewać nasion po wysiewie, co może prowadzić do ich wymywania. Później wystarczy je jedynie delikatnie spryskać wodą, najlepiej małym opryskiwaczem.
Przed rozpoczęciem wysiewu przeczytajmy dokładnie informacje na opakowaniu nasion wybranych roślin. Niektóre rośliny sieje się zawsze bezpośrednio do gruntu, inne wymagają rozsady. Niektóre gatunki przykrywamy podłożem, inne do kiełkowania potrzebują światła i jedynie rozsypujemy je na powierzchni podłoża oraz ugniatamy. Zawsze przed wysiewem warto poszukać informacji o tym jak wysiewać interesujące nas rośliny.
Nasiona starajmy się wysiewać równomiernie, ponieważ ze zbyt gęsto wysianych nasion wyrosną siewki pozrastane korzeniami. Takie stłoczone siewki częściej pleśnieją. Po wysiewie, przykrywamy całość szybą, kloszem lub folią, które do czasu wschodów utrzymają wilgotność podłoża. Nie zapominajmy w tym wypadku o wietrzeniu naszej rozsady.
Warzywa które wymagają wcześniej przygotowanej rozsady, to m.in.: seler, por, sałata, kalafior, brokuł, brukselka, kapusta, pomidor i papryka.
Kwiaty, które uprawiamy z rozsady to m.in.: begonia, lobelia, petunia, cynia, szałwia błyszcząca, bratek, niezapominajka czy aster.
Następną czynnością, którą musimy wykonać po skiełkowaniu nasion jest pikowanie. Jest to przesadzenie pojedynczej siewki w osobną doniczkę lub miejsce, gdzie będzie miała więcej miejsca i podłoża aby swobodnie rosnąć. Dzięki pikowaniu roślina wytwarza lepszy system korzeniowy. Taką roślinę możemy potem bez uszkodzenia korzeni wyjąć z pojemnika i posadzić w ogrodzie lub donicy
Siewki pikujemy zazwyczaj, gdy wytworzą pierwszą parę liści właściwych. Na początku pojawiają się liścienie. Dopiero potem wyrastają liście. Pamiętajmy o zasadzie, że pikujemy tylko siewki najsilniejsze i tylko tyle ile jesteśmy posadzić w ogrodzie. Niektóre rozsady kwiatów, np. petunii lub lobelii możemy przesadzać kępami. Siewki, podobnie jak dzieci nie znoszą ostrych pokarmów, dlatego je również sadzimy w specjalnym podłożu do siewu i pikowania, które jest odpowiednio przygotowane dla młodych roślin.
Przed pikowaniem napełniamy doniczkę podłożem, które lekko ugniatamy. Następnie ołówkiem lub cienkim patyczkiem robimy dołek. Wyjmujemy siewkę z wcześniejszego pojemnika, delikatnie ją podważając. Umieszczamy w ziemi przesadzaną roślinkę, uważając, żeby nie zaginać korzeni w górę. Na koniec podlewamy. Warto do tego użyć odstanej wody, lub zwrócić uwagę, żeby nie była ona lodowata. Siewki bardzo tego nie lubią.
Żeby nasze młode rośliny mogły wyrosnąć na zdrowe sadzonki, trzeba im zapewnić jak najwięcej światła, dobrą wentylację, równomierną temperaturę i glebę wilgotną, ale nie przesyconą wodą.
Niektóre rośliny nie lubią pikowania. Jest to np. ogórek, dynia, cukinia, słonecznik czy groszek pachnący. Uprawiając je z rozsady warto siać nasiona pojedynczo do torfowych doniczek, które potem umieszczamy razem z rośliną w gruncie. Są też rośliny, które dzięki pikowaniu dużo lepiej się rozwijają, do nich możemy zaliczyć m.in. pomidory i papryka.
Subskrybuj :)
https://ogrodnacodzien.pl/
https://www.facebook.com/izabella.schick/
#ogrod_na_co_dzien